Богдан Жало: МСК «Дніпро»-U-19 почав підготовку до футбольного сезону 2023 року

14 Грудня, 2022

Головний тренер молодіжної футбольної команди черкаського МСК «Дніпро» поділився планами команди на наступний рік

Ставка на молодих футболістів

– Дякуючи нашим Збройним силам України у нас є можливість зараз проводити тренування. Через російську агресію чемпіонат України з футболу серед команд Першої ліги вікової категорії U-19 цього року не почався. Таким чином восени виникла вимушена пауза. Зрозуміло, що для молодих футболістів це не найкраща ситуація, коли час проходить без регулярних занять. Тому почали проводити тренування. Зараз у рамках підготовки до наступного футбольного сезону 2023 року, ми тренуємося тричі на тиждень на футбольному майданчику із штучним покриттям на «Черкаси-Арені». Заняття носять базовий характер для підтримки функціонального стану гравців. А основну підготовку почнемо вже на старті наступного року. Якщо будуть проводитися товариські, то плануємо взяти у них участь.

– Розкажіть, як проходить комплектація команди.

– Ставку робимо, як і раніше, на молодих гравців. У нас тільки почалися тренування. Приходять хлопці із «старого» складу U-19 і ті хто з тих чи інших причин припинили грати у футбол, а зараз вирішили повернутися. Тренуються футболісти, які вимушено змінили своє місце проживання із Бахмута, Херсона і Харкова.  На тренування до нас приходять вихованці черкаського футболу, які грають за інші команди України, а зараз дома на канікулах.  Також є й ті молоді футболісти з Черкас, які завершили навчання у футбольних школах інших міст і клубів.

Поки у нас в «обоймі» шістнадцять футболістів. Але це лише перші заняття. Зараз така ситуація, що особливу селекційну роботу проводити складно. Багато молодих футболістів із початком війни вимушено залишили країну. Будемо комплектуватися із врахуванням складного сьогодення.

-У яких футбольних змаганнях планує МСК «Дніпро» U-19 виступати у 2023 році?

– Звичайно це Чемпіонат України з футболу серед U-19. Але ці змагання більше всього, що стартують аж восени 2023 року. Тому попередньо вирішено, що спочатку візьмемо участь у Чемпіонаті Черкаської області з футболу серед команд Першої ліги, які мають стартувати значно раніше, чим Чемпіонат України.

«Важливо, що є можливість грати у футбол у рідному місті»

Як зазначив головний тренер МСК «Дніпро» U-19 Богдан Жало зараз у тренуваннях беруть участь і вихованці черкаського футболу, які починали займатися футболом у Черкасах, а потім продовжували навчання у футбольних школах інших міст України, але через війну повернулися додому. Один з таких гравців – 18-річний Захар Міхновський, який взимку мав можливість продовжити навчатися в одній з футбольних шкіл Фінляндії, але війна перекреслила усі плани.

Захар Міхновський поділився своїми враженнями від можливості тренуватися і грати у рідному місті:

– Загалом це гарна ідея із створенням у Черкасах муніципального спортивного клубу «Дніпро», де випускники дитячо-юнацький спортивних шкіл Черкас можуть продовжуватися займатися своїм видом спортом вже у молодіжній команді. Згодом, будемо сподіватися, з’явиться молодіжна команда і у ФК «ЛНЗ». Таким чином у черкаських хлопців є і буде шанс проявити себе у рідному місті. У мене так вийшло, що коли у Черкасах не було своєї професіональної команди і, відповідно, певних перспектив, я з 14-ти до 18-ти років змінив ряд дитячо-юнацьких команд різних міст країни.

– А у скільки років почав займатися футболом, хто перший тренер, за які дитячо-юнацькі команди грав?

– Загалом я почав займатися із шести років. Перший тренер Халявка Роман Миколайович. Згодом  я перейшов до команди «МАКС», яку тренував Усаковський Сергій Олександрович. Через деякий час було вирішено змінити мою черкаську команду. І я поїхав на перегляд в академію ФК «Скала» (Мошни). Але пробув там недовго оскільки головний спонсор клубу припинив фінансування. Тоді мій тренер Кулик Володимир Миколайович запропонував з ним поїхати до Києва в ОК ім.І.Піддубного, де навчався два роки, а потім грав у ДЮФЛ за КДЮСШ-15 (Київ). На одному з турнірів потрапив у поле зору скаутів молодіжної команди з Фінляндії, але війна внесла свої корективи у мій зарубіжний перехід.

– Ти був на перегляді у різних командах, на що тренери більше звертають увагу?

– Все у комплексі – фізична підготовка, техніка володіння м’ячем, гра, але все таки найчастіше звертають увагу на те, як гравець думає на футбольному полі.

– Хто твій найбільший критик, що стосується футболу?

– Найбільший критик – це мій батько.

– Своє майбутнє з якою командою пов’язуєш?

– Жаль, що не вдалося поїхати за кордон. Проте добре було б якби ФК «ЛНЗ» вийшов до Прем’єр-ліги, а я поборовся за місце у його молодіжній команді U-19.

«Черкаський спорт»