Рекорд Черкаської області у бігу на 10000 метрів встояв

25 Квітня, 2021

На вихідних на «Черкаси-Арені» відбувся чемпіонат України з бігу на 10 000 метрів  серед дорослих, молоді та юніорів та серед клубів, у яких взяли участь і збірна команда Черкаської області

Відзначимо, що цей чемпіонат був основним відбірковим турніром на Кубок Європи з бігу на 10 000 метрів (5 червня, Бірмінгем, Велика Британія).

У загальнокомандному заліку черкащани серед команд 18 областей і м.Київ були сьомими.

Легкоатлети Черкащини, за винятком змагань серед юніорок U-20, взяли участь у всіх забігах. На жаль, призових місць виграти не вдалося. Перемагали представники інших областей.

Вадим Лонський (30:16.65 хв) і Богдана Семьонова (34:32.70 хв) виграли змагання серед молоді, а Андрій Атаманюк (31:41.16 хв) і Катерина Мелеш (39:56.71 хв) стали чемпіонами у віковій категорії U20.

У змаганнях серед жінок надзвичайно впевнену перемогу відсвяткувала Валерія Зіненко. Дистанцію вона подолала за 32:19.54 хв, залишивши найближчу переслідувачку в 27 секундах позаду. Нею стала Євгенія Прокоф’єва з часом 32:46.95 хв. Трійку призерок з бігу на 10000 метрів замкнула Ольга Скрипак (33:18.06 хв).

Чемпіоном України серед чоловіків став Іван Стребков (28:55.48 хв). Слідом фінішували Роман Романенко (28:58.52 хв) й Ігор Порозов (29:00.86 хв).

Серед черкаських легкоатлетів найкращий результат показав Денис Пьянков – 34:53.23. Таким чином рекорд Черкаської області у бігу на 10 000 метрів, який у 1955 році встановив легендарний Іван Чернявський, встояв. Тоді черкащанин пробіг 10 000 метрів за 29:14.6 (1955).

 

Легенда черкаського спорту – Іван Чернявський

Він   став першою олімпійською зіркою Черкащини.   Він перший спортсмен, який представив на ХVІ Олімпійських іграх наш край. Іван Чернявський  – став черкаським спортсменом-першопрохідцем, який проклав черкасцям дорогу на світову арену.

Легендарний та неперевершений, спортсмен від Бога, гордість Черкащини – так говорять про Івана Чернявського. Рекорд Черкащини на 10000 метрів, встановлений Іваном Єремійовичем у 1955 році досі неперевершений. Спортивному досягненню вже більше 60-ти років. Проте слава про досягнення легендарного спортсмена, тренера та наставника не тьмяніє і сьогодні.

Дитячі роки

Народився легендарний легкоатлет 4 серпня 1930 року у селі Куцівка, Смілянського району, Черкаської області у багатодітній родині. Перші спортивні кроки Іван Чернявський зробив у школі. Легкоатлет говорив: «Моя спортивна біографія почалася зі школи: займався лижними гонками, боксом, полюбляв бігати». Проте на заваді повноцінному спортивному розвитку стала Велика Вітчизняна Війна. Батько та старший брат Івана пішли на фронт, ще одного брата забрали німці. Спостерігаючи за жахом та зневірою, яка панувала тоді, хлопець виховав у собі витримку та неабияку терплячість. Саме тяжкі повоєнні роки вибудували у майбутньому спортсмені міцний моральний стрижень, який не вдалося надломити до кінця його днів.

Спортивна юність

Після війни Іван Чернявський вирушив до Донбасу «підіймати» вугільну промисловість. Проте не довго довелося йому там працювати – у 1950-му Івана призвали до армії. Саме там і відкрився спортивний талант та потенціал майбутнього легкоатлета Івана Чернявського. Іван із легкістю виконував норматив першого спортивного розряду з бігу на довгі дистанції. Його фізичній дужості та витримці дивувалися всі оточуючі. Після армії Іван Чернявський не вагаючись погодився на посаду інструктора фізичної культури. Саме з легкої руки пана Чернявського багато молоді залучилося до занять спорту та у майбутньому стали майстрами спорту з різних видів. Аби тримати себе у формі Іван Чернявський щодня долав дистанцію від села Товмач до міста Шполи і у зворотньому напрямку. Спортсмен докладав неабияких зусиль аби постійно бути у гарній формі та бути прикладом для підростаючого покоління.

Перші кроки у професійний спорт

У 1954 році Іван Чернявський вступив до спеціального відділення при Київському інституті фізичної культури (спеціалізація легка атлетика). На відміну від інших спортсменів, Іван вів щоденник, де ретельно фіксував усі свої досягнення. Навіть свою дружину Раїсу Скрипник він зустрів на спортивному полі. Хоча тоді він ще не знав, що перед ним майбутня чемпіонка України зі штовхання ядра. Одруження співпало із найвідповідальнішим етапом у житті спортсмена – ХVІ Олімпійськими іграми, які проходили у Мельбурні (Австралії).

Головна задача Івана Чернявського – показати, що радянська техніка бігу краща за європейську чи американську. Спортсмен разом із тренером навіть розробили власну тактику «рваного бігу», яка передбачала спільну роботу на біговій доріжці усієї команди, фіналом якої мала стати перемога однієї людини. Хоча Іван Чернявський, дотримуючись тактики, став шостим на Олімпійських іграх, проте роль у перемозі легкоатлета Володимира Куца була дуже вагомою.

У підсумку на XVI Олімпіаді спортсмен стартував на дистанції 5000метрів – посів 10 місце. За виступ на Олімпіаді Іван Чернявський отримав орден «Знак пошани».

Опісля..

Відповідно до записів у спортивному щоденнику Івана Чернявського за сім років він взяв участь у 118-ти змаганнях, у більшості яких здобував призові місця. Після закінчення інституту федерація легкої Chernyavskiu12689158_132126055атлетики запропонувала Чернявському переїхати до Рівного на посаду керівника навчально-спортивного відділу обласної ради ДСТ «Колгоспник». Саме з легкої руки Івана Єремійовича було відкрито низку спортивних шкіл, спортивних оздоровчих таборів. З 1963-го року він перейшов на посаду вчителя фізичної культури ЗОШ №12, згодом став викладачем кафедри фізичної культури Українського інституту інженерів водного господарства. Про спортивні досягнення Івана Чернявського та його родини досі пам’ятають на Рівненщині. Але не втрачав Чернявський зв’язко і з рідним краєм – Черкащиною. Регулярно відвідував низку спортивних заходів.

Серце видатного спортсмена зупинилося у 2001-му році на 71-році життя. Проте не потьмяніла пам’ять про цю легенду черкаського спорту. Адже перші кроки легкоатлета Івана Чернявського на світовій арені, поклали початок новим досягненням та перемогам черкасців не лише на Олімпійських іграх, але й на інших світових стартах.