22 квітня черкаський СК «Будівельник» відзначає 45-ти річчя з дня введення в експлуатацію

22 Квітня, 2024

Ідея будівництва у місті палацу спорту належить тодішньому керівництву тресту “Черкасихімбу», а головним її генератором був інструктор зі спорту цієї організації Олексій Цупило.

20 квітня 1967 року  черкащани дізналися через пресу, що «невдовзі в обласному центрі з’явиться нова сучасна спортивна будівля під дахом». А втілилось це в життя через довгих 12 років 22 квітня 1979р. Газета «Черкаська правда» від 24.04.1979р. писала так про цю подію:

«В архітектурний ансамбль вулиці ХХ Партз’їзду – району черкаської хімії – вписалася будівля оригінальних форм. Це – Палац спорту тресту «Черкасхімбуд». Відповідну і назву дістала нова споруда – «Будівельник». Застосовано сучасні матеріали: бетон, метал, скло. Залізобетонні оболонки «кроком» більш як півсотні метрів утворили перекриття великого прольоту. Під високим склепінням – головна спортивна арена. Площа залу перевищує 1000 квадратних метрів. По боках розташовані трибуни на 700 місць. Зал відповідає усім параметрам і вимогам сьогоднішнього спорту. Вже найближчим часом тут відбудуться республіканські змагання жіночих гандбольних команд – фінал Спартакіади України.

Крім головного залу, обладнано ще два. Їх передбачається використати для занять гімнастів, борців, важкоатлетів. Є методкабінети, кімнати відпочинку, душові.

Це найбільший спортивний об’єкт області. Його звели для себе самі будівельники хімії. Обов’язки генпідрядника виконувало БМУ-27 «Черкасхімбуду». Разом з його колективом трудилися численні субпідрядні організації, зокрема спеціалізованого управління «Опорядбуд», «Електромонтаж», «Сантехмонтаж». Бригади з БМУ-53 проклали зовнішні мережі і виконали благоустрій території. На будівництві особливо відзначилися бригади Віктора Стадника, Анатолія Федорова, Миколи Гвоздя, Василя Оберемка, Павла Кичатого…

У будівельників були численні добровольні помічники –  учні профтехучилищ міста, комсомольці і молодь, спортсмени, працівники управління тресту «Черкасхімбуд». Тут влаштовувалися суботники і недільники. І минулої суботи йшла активна робота по впорядкуванню території.

Так, черкаські будівельники і місто в цілому одержали добру спортивну базу. Це має стати дійовим стимулом для розвитку масового спорту.

Новобудова відкрилася художньо-спортивним вечором. Нарядним і святковим постав новий Палац спорту перед черкасцями, які прийшли сюди минулої неділі».

Але невдовзі з’ясувалося, що під підлогою не передбачили вентиляції і майданчик почав гнити. Тому, ігрову залу закрили на реконструкцію аж до 1982 року.

Сьогоднішній спортивний комплекс «Будівельник» значно відрізняється від побудованого палацу спорту. Протягом 45 років колективом спорткомплексу створюються комфортні умови для проведення навчально – тренувальних занять та різноманітних заходів. В спорткомплексі розташовані зала ігрових видів спорту площею 1546 м², зала боротьби площею 199 м², зала боксу площею 165 м², 7 роздягалень з душовими кімнатами загальною площею 235,6 м², кімната для прес конференцій площею 21 м², кімната для тренерів площею 14 м².

Спортивний комплекс утримується в технічно надійному стані, щороку проводяться поточні ремонтні роботи, оновлюються основні засоби.

Як і 45 років тому, «Будівельник» є епіцентром спортивного життя не тільки громади міста й області, а й України. Тут проводяться змагання з футзалу, баскетболу, волейболу, греко – римської і вільної боротьби, дзюдо, самбо, грепплінгу, боксу, зі стрільби з лука, фехтування на шаблях, художньої гімнастики, пауерліфтингу, таеквондо, кіокушин – карате, сучасної хореографії і повітряної акробатики, зі спортивних бальних танців, алтимату, ярмарки, звітні концерти колективів, спартакіади та інші масові заходи.

З жовтня 2001р. спортивний комплекс визнано базою олімпійської підготовки з волейболу, а з 2010р. додались баскетбол та греко – римська боротьба. Цей статус підприємство підтверджує кожний олімпійський цикл.

На паркеті Будівельника тренувались і змагались провідні команди українського волейболу – жіночі команди «Круг» (6-ти разовий чемпіон України, 8-ми разовий володар Кубку України) і «Златогор», чоловіча команда «Азот» (дворазовий чемпіон України , 4 разовий володар Кубку України), а з 2007 року чоловіча команда «Імпексагроспорт». Команда «Імпексагро спорт Черкаси» брала участь в Єврокубку «Челендж». Чемпіон України з волейболу сезону 2007-2008р.р. волейбольний клуб «Локомотив» м. Київ на високому рівні проводив свої домашні матчі Єврокубкового турніру «Кубок Челендж» в нашому залі, дійшовши до 1/8 фіналу, приймаючи команди  з Латвії, Болгарії, Швейцарії, Польщі. За цей період в спорткомплексі проводились матчі регулярного чемпіонату України, фінали Кубку і Суперкубку України з волейболу серед чоловічих і жіночих команд, збори волейбольної громади України за участю Президента Європейської конфедерації волейболу Александра Борічіча; кваліфікаційні ігри Чемпіонату Європи з волейболу серед молодіжних команд України, Данії, Бельгії, Греції, Латвії, Ісландії, Іспанії, Кіпру, Німеччини, Туреччини, Чехії, Словаччини, Швейцарії, Швеції; ігри кваліфікаційного раунду Чемпіонату Європи серед жіночих збірних команд України, Болгарії, Іспанії, Австрії, Фінляндії, Португалії, Словаччини, Боснії – Герцеговини.

Багато років поспіль, починаючи з 2009 року, проводились міжнародні турніри з боксу в співпраці з компанією братів Кличко «К2 Промоушенз».

Яскрава сторінка історії палацу спорту «Будівельник» пов’язана з баскетбольною командою «Черкаські Мавпи», яка з сезону 2005-2006р. виступає в чемпіонаті України серед команд Суперліги на нашому паркеті. Керівництвом клубу влітку 2005р. була надана значна матеріальна допомога на реконструкцію підлоги, ремонту туалетів, роздягальні команди і заміні крісел на трибунах глядацького залу. Цей сезон кардинально змінив спортивний комплекс і світ черкаського спорту. «Черкаські мавпи» закінчили його за крок до медалей на 4 місці, розпочали виступи на євроарені в Європейському Кубку Виклику, в четвертому за рангом баскетбольним європейським турніром. Разом з командою поділяємо і радість перемог і розпачі поразок.

Почесно було приймати Євролігу з баскетболу серед юнаків, створювати кращі умови, ніж інші спортивні бази в Україні, для проведення навчально – тренувальних зборів національних збірних команд юнаків та молоді.

Вже традицією стало проведення щорічних фестивалів з сучасної хореографії «Весняний вітер», «Танцюючий листопад», «Freedom of Dance», всеукраїнських змагань зі спортивних бальних танців «Весняна феєрія», «Зимова феєрія», «Кубок міста», «Кубок Жемчуга», «Masters of Dance».

Протягом 45 років палац спорту очолювали директори:

– 1979р. – 1984р. – КРИВОРОТ Анатолій Григорович

– 1984р. – 1987р. –  КОЗЛОВ Микола Миколайович

– 1987р. – 2004р. –  НАЗАРЕНКО Володимир Іванович

– із жовтня 2004р. – БОНДАР Світлана Анатоліївна

Згідно національного бізнес – рейтингу, що спирається на офіційні дані державної статистичної звітності України, Комунальне підприємство «Спортивний комплекс «Будівельник» за економічними показниками багатьох років входило до числа найкращих комунальних підприємств країни за основним видом діяльності ( діяльність у сфері «фізична культура і спорт» ).

Джерело: СК “Будівельник” Черкаси