Історія протистояння: ФК «УТК» (Паланка) – СК «Базис» (Кочубіївка)

14 Липня, 2023

15 липня у фінальному матчі за Кубок Черкащини з футболу «КУБОК ГЕРОЇВ ЗСУ» зустрінуться команди з Уманського району – ФК «УТК» (Паланка) та СК «Базис» (Кочубіївка). Початок гри о 16:00

Спортивний журналіст і статистик Ігор Соболенко опублікував статистичну довідку про історію зустрічей матчів між двома клубами з Уманщини – ФК «УТК» – СК «Базис».

ІСТОРІЯ ПРОТИСТОЯННЯ:

З 2014 року по сьогоднішній день команди в чемпіонатах у кубках області між собою провели 27 матчів. 19 перемог ФК «УТК». 6 перемог у «Базиса». 2 нічиїх. М’ячі 71:39 – на користь «УТК».

Вперше команди зіграли між собою 24 травня 2014 року. Тоді в Паланці перемогу здобули «УТК» 2:1. А перший гол у Дербі Уманщини забив Олександр Казанюк. У «Базиса» перший гол на рахунку Олексія Годованого.

В перших 5 матчах перемогу здобували тепличники. В шостому матчі, в 2016 році, вперше зіграли унічию – 3:3 у Паланці. В 10-му матчі першу перемогу здобув «Базис» – в кубку 4:3 (перший півфінальний матч у Городецькому)

В перших 10 матчах забивало обидві команди. Загалом у 20 матчах з 27 забивали обидві команди.

В кубку області жереб вперше звів команди в 2016 році. Тоді перемогу в чвертьфіналі в Паланці здобули «УТК» 4:2 і згодом дійшли до свого першого фіналу (який програли «Ретро»). В 2018 році команди зійшлися вже у півфіналі в двоматчевому протистоянні. Тоді в першому матчі в Городецькому «Базис» здобув свою першу перемогу в Дербі Уманщини 4:3. Але в Паланці «УТК» змогли вирвати перемогу 1:0 а з нею і путівку в фінал (який і виграли, здобувши свій перший кубок області). І знову зустрілися через 2 роки – в 2020-му в чвертьфіналі. Грали в Умані. В драматичному матчі в додатковий час перемогли 3:2 тепличники (дійшли знову до фіналу, який програли). Тобто, якщо тепличники проходили «Базис» в чвертьфіналі, то виходили у фінал, який програвали. В 2022-му грали в одній підгрупі на першому етапі і двічі перемогли тепличники – 5:2 і 4:1. І згодом дійшли до фіналу, який виграли і здобули свій другий кубок. Загалом у кубку області – 6 матчів: 5 перемог «УТК», 1 перемога «Базису». 20:11 м’ячі.

Кращий бомбардир Дербі Уманщини – Роман Потапов – 12 м’ячів. У Олександра Казанюка – 10. В «Базиса» кращий бомбардир – Сергій Янчук – 9 м’ячів.

Всі 27 без виключення матчів носили принциповий характер. А з 2016 року обидві команди постійно претендували на нагороди чемпіонату області. А з тим і ціна очних протистоянь ще й мала медальну ціну.