До 10-річчя «Черкаського спорту». РЕТРО – ІНТЕРВ’Ю: Сергій Лашкул, 9 червня 2016 року

14 Серпня, 2021

У вересні 2021 року «ЧЕРКАСЬКОМУ СПОРТУ» виповнюється десять років і з цієї нагоди ми публікуємо інтерв’ю різних років, що були одними з цікавих і пам’ятних

09 червня 2016

Сергій Лашкул: «Для участі в Прем’єр-лізі багато ще не готово, але ми б встигли це виправити»

В ексклюзивному інтерв’ю «Черкаському спорту» віце-президент «Черкського Дніпра» Сергій Лашкул розповів наскільки мав зрости бюджет клубу, чи переросли Черкаси Першу лігу і як зміниться склад команди.

Рік тому “Черкаський Дніпро” на Центральному стадіоні міста святкував тріумф у Другій лізі чемпіонату України з футболу. Тоді в пам’ять гостро врізалися слова міських чиновників, які, вітаючи клуб, раз-по-раз акцентували увагу на тому, що через сезон (тобто сьогодні) чекають команду в Прем’єр-лізі. Тоді це звучало не більше, ніж просто пафосно для емоційного підігріву уболівальників. Сьогодні ж, “Черкаський Дніпро” не вийшов в УПЛ тільки через незрозуміле і необґрунтоване рішення її керівництва, яке залишило в еліті луцьку “Волинь”.

– Сергію Володимировичу, коли ви разом із командою остаточно зрозуміли, що не виходите в УПЛ, адже допуск Волині до атестації “плавав” і чи вплине це на вашу долю не було ясно до останнього?

– Щойно Федерацією футболу України було прийнято рішення допустити Волинь до атестації. До цього ми, так само як і всі, не мали уявлення про вирішення ситуації.

 – Засмутилися?

– Ну звісно. Прикро. Хоча, мабуть, якби нам у минулому році сказали, що ми посядемо друге місце в Першій лізі, то ми б не стільки не повірили, скільки були б приголомшені результатом, ну як зараз. При цьому загальний стан справ цього сезону є логічним, з огляду на наш хід протягом року. Але завдання потрапити в Прем’єр-лігу у нас не було на старті чемпіонату. Ми зрозуміли, що наближаємося до неї вже ближче до екватора змагань.

– Чи можна сказати, що в деякій мірі ви зітхнули з полегшенням, зрозумівши, що залишаєтеся в Першій лізі, адже збанкрутів ваш головний фінансовий партнер – “Банк Михайлівський”?

– Ні це не так. Ми були налаштовані на Прем’єр-лігу. На нас ходять уболівальники, вони в першу чергу потребують такого свята, плюс є підтримка від обласної та міської адміністрації, тому якщо хтось так стверджує, знайте – це абсурд. Звичайно, втрата “Банку Михайлівський” вдарить по бюджету, але зараз ми шукаємо нового титульного спонсора, без якого складно існувати навіть у Першій лізі, а тим більше претендувати на “вишку”.

– Якщо подивитися об’єктивно на ситуацію, у Черкасах мало що готово для переходу в еліту, наприклад, ієрархія юнацьких команд. Виходячи з цього, доцільним стало б настільки оперативне підвищення в класі?

– Так, інфраструктура не готова. Не тільки інфраструктура. Ми це не заперечуємо і неодноразово заявляли про це.

– Як ви планували все це створити в такі короткі строки?

– Ми в процесі. У нас будується Білозірська академія футболу, яка почне працювати з вересня. Ми переглянули вже 200 дітей, у червні пройде другий тур, після якого буде збір і ми ухвалимо рішення кого остаточно залишити в академії. Плюс працюємо в напрямі проекту спортивно-рекреаційного центру на березі Дніпра. Влада знає, що ми зацікавлені інвестувати в нього, тут питання лише юридичні. На жаль, через позицію деяких депутатів міської ради, ми вже втратили рік, почати будівництво зможемо в кращому випадку не раніше серпня 2017 року, а це означає, що навіть якщо все буде проходити без затримок, відкрити центр ми зможемо не раніше 2018 -19 року.

 

– Що виходить: ви прагнули в Прем’єр-лігу, засмутилися, не вийшовши до неї, але, фактично, Черкаси ще не готові до цього, хоча наступний сезон починається за декілька місяців, так?

– Так, багато ще не готово. Але найголовніше, що ми атестовані в Прем’єр-лігу. У нас хороший стадіон, звісно, багато що необхідно доопрацювати, але в немає глобальних проблем. В U-21 у нас є команда – “Зоря-Черкаський Дніпро-2”, вона виступає в чемпіонаті Черкаської області. Для всіх інших вікових груп теж є база, потрібно було б лише їх сформувати, до чого ми готові, тому з цим проблем немає, тут тільки питання фінансів. На це все, як ви прекрасно розумієте, потрібні зовсім інші гроші.

– Так, ви відмінно підвели до наступного питання. На скільки повинен був зрости бюджет клубу в разі підвищення в класі?

– Чесно кажучи, всі ці точні підрахунки ми не проводили. Можна навіть сказати через забобони, які в футболі безперечно присутні. Тому цифру озвучити не можу, тому що реально не рахували, але знаю, що вона в рази більше “першоліговської”.

– Чи є відчуття того, що переросли Першу лігу?

– Ні в якому разі. Ми говорили, що не готова інфраструктура – це перше, друге – команди дуже сильні і мені здається, що наступний сезон стане ще складнішим, ніж цей. Залишаються ті ж клуби-лідери: “Іллічівець”, “Оболонь-Бровар”, “Геліос”, а в додаток зайшли амбітні “Верес” і “Ковалівка”.

– Ваш батько, Володимир Лашкул, говорив, що команда кадрово не готова до Прем’єр-ліги. Які плани у роботі в цьому напрямі?

– Поки про це не розмовляли, тільки завершився емоційно складний сезон, хлопці пішли у відпустку і, в принципі, ми цю тему не обговорювали. Але по ходу сезону була розмова з командою, що навіть у випадку виходу в УПЛ ми будемо залишати склад у тому вигляді, в якому він є. Звісно підсилюватися треба, але кардинально ламати кістяк не збираємося.

– Тільки ключові позиції підсилите …

– Так, цілком вірно. (Протягом усього інтерв’ю Сергій Лашкул кілька разів вказував на те, що підсилити склад – це одне з найбільш пріоритетних завдань на найближчий майбутнє-ред.)

– Є інформація, що в команду повернеться молодий Довбик і досвідчений Ковпак.

– Нещодавно з’явилися такі думки, які були озвучені в ЗМІ, але поки що не було конкретних переговорів. Ми б хотіли повернути в команду місцевих хлопців – це дуже важливо для уболівальників.

– Яскраво простежується тенденція: чим вище “Дніпро” – тим менше в команді черкащан. Із тих, хто тут вже кілька років залишилися тільки Тарасенко та Ленчінков, але він рідко навіть в заявку потрапляє.

– Це проблема якраз того, що немає тренувальної бази, ніде ростити місцеві таланти і головне утримувати їх.

ПРО ЗБІРНУ

– Ви є головою штабу Федерації футболу України на Євро-2016 і не так давно повернулися з розташування збірної. Наскільки виконані всі умови для першої команди країни?

– Організаційні питання вирішуються, усі побажання тренерського штабу задоволені. Збірна прилітає 7 червня в Екс-ан-Прованс і буде там готуватися до матчів Євро (Запис інтерв’ю був 03.06).

– Якісь екзотичні запити у збірної були?

– Та ні, все стандартно, нічого незвичайного. Веземо з собою свого кухаря, медичний склад, але це звичайна практика. Вважаю, що з французьких умов узяли максимум. Спочатку планували концерти в містах, де граємо, для наших уболівальників, запрошуючи українських зірок, але це стало неможливим через загрозу терористичних актів.

– До речі про це. У Франції масові протести і страйки. У країні є перебої з постачанням продуктів і в дефіциті бензин. Чи є ризики, що це позначиться на проведенні Євро, зокрема для нашої збірної?

– Наша робоча група буде у Франції 5 червня і спільно з представниками УЄФА будемо дивитися, що там відбувається і, раптом що, вживати заходів вже на місці. Наразі від УЄФА немає застережень, що можуть бути труднощі. Ми можемо гарантувати повний комфорт для нашої збірної, єдине, що страйки можуть позначитися на наших уболівальниках. Але в кожному ігровому місті у нас будуть працювати фан-посольства, представники федерації і консул, і найменші незручності для вболівальників будуть відразу ж ліквідовані. Задіяно багато співробітників і волонтерів, ми співпрацюємо з Міністерством закордонних справ, посольством України у Франції, зроблено все необхідне, що стосується організації участі в Євро, залишилося тільки досягти позитивного результату нашої збірної, і ми віримо в наших хлопців.