Олександр Мотузенко (срібний призер Олімпіади-1988): «Виступ на Іграх велика відповідальність»

8 Липня, 2021

Видатний спортсмен зі Сміли прокоментував інформацію про учасників Олімпіади в Токіо від Черкащини і як це важливо для регіону, розповів наскільки складно готувати майбутніх чемпіонів та відповів «Черкаському спорту» на інші питання

 – Олександре Олексійовичу, чи пригадуєте той момент, коли стало відомо, що поїдете на XXIV Олімпійські ігри 1988 року у Сеулі?

– У ті роки система відбору на Ігри була інша. У складі збірної команди на Олімпіаду їхали переможці чемпіонатів СРСР, який я вигравав 12 разів. Перед цим у 1987 році у складі байдарки-четвірки був чемпіоном світу. Якихось кваліфікаційних турнірів, як проводяться зараз, тоді не було. Так, що якогось одного особливого моменту, коли дізнався, що змагатимуся у Сеулі не було.

– Крім того, що участь в Олімпіаді – це почесна місія, що ще може впливати на участь спортсмена у цих змаганнях?

– Насамперед, це кропітка багаторічна праця, за результатами якої спостерігає весь світ. Крім тяжкої праці важливою є психологічна стійкість. Учасники заїжджають в Олімпійське село на два тижні. Протягом цього періоду спортсмени бачать сльози від поразок і радість від перемог. Насправді за цим спостерігати дуже складно і багато хто перед своїми стартами психологічно «ламаються». Тому у кого психіка стійкіша, той має більше шансів на перемогу. Загалом виступ на Іграх це велика відповідальність.

– Цього року на Олімпійських Іграх у Токіо Черкащину представлятимуть два спортсмени Сергій Куліш (кульова стрільба) і Ілля Ковтун (гімнастика спортивна).

– Тут я вам скажу таку річ – через відомі причини Олімпіаду було перенесено на рік. Таким чином відбувся збій у підготовці до Олімпіади, цикл якої розрахований на чотири роки. Такий ніби незначний нюанс, але він дуже важливий. І не всім вдалося вдало подолати цей момент. Загалом потенціал нашої області, щодо учасників Олімпіади вищий і більше спортсменів могли туди поїхати, тим паче останнім часом з боку держави значно більше уваги приділяється спорту. Тим не менш, я горджуся тим, що Черкащина буде представлена на Іграх в Токіо і бажаю Сергію Кулішу та Іллі Ковтуну вибороти нагороди головних змагань світу. Їхній приклад має стати поштовхом до занять спортом ще більшої кількості дітей.

– Олександре Олексійовичу, зараз Ви директор ДЮСШ «Олімп». Чи є шанс у Сміли отримати ще одного учасника, а можливо і призера Олімпіади?

– Шанс завжди є. У нас в школі займаються понад 400 дітей такими видами спорту як легка атлетика, футбол, гімнастика спортивна, веслування на байдарках та каное, тхеквондо, футзал, карате, регбі, хортінг, теніс. Кожен тренер мріє виховувати спортсменів, які б досягали високих результатів. Але до цього потрібно мінімум десять років цілеспрямовано йти. Проте діти зараз досить перемінливі, сьогодні у них гімнастика, завтра вони вже футболом хочуть займатися. Крім цього у нас є серйозні «конкуренти» – комп’ютери, гаджети та інше, які відволікають увагу дітей від спорту та ведення активного способу життя.

– А взагалі, як Вам працюється на посаді директора дитячо-юнацької спортивної школи?

– На цій посаді я працюю майже рік. Так склалося, що дісталася мені ДЮСШ «Олімп», як кажуть, у «плачевному» стані. Потрібен час, щоб привести все до порядку. Спортивна школа це не лише діти, які там займаються, а й господарська частина, тренери та інше. Проте у Смілі є люди, які не мають ніякого відношення до спорту, якимось упередженим відношенням до мене, як директора, відволікають від роботи. На жаль, серед них є міські депутати, які замість того, щоб мали допомагати розвивати школу, навпаки – намагаються з депутатського крісла керувати спортом так як їм заманеться. Не хочу переходити на конкретні персони. А щодо керівництва і мера міста, та багатьох інших депутатів відчувається підтримка у розвитку нашої ДЮСШ «Олімп».

Проте завершити нашу розмову хочу на олімпійській «ноті». Я вже говорив, що бажаю, щоб Ілля Ковтун і Сергій Куліш вибороли медалі Олімпіади-2020. А черкащанам бажаю палко вболівати за збірну команду України і удвічі більше за наших земляків.

ДОВІДКОВО:

Олександр Олексійович Мотузенко.

Народився 11 липня 1967 року у Смілі. Закінчив Черкаський педагогічний інститут.

Заслужений майстер спорту. Чемпіон світу 1987, 1989, 1990 років (байдарка-четвірка, 500 м). Бронзовий призер ЧС 1987 (четвірка, 1000 м). Срібний призер ЧС 1986 (байдарка-четвірка, 500 м) і ЧС 1990 (байдарка-двійка, 10000 м). Чемпіон СРСР 1986—1988 років.

Срібний призер XXIV Олімпійських ігор 1988 року у Сеулі (Південна Корея) з веслування на байдарах на 1000 м у складі четвірки (Сергій Кірсанов, Ігор Нагаєв, Віктор Денисов).

Нині працює директором ДЮСШ «Олімп» (м.Сміла)