До 10-річчя «Черкаського спорту». РЕТРО-ІНТЕРВ’Ю: Андрій Більда, 28 березня 2012 року

3 Липня, 2021

У вересні 2021 року «ЧЕРКАСЬКОМУ СПОРТУ» виповнюється десять років і з цієї нагоди ми публікуємо інтерв’ю різних років, що були одними з цікавих і пам’ятних

28 березня 2012 року

Текстова он-лайн конференція з з Андрієм Більдою

(запитання від журналістів та читачів сайту)

Пропонуємо Вашій увазі текстову трансляцію відео-он-лайн конференції з президентом Федерації триатлону України Андрієм Більдою.

Чому припинили свої заняття спортом?

Коли я в 1994-му році потрапив на чемпіонат Європи і мій велосипед коштував 200 доларів, а моїх суперників 5000 доларів. Середня зарплатня була маленька, і мій велосипед коштував “космічні” гроші для нас. Тоді ми була єдина команда, яку не випустили на парад-відкриття змагань, тому що у нас не було єдиної форми. Побачивши цю прірву, я зрозумів, що ми не можемо конкурувати з провідними країнами, оскільки рівень життя у нас дуже різний.

Як Ви опинилися у кріслі президента федерації, адже це далеко не топовий вид спорту?

На початку 90-х років це був один із провідних видів спорту у Черкасах. На той час низка тренерів і спортсменів з морського багатоборства перейшли у триатлон. У кінці 90-х років не було кому утримувати триатлон у Черкасах. Єдиний хто лишився це Павло Лавриненко. На базі відділення КДЮСШ Черкаської міськради на початку 2000-х років я почав відновлювати триматлон. Це все почалося з купівлі велосипедів, допомагав коштами. Я довгий час допомагав коштами у різних сферах триатлону і у 2006-му році мене висунули на пост віце-президента федерації триатлону. Я це сприйняв як великий аванс для мене і почав значно більше віддавати сил і коштів для цього виду спорту. Потім я поїхав на Олімпіаду в Пекіні і це змінило мій світогляд.

Розкажіть про підготовку Сюткіна до чемпіонату Європи?

Для Сюткіна є кілька шансів потрапити на Олімпіаду. Для потрапляння на Олімпіаду Олексію потрібно 200 рейтингових очок. Для цього йому потрібно на чотирьох змаганнях, які лишилися потрапляти до 30-ки найкращих. Зараз збірна команда України працює на Кіпрі, і ми побачимо який буде результат. Спортивна форма Олексія Сюткіна є найкращою на всі роки. Єдине питання – це психологічна готовність. Найближчим стартом є етап  Кубки Африки – це спринтерський етап. Ці змагання є проміжними.

Хто йде на зміну Сюткіну у черкаському триатлоні?

У нас є кілька абмітних спортсменів.  Андрій Сіренко, Дмитро Фірсов – вони зараз є студентами ЧНУ, і вони планують у майбутньому стати тренерами з триатлону. Їм по 19-20 років, їхній вік є перехідним, вони вже вийшли з юніорського віку. Тому цей рік є для наших молодих триатлоністів дуже важливим. Окрім того зараз в Черкасах дуже велика когорта молодих спортсменів від 12 до 14-ти років. Це потужна молода команда. Якщо 10 років тому у нас було два тренери з триатлону у Черкасах, то зараз, якщо я не помиляюсь, у нас працює сім тренерів, у всіх є вихованці. Я думаю, що прийдуть спортсмени на зміну Сюткіну.

У минулому році Ви відкрили скейтпарк, але через тиждень його закрили. Чому?

Я не відкрив скейтпарк, а надав приміщення. Я як приватний підтприємець мав приміщення. Молоді хлопці звернулися до мене з проханням відкрити скейтпарк. Вони його гучно відкрили. Але їм щось не вдалося, банально не пішли туди люди. І через місяць вони прийшли до мене, і вирішили його закрити.

 

 Чи дивитеся Тур де Франс? І чи цікавитеся іншими видами спорту?

Так, дивлюся, але не відслідковую від початку до кінця. Взагалі мало слідкую за іншими видами спорту окрім триатлону, тому що не вистачає часу. Я відвідую різномантінші спортивні заходи, але я більше люблю спілкуватися з тренерами, ходити на тренування. Коли я не був депутатом мені було цікаво ходити на різноманітні заходи. А коли я депутат, то приходжу і вислуховую проблеми. Здебіьшогоу тренерів є проблеми, але вони не можуть нічого запропонувати. Це погана позиція. Потрібно пропонувати різноманітні ідеї.

Ви депутат, президент федерації, тренер. Скільки Ви спите на добу?

Я люблю спати, і якщо мало сплю, то погано себе почуваю. Я не можу спати менше шести годин. Телевізор не дивлюся близько півтора роки. Всю інформацію беру з інтернету і від свого найближчого оточення. До тієї інформації, що йде з телевізора ставлюся скептично, тому що велика доля в тому піару.

Чи займаєтеся спортом?

Спортом не займаюся вже багато років. Я займаюся фізкультурою, намагаюся вести активний спосіб життя. Плаваю, їжджу на велосипеді, бігаю. Щодня роблю зарядку.

Ви часто ходите на футбол?

Я не часто ходжу на футбол. Взагалі я не є футбольним уболівальником.

Ви більше ходите на баскетбол, чому так?

Тому що баскетбол є спортом номер один у Черкасах. У нас є команда “Черкаські Мавпи”. Баскетболом займаються мої колеги депутати. Можливо ще й тому, що у школі більше займався баскетболом, аніж футболом.