До 10-річчя «Черкаського спорту». РЕТРО-ІНТЕРВ’Ю: Юрій Зубов, 10.01.2012 року

26 Червня, 2021

У вересні 2021 року «ЧЕРКАСЬКОМУ СПОРТУ» виповнюється десять років і з цієї нагоди ми публікуємо інтерв’ю різних років, що були одними з цікавих і пам’ятних

10 січня 2012 року

Oн-лайн конференція з Юрієм Зубовим

Пропонуємо Вашій увазі текстову он-лайн трансляцію конференцію з одним із кращих тренерів кікбоксингу не лише Черкащини, а й усієї України, Юрієм Зубовим.

Чому Ви обрали кікбоксинг, а не бокс?

Я не можу сказати, що обрав кікбоксинг, а не бокс. насьогодні я є віце-президентом Черкаської федерації боксу. Так сталося, що сьогодні ми культивуємо кікбоксинг. У нас всиокі досягнення в кікбоксингу. Мабуть більше результатів у кікбоксингу. У спортивному залі у нас діти займаються і кікбоксингом і боксом.

Чи знайомі Ви з українським бойовим мистецтвом і Ваше ставлення до них?

Для мене немає кращого виду спорту. Всі види хороші. Найголовніше, що діти займаються чимось, а яким видом це не головне. Дитина повинна себе шукати, у футболі, боксі чи кікбоксингу, не важливо де саме.

Яке Ваше ставлення до Білого лотусу в місті?

Ставлення хороше, дружнє. Тісно з ними не контактуємо. Є багато знайомих з Білого лотусу. Мені хотілося б, щоб їхній клуб більше брав участі в змаганнях. У них є гарні бійці, але інформації про них дуже мало.

Як почали займатися кікбоксингу?

Ссам у кікбоксингу я не виступав як спортсмен. Почав займатися вже як тренер. Перший чемпіонат України був у 1990-му році, ми на нього поїхали черкаською делегацією.

Коли почали займатися тренерською діяльністю, в якому віці?

У 1986-му році. Коли переїхав на Черкащину, навчався на 1-му курсі інституту почав свою тренерську діяльність. На Пастерівській, 102.

Кого можете назвати своїм улюбленим учнем?

Місяця два чи три в мене була розмова. І ми говорили, то в мене немає свого улюбленого учня. На сьогодні увечері тренується майстер спорту, майстер спорту міжнародного класу. Перспективних дуже багато, але улюблених немає.

Що можете сказати про розвиток кікбоксингу в Україні і Черкасах зокрема?

Нещодавно ми приїхали із чемпіонату світу в Ірландії. Там був конгрес. Ведуться розмови про введення розділів фул-контакт і лоу-кік у Олімпійський вид. Україна займає лідируюючі позиції в цьому виді спорту. В Черкасах є перспективні кікбоксери. Давид Агаханов, Іван Ткаченко, Сергій Черкаський, Ігор Приходько – у нас серйозна плеяда кібкоксерів. Також і по тренерському складу є сильний склад.

Чи маєте якесь хобі?

Так, насьогодні це полювання та рибалка.

На яку рибу ходите?

Люблю і на хижаків і на ставкову і на коропа.

Найбільший Ваш трофей?

Похвалитися є чим. Були коропи і на 5 кг. щука на 14 кг. Ми живемо в таких умовах, де є річки, ставки.

Як скоро кікбоксинг стане олімпійським видом?

Я хотів би щоб якнайшвидше. Я думаю, що у 2016-му році. Росія дуже бореться за це.

Які досягнення у Вас були у спортивній кар’єрі?

Призер України з боксу. Майстер спорту. Призер міжнародного турніру категорії “А” із легенд радянського боксу. Мені в цьому житті дуже пощастило.

Як ставитесь до змішаних єдиноборств?

Ми кожен рік беремо участь у змаганнях, у Ялті. ТАм проводяться змагання із ММА, бойове самбо. Хлопці мають себе пробувати в різних видах.

На кого рівнялися Ви. У світі є на кого рівнятися в кікбоксингу?

Зараз є легенда кікбоксингу. Його мало хто знає. Це Вадим Українцев, він багаторазовий чемпіон світу, володар кубку світу. Це легенда російського кікбоксингу. А всесвітня легенда Дон Дракон Вілсон, він актор, але 12 разовий чемпіон світу з кікбоксингу.

Ваших спортсменів просили зніматися в роликах різноманітних?

Якщо зайти у всесвітню мережу, то є відео боїв наших спортсменів. Той же Сергій Черкаський записаний у книзі рекордів кікбоксингу. Він підряд став тричі володарем кубку світу.

Який вид спорту полюбляєте окрім бойових видів?

Шахмати. Не дуже часто граю, але люблю цей вид. Це такий вид спорту де повинно бути мислення, тактичні дії. Також люблю футбол. Мої діти також люблять футбол.

Ви говорили про шахи. Як ставитесь до чемпіонату області з футболу. І за яку команду вболіваєте?

У чемпіонаті області грав мій син за “Шполу-ЛНЗ-Лебедин”. У міні-футболі він зараз також грає, це команда “Острів”. Там багато моїх друзів, це фанати футболу, які постійно грають у футбол. Я також інколи граю у футбол.

Як Вам команда “Славутич”, що можете сказати про цей колектив?

Я не хотів би зараз говорити якісь висновки. Час покаже. Як на мене, то хотілося б, щоб це була команда “Дніпро”.

Чи не задумувалися Ви щоб віддати сина на оглядини до “Славутича”?

Один час він наполягав на тому, щоб я його відправив у академію футболу “Шахтар”. Там тренер, мій хороший друг. Мій син гарні результати демонстрував і в боксі та кікбоксингу. Спочатку футбол був як хобі. Але з часом він досяг вже професійного рівня. Син сам обирає свій шлях, я даю згоду. А як буде, то покаже час.

З якого віку Ви приймаєте дітей до себе в секцію?

Кікбосинг 8-10 років. А бокс з 10-ти років.

В кого із Ваших підопічних був найвищий результат?

На сьогодні Іван Ткаченко. 20 років, друге місце на чемпіонаті світу. Один із найвищих результатів. Він супертяж, проводить поєдинки із значно важчими суперниками. В Італії бився проти спортсмена з вагою 137 кг.

Зараз він перспективніший за Черкаського чи Агаханова?

У цьому році я думаю ми будемо чемпіонами Європи. І Ткаченко і Агаханов будуть боротися. Там ще є така плеяда спорстменів по 18 років.

Коли будуть проходити ці змагання?

Перший старт відбудеться 26-29 січня чемпіонат області з боксу (99-98 р.н.) з кікбоксингу чемпіонат України – березень. Готуємося до чемпіонату Європи, який буде в жовтні.

Чи є корупція в українському кікбоксингу?

Чи є корупція в Україні?  Я радий буду, якщо кікбоксинг ввійде в олімпійську хартію і залишаться ті традиції, які на сьогодні є в Україні. Мені подобається, що президент федерації кікбоксингу України Павло Орел, якому байдуже з якої області спортсмен, якщо він кращий то буде виступати за збірну. Скандалів і ексцесів на змаганнях вітчизняного рівня то про них ви не почуєте.

Наскільки травматичний цей вид спорту?

Кібкосинг, бокс, єдиноборства, якщо по класифікації травматичності, то перед боксом стоїть плавання. Бокс на 24-му місці.

Чи беруть Ваші спортсмени з інших бойових видах спорту, бойове самбо, кудо?

В грудні відбувся турнір з бойового самбо, де наші два спортсмени Михайло Беселія і Андрій Григорян вибороли перші місця. Вийшло так, що Михайло з боксерською ударною технікою больовим прийомом переміг спортсмена з Києва. А Андрій навпаки ударною технікого переміг київського спортсмена каратиста.

 Ви були закордоном. У якій країні Вам сподобалось найбільше.

 

Багато поїздив по світу. У 2011-му році побував у Болгарії, Македонії, Італії, Австрії, Ірландії. У кожній країні гарно по-своєму. Мабуть, найкрасивіше місце – у Австрії Відень. У Венеції теж дуже гарно. Але у нас найкраще.

Яка Ваша мрія?

Я собі певної цілі в житті не ставив. Не можу відповісти на це запитання.