До 10-річчя «Черкаського спорту». РЕТРО-ІНТЕРВ’Ю: Ігор Столовицький, 21 лютого 2012 року

24 Липня, 2021

У вересні 2021 року «ЧЕРКАСЬКОМУ СПОРТУ» виповнюється десять років і з цієї нагоди ми публікуємо інтерв’ю різних років, що були одними з цікавих і пам’ятних

21 лютого 2012 року

Текстова он-лайн трансляція конференції з Ігорем Столовицьким

(запитання від журналістів та читачів сайту)

У вас є футбольна школа. Зі скількох набираєте дітей?

Сім років тому ми створили футбольну школу разом з Сергієм Усаковським. Нині я треную дітей 96-го року народження у школі “Дніпро-80”.

Ваш син судить матчі аматорської ліги. Як він Вам як суддя?

Довгий час він займався футболом. З цим у нього не вийшло. Був певний варіант розпочати суддівську кар’єру, я йому запропонував – він погодився.

Ви часто кричите на своїх вихованців, чому?

Іноді таке трапляється. Часто футболісти не виконують того, чого я від них бажаю. Якби у мене було 20 якісних футболістів, я б на них не кричав, а просто замінював.

Трансфер Павла Остренка стався за Вашого сприяння?

Ні, я сам недавно про це дізнався.

Чи плануєте допомагати футболістам  підписати контракти з якіснішими футболістами?

Своїм футболістам не можу. Якщо я свого футболіста запропоную іншій команді, то мене виженуть з роботи. На сьогодні я нікого не пропоную.

Чому, на вашу думку Аджубея і Сторчоуса не беруть у “Славутич”?

Чому не беруть. Якщо б вони відповідали рівню майстрів, то їх би не просто брали, а просили, щоб вони грали у якісній команді. На сьогодні я сам не бачу, що вони відповідають рівню майстрів.

Аджубей грає у чемпіонаті з міні-футболу. Чи слідкуєте Ви за цим чемпіонатом?

Я ходжу, дивлюся. Мені хотілося б, щоб він грав краще.

 Яка команда на чемпіонаті області Вам імпонує?

Мені багато ігор подобається, багато команд. Потенціал у міні-футболі є у багатьох команд.

На ваш погляд, сьогодні змінилася філософія у футболі, ніж у ті часи, коли Ви грали?

Всі говорять, що футбол зараз став швидшим та жорсткішим. Зараз намагаються грати у лінію. Я, чесно, великої різниці не бачу. Раніше був свій час, зараз інший час. Зараз хотілося б бачити більш зрілий футбол у Черкасах. У чемпіонаті області рівень дуже високий, але футболісти всі приїжджі. Запрошують футболістів з інших областей. У нас жодного приїжджого гравця не було, один Мостовий, та й то, він зіграв матчів 6. Я за те, щоб легіонерів було менше. Чому страждає футбол у чемпіонаті України. Тому що поприїжджали легіонери, не дуже високого рівня і втрачаються якісні українські футболісти. Має бути ліміт, мають грати якісні легіонери, але їх менше. Приємно, що сьогодні у “Славутичі” грають ті футболісти, які грали у “Зорі”.

На Ваш погляд, хто із людей, які грають у Черкасах, міг би “засвітитися” у Вищій лізі?

Мені важко сказати. Женя Тарасенко, який зараз у “Славутичі”, грав у Вищій лізі. Чесно, дуже важко потрапити з чемпіонату області у Вищу лігу. Людина дуже обдарована може бути одна, яка за сезон потрапити у Вищу лігу. Це зовсім інший рівень.

Навіщо Ви віддали Ваших провідних гравців?

Я б їх повернув сьогодні. Ніхто їх не віддавав. У нас команда не професіональна. Футболіст захотів піти – він пішов. Він переріс рівень чемпіонату області і пішов. Ніхто нікого не віддавав. На сьогодні заміни Ткаченку та Остренку я не знайшов. На сьогодні я не вигнав жодного гравця. Я дав шанс кожному футболісту проявити себе.

Скажіть будь ласка, чому команда називається “Зоря” а не “Зірка”?

Я у цій команді працюю кілька років. Це питання потрібно задавати іншим людям, які створювали клуб років 30 тому.

Ми зараз перебуваємо за півтора місяці до старту чемпіонату області. Ваше бачення чемпіонату, на скільки готова білозірська “Зоря”?

“Зоря” готова на 5 %. У нас нема можливості грати в Еміратах. Ми не тренувалися. До морозів ми провели тиждень. З командою “Ураган” зіграли до морозів, а потім погодні умови нам заважали грати. Зібрали хлопців лише вчора, коли потепліло. Чекаємо, коли будуть нормальні умови.

У це міжсезоння, взимку, федерація футболу обрала Вас кращим тренером. Якби у Вас була така можливість, кого б з футболістів Ви обрали. Назвіть трійку.

З воротарів я б обрав Віктора Єрошева. По потенціалу у Другій лізі таких воротарів немає. Другого я б назвав Сергія Янчука з “Умані”. А третього не можу назвати. Мені подобалася гра Оганесова зі “Шполи” у першому колі. А так яскравого футболіста не можу назвати.

Кого можете назвати кращим футболістом ФК “Славутич”?

Я не так часто ходив. Але ігор 6-7 я відвідав. Найбільше мені сподобався лівий півзахисник Сергій Таран. Він мені найбільше сподобався.

Скажіть будь ласка, “Славутич” – це команда професіоналів?

Якщо команда грає у Другій лізі значить вони професіонали.

Що можете сказати про новий стадіон у Білозірї?

Поле хорошої якості, роздягальні, чудове освітлення. Умови – гріх нарікати.

Які завдання на цей сезон?

Завдання одне – чемпіонство. Бути чи не бути.

Назвіть 11 гравців, які найчастіше гратимуть у команді?

Кістяк визначився у минулому сезоні. Жоден тренер не може назвати гравця за день до гри. Все заложить від того, як хто себе проявить. Я хочу створити команду де буде 20 рівноцінних гравців. Де буде конкуренція, ріст і все інше.

У вашій команді достатньо вікові гравці. Проводиться робота по омоложенню складу?

На сьогодні я не дивлюсь вік футболіста. Якщо він гарно віддається на полі, для мене немає різниця скільки йому років. Я сам грав до 35 років і якби не дві травми та операції, то може б ще грав. На сьогодні є бажання грати, але розумію, що лише очима бачу, а дійсно грати на якісному рівні вже не зможу.

На скільки Ваше життя змінилося після того, як Ви завершили кар’єру футболіста?

Коли грав, то не було тих думок, які зараз. Намагався викладатися на повну, щоб принести користь команді. Раніше було цікаво, кожного тижня ти в іншому місті, їздив за кордон на збори. Я б із задоволенням повернувся б на років 20 назад і пограв би ще.

За яку команду вболіваєте?

У Німеччині вбоілваю за “Боруссію” Дортмунд. В Англії – “Манчестер Сіті”, в Іспанії за “Реал”, в Нідерландах – “Аякс”, в Італії вболівав за “Мілан”, але зараз мені не подобається їхня гра.

Який період своєї кар’єри можете назвати найбільш успішнішим. І що найбільще запам’яталося?

В “Шахтарі” було одне хороше, в Рязані інше, в Запоріжжі теж. У Черкасах були хороші моменти, коли ми обіграли 3 : 2 чи то “Торпедо” Запоріжжя. Тобто є що згадати. Коли виграли Кубок України, стали срібними призерами чемпіонату України з “Шахтарем”. Коли в Черкасах на третьому місті завершили чемпіонат і грали перехідні матчі з Івано-Франківськом. У кожній команді було і хороше і погане.

Розкажіть про дружбу з Канельскісим?

Ми з ним тісно спілкуємося і дружимо. Він зараз тренує працює, по моємо в Уфі. Я з ним був разом аж поки його не забрали в “Манчестер Юнайтед”. Віктор Онопко, другий тренер “ЦСКА” не знаю як він грає з “Реалом”.