До 10-річчя «Черкаського спорту». РЕТРО-ІНТЕРВ’Ю: Сергій Загоруй, 10 липня 2013 року

11 Вересня, 2021

У вересні 2021 року «ЧЕРКАСЬКОМУ СПОРТУ» виповнюється десять років і з цієї нагоди ми публікуємо інтерв’ю різних років, що були одними з цікавих і пам’ятних

10 липня 2013 року

Сергій Загоруй: «Якщо чітко й правильно підібрати вправи – результат не змусить себе довго чекати»

До вашої уваги інтерв’ю з тренером по фізичній підготовці юнацьких команд “Черкаських Мавп”.

БК «Черкаські Мавпи» ретельно працює над вихованням власних талантів. Так, баскетбольна школа «Черкаських Мавп» у своїй структурі має тренера по фізичній підготовці, Сергія Загоруя, котрий займається з молодими баскетболістами над покращенням їхніх фізичних якостей. У розмові з “Черкаським спортом” Сергій підбив підсумки сезону роботи з низкою юнацьких команд та поділився тонкощами роботи над фізичною підготовкою.

 – Завершився цей сезон ВЮБЛ, у якому ви працювали з чотирма командами (96, 97, 98, 99 – р.н.). Як можете його проаналізувати у плані Вашої роботи з цими командами і який вона дала результат на підготовку гравців?

– Перш-за-все, хочу відзначити «Черкаські Мавпи-97». Робота була досить тяжкою для них і водночас незвичною. Тому на початку вони скептично ставилися до завдань, які я їм давав. Хлопцям було тяжко, у них постійно була крепатура. Але, після того як вони звикли до своєї роботи і почали відчувати перевагу над своїми суперниками зокрема у фізичній силі та витривалості, вони самі лишилися задоволені. Зараз вони готові до будь-якої роботи, хочуть вдосконалюватися. Стосовно 99-го року, то тут інша ситуація. Вони не завжди можуть зібратися психологічно, немає стабільності у відвідуванні занять, але ті гравці, які працюють, то вони досить непогано виросли у різноманітних показниках.

– Розкажіть як проходить робота над фізичною підготовкою протягом сезону. Коли гравцям можна дати основне навантаження, а коли відпочинок? Як ви виводите гравців на пік форми?

– Перед початком сезону ми маємо календар ігор Згідно нього ми визначаємося, де можна хлопців навантажити сильніше, а де навпаки дати відпочити, щоб гравці підійшли до важливого матчу у фазі «суперкомпенсації». Згідно цієї моделі, ми намагаємося вивести хлопців на піки форми безпосередньо на найважливіші матчі.

 – Як зараз ваші підопічні готуються до нового сезону?

– Всі хлопці відпочивали від усіх фізичних навантажень до 27-го червня. З 27-го червня по 30-те липня вони почали працювати за індивідуальними програмами, які отримали на літо. Протягом сезону ми дивилися, чого кожному гравцю не вистачає, над яким компонентом потрібно попрацювати серйозніше. Загалом всім гравцям потрібно ретельно працювати над своїм пресом, спиною, зв’язками. Для баскетболіста – спина основне. Отримавши серйозну травму спини, можна не лише зав’язати зі спортом, а стати неповноцінною людиною до кінця життя. Тому ми хочемо запобігти таким травмам. З огляду на це й розробляли індивідуальні програми.

– Більшість гравців нині працюють над власними програми, однак є низка гравців баскетбольної школи «Черкаських Мавп», які відразу після сезону вирушили до таборів різноманітних збірних й тренуються там протягом усього літа. Після завершення чемпіонатів Європи баскетболісти повернуться до своїх команд і їм вже потрібно буде готуватися до нового сезону. Як вони можуть відпочити від цих навантажень, щоб до нового сезону підійти з новими силами?

– Це складне питання. Їхній відпочинок ми дещо відсунемо далі. У той час коли інші баскетболісти будуть потихеньку «втягуватися» у підготовку до нового сезону, збірники відпочиватимуть. Дещо пізніше вони приєднаються до своїх команд. Те, що вони відпочинуть дещо менше – ціна таборам та турнірам у складі збірної. Вони дуже довго й наполегливо до цього йшли, тому отримають важливий досвід для себе.

– Свою роботу ви розпочинали з легкої атлетики, після чого почали працювати тренером по фізичній підготовці баскетболістів. На скільки складно перекваліфіковуватися з легкої атлетики – індивідуального спорту, на командний – баскетбол?

– Розвиваю такі фізичні якості як: легка атлетика, сила, гімнастика. Я комбіную вправи на розвиток цих якостей. Раджуся зі спеціалістами, які до цього тренували чи нині тренують фізичну підготовку баскетболістам. Спілкуюся з тренерами збірної з легкої атлетики. Намагаюся брати великий обсяг інформації, після чого переглядаю й залишаю лише те, що гравцям необхідне у кожному з сезонів команд «Черкаських Мавп».

 – На скільки велика відмінність між цими видами спорту зокрема у роботі над фізичною підготовкою?

– Це однозначно різні види спорту, але баскетбол дуже пов’язаний з легкою атлетикою. Всі стрибки, вибухова сила, витривалість, спецвитривалість, дуже багато роботи над морально-вольовими якостями. Все це дуже пов’язане з легкою атлетикою.

– Нещодавно Ви відвідали Чорногорію, де проходив тренувальний табір. Поділіться враженнями, чого нового Ви для себе почерпнули?

– Відвідавши цей табір, я поспілкувався з тренером по фізичній підготовці. Ми обмінялися деякою інформацією та досвідом. Дещо я взяв для себе, з дечим підказав йому. Не з усім я згоден у їхній роботі. Вважаю, що вони не правильно працюють над технікою бігу. Так, як вони працювали над технікою бігу – це, на мою думку, крок назад. Я займався легкою атлетикою 10 років, тому можу відповісти за свої слова.

А так у них є низка хороших вправ. Вони велику увагу приділяють координації рухів. Ми ретельно займаємося над швидкістю, силою, витривалістю. А вони більше займаються координацією. У них для цього є хороший інвентар. У нас з цим були проблеми, втім керівництво клубу «Черкаські Мавпи» пообіцяло вирішити їх. Тоді і ми будемо ґрунтовно працювати над розвитком координації у наших гравців.

– Ви займаєтеся фізичною підготовкою. На скільки ця галузь потребує постійного вдосконалення?

– Так, вона не стоїть на місці, постійно вдосконалюється. З’являється чимало різноманітних методик, деякі методики суперечать одна одній. Найголовніше – вибрати головне та потрібне конкретній команді. Оскільки методик багато, але не всі є корисними. З цього приводу я спілкувався з тренером із легкої атлетики Леонідом Нечипоренком і він сказав, що читає літературу 60-их років. У той час не було можливості перевірити дієвість тих методик у лабораторії. Проте зараз, перевіривши їх у лабораторіях, тренери повертаються до цих методик та напрацювань. Не обов’язково робити велику кількість вправ. Є чотири види вправ, роблячи які, людина дуже сильно підвищувала свій результат у спринті. Багато людей кажуть, що потрібна різносторонність, але не завжди так. Якщо вправи будуть чітко та правильно підібрані – результат не змусить себе довго чекати.