До 10-річчя «Черкаського спорту». РЕТРО-ІНТЕРВ’Ю: Олексій Цибко, 15 липня 2013 року

26 Липня, 2021

У вересні 2021 року «ЧЕРКАСЬКОМУ СПОРТУ» виповнюється десять років і з цієї нагоди ми публікуємо інтерв’ю різних років, що були одними з цікавих і пам’ятних

15 липня 2013 року

Олексій Цибко: «Черкаське регбі – приклад для всієї України, адже тримається лише на ентузіазмі хлопців»

До вашої уваги інтерв’ю із президентом регбійно-футбольного клубу «Сміла» Олексієм Цибко.

Саме з цієї людини на Черкащині почало відроджуватися регбі. Олексій Цибко – був справжньою зіркою регбі за кордоном. Проте повернувся на Батьківщину аби відроджувати улюблений вид спорту. За останні два десятиліття він обіймав посади як капітана національної збірної України з регбі, так і президента Федерації України. Сьогодні він очолює регбійно-футбольний клуб «Сміла» та присвячує весь вільний час підготовці юних спортсменів. «Черкаському спорту» один із найвідоміших спортивних діячів України повідав своє бачення розвитку регбі на Черкащині.

– Чи задоволені ви рівнем проведення традиційного чемпіонату Черкас з регбі на піску?

– Звісно! Цьогорічні змагання ще раз довели, що регбі розвивається у нашому регіоні. Всі учасники були цьому доказом. Адже рівень спортсменів значно зріс, порівняно із минулим роком. Було якісне протистояння, техніка, тактика – все, що потрібне глядачеві. Щодо рівня організації, то наш чемпіонат нічим не поступається іншим всеукраїнським змаганням. Цей турнір проводиться вже четвертий рік поспіль. Четвертий раз ці змагання «набирають висоту» та мають в Україні певний рейтинг. Приїжджають команди із різних куточків країни. Планувалося, що до цьогорічного чемпіонату приєднається і команда чемпіонів Європи 2003 року, але хлопці затрималися в Москві на Кубку Світу. До того ж два хлопці із нашої команди травмувалися. Тоді, у 2003 році, я був капітаном цієї команди і ми лише мріяли, щоб на Черкащині проводилися подібні змагання. Сподіваюся, що ця команда завітає до Черкас наступного року.

– Що можете сказати про черкаську регбійну команду?

– Почну з того, що це велика радість, що вона є. Адже хлопці об’єдналися самі, це значить, що цей вид спорту прийшовся їм до вподоби. Вони збираються та тренуються самі, ніхто їх не підтримує, не тренує, не стимулює. Все на чистому ентузіазмі. Їх просто об’єднав цей овальний м’яч. Ми зробимо все можливе, щоб підтримати цю ініціативу. Великий вклад у появу цієї команди зробив Роман Надточій – молодий, ініціативний спортсмен.

 – Як можете оцінити розвиток регбі на Черкащині?

– Нині створюється Федерація регбі міста Черкаси. Це дуже приємна новина, бо географія цього виду спорту розширюється на Черкащині. Ми створюємо регбійну команду у Шполі, Звенигородці, Кам’янці. Те, що унас в області зявляються осередки, на які можна покластися, це дуже радує.

– «Черкаському спорту» стало відомо, що у Смілі планують побудувати сучасний спортивний центр для регбі. Це правда?

– Насправді, це не будівництво, це вже трошечки ЗМІ перекрутили інформацію. Зараз ведеться серйозна робота по реконструкції oleksiu cubko 2013 6517стадіону «Локоматив». Є варіант створити центр олімпійської підготовки, так як географічно це дуже зручно. До того ж, в Україні такого центру немає. Це 12 гектарів екологічно чистої ділянки землі. Це питання розглянув Равіль Сафович Сафіуллін – міністр молоді та спорту України, колишній олімпійський чемпіон Сергій Бубка. Із самого початку уже пророблений пласт роботи був схвалений цими людьми.

 – На якій стадії проект реконструкції сьогодні?

– Ми посадили зерно. Зустрілися із ректором Київського національного університету будівництва та архітектури Вадимом Куцевичем, який зголосився разом із студентами своєї кафедри допомогти у реконструкції стадіону. Разом із викладачами студенти розробляють проекти реконструкції вже існуючих будівель та споруд та займаються розробкою нових. Ми домовилися, що студенти у якості курсових робот виконали макети майбутнього центру із первинними кресленнями, схемою розташування тих об’єктів, які б ми хотіли бачити. Коли в нас буде вже макет готового проекту, тоді будівництво зрушиться з мертвої точки, адже буде що показувати інвесторам. Тому поки що перший камінь вже закладений. Сподіваюся, що у цієї казки буде щасливе завершення.

 – Чого не вистачає черкаській команді, щоб досягнути рівня смілянської?

– Одна із головних складових успіху – фінансування. Черкаські хлопці займаються за власний кошт, купують інвентар та орендують зали для тренувань самотужки. У нашого смілянського клубу є постійний меценат Фредерік Шавіньє. Він – президент Федерації регбі Черкаської області, меценат і спонсор РФК «Сміла». Фредерік купує спортивне обладнання для проведення тренувань на належному рівні. Завдяки його опіці діти мають чудовий клуб та все необхідне для занять улюбленим видом спорту.

– Чи важко було вам перелаштуватися з тренера у президенти Федерації регбі?

– Я був капітаном на полі, а значить, приймав важливі для команди рішення. Потім я був капітан великої команди, знову ж ухвалюю рішення, тільки у дещо більшому масштабі, але своїм товаришам я сказав, аби не сприймали мене як президента федерації. Ми разом робимо все для глядача – готуємося, тренуємося, тільки б трибуни не були порожніми. Дуже хочу, аби чемпіонат України збирав велику аудиторію, ми ж нічим не гірші за футбол.

 – Чи допомагає вам юридична освіта у спортивні діяльності?

– Безперечно. Навіть було у планах вступити до Iнституту держави i права, захистити дисертацію і стати кандидатом юридичних наук.

 – Регбі – контактний вид спорту. Чи часто трапляються бійки на полі?

– У регбі ми зустрічаємося для того, аби ще після двох таймів «зіграти» третій. Це унікальна традиція, що відображає атмосферу цього виду спорту. Після матчу зустрічаються команди, які висловлюють одна однiй дружні побажання, капітани обмінюються пам’ятними подарунками. У такий спосіб люди зближуються. Тому, зустрічаючись через багато років знову, щиро радіють один одному. Я брав участь в бійках, траплялося, що через це мене вилучали. Та, вважаю, що бійки – це не правила регбі, а його винятки. До того ж у нашому виді спорту весь негатив залишається у межах поля.

– На вашу думку, що потрібно для розвитку регбі в Україні?

– По-перше, я вважаю, що всі школи повинні бути на дотації національної Федерації. Саме вона повинна забезпечити дітей формою і коштами для участі у різних турнірах. Молодим хлопцям треба проводити якомога більше спарингів. Необхідно, що б кожен регіон мав свої дитячі школи. Тоді у майбутньому там з’явиться і команда майстрів.

ДОСЬЄ

Майстер спорту СРСР. Закінчив Львівський державний інститут фізичної культури та Львівський державний університет (факультет міжнародного права).

Кар’єра гравця:

1991 — бронзовий призер чемпіонату СРСР.

1991—2003 — у збірній України.

1992—1994 — німецький DFC «Leipzig».

1993 — кращий гравець чемпіонату Німеччини.

1994—2003 — «Арго» НАУ.

1994—1996 — срібний призер національного чемпіонату.

1997—2003 — чемпіон України.

2001—2003 — капітан національної збірної, зіграв за неї 40 матчів. Посідає 6-те місце серед кращих бомбардирів команди.