Досягнення черкащан серед спортивних перемог у 2021 році, якими Україні варто пишатися

30 Грудня, 2021

Перенесені світові та європейські турніри через пандемію коронавірусу відбулися у такому щільному графіку, що вболівальники не встигали оговтатися від чергових нагород українських спортсменів. Тому не дивно, що якісь перемоги губилися в інфопросторі.

У переліку головних спортперемог:

“золото” Жана Беленюка на Олімпіаді та ще 18 нагород українців, серед яких і історичні результати;

98 нагород від паралімпійців, серед яких і найтитулованіший спортсмен цих ігор – Максим Крипак;

історичний вихід збірної України з футболу на Євро-2020.

А ще – перемоги Ярослави Магучіх та Марини Бех-Романчук у легкій атлетиці, Олени Старікової та Яни Беломоіної у велоспорті, Яківа Хаммо у дзюдо, українських представниць у артистичному плаванні, Анжеліки Терлюги та Станіслава Горуни у карате, Михайла Романчука у плаванні,  Олександра Усика та Василя Ломаченка у боксі, Олександра Абраменка у фристайлі – цей список немалий.

LIGA.Life нагадує про 21 перемогу на чемпіонатах світу і континентальних  турнірах, які не менш значущі, але, можливо, були не такими гучними.

Приємно відзначити, що у цьому переліку досягнення черкаського гімнаста Іллі Ковтуна та альпіністів Микити Балабанова, В’ячеслава Полежайка, Михайла Фоміна, які представляють Черкаську федерацію альпінізму і скелелазіння

Юрій Захареєв (бокс)

Боксер Юрій Захареєв здобув єдину нагороду України на чемпіонаті світу. Попри те, що для українця це була дебютна світова першість, у фіналі він переміг досвідченого Вадима Мусаєва – представника команди ФБР (Федерація боксу Росії). І це перше українське “золото” на чемпіонатах світу з 2017 року та сьоме за часи незалежності. Раніше чемпіонським титулом могли похизуватися Василь Ломаченко (2009, 2011), Тарас Шелестюк, Євген Хитров, Олександр Усик (усі – 2011), Олександр Хижняк (2017). Крім того, у 2021 році Юрій Захареєв виграв ще одне “золото”, але вже серед молоді.

Данило Болдирев (скелелазіння)

Вдруге поспіль Данило Болдирев змушує Москву слухати гімн України. Український “Людина-Павук” виборов золото на чемпіонаті світу зі скелелазіння у дисципліні “швидкість”. У фінальному протистоянні Болдирев був швидшим за іспанця Еріка Ною Кардону на 0,22 секунди. І це вже другий переможний чемпіонат світу для нього, раніше він вигравав у 2014 році. Цікаво, що рік тому також в Москві Болдирев своїм результатом уже “вмикав” гімн України, щоправда, на чемпіонаті Європи.

Владислав Руднєв (бойове самбо)

Тепер чотириразовий! Владислав Руднєв уже вчетверте доводить, що він – перший номер у світі у ваговій категорії до 79 кг. У фіналі українець не залишив шансів Фуркату Рузієву. Так Руднєв став першим українцем, який чотири рази підкорив світову першість з бойового самбо – у 2018, 2019, 2020 та 2021 роках.

Ілля Ковтун (спортивна гімнастика)

Українець Ілля Ковтун став сенсацією цьогорічного чемпіонату світу. 18-річний гімнаст виборов бронзову нагороду у багатоборстві. І це вдруге в історії України. Раніше медаль у багатоборстві вдавалося завоювати лише Олегу Верняєву. Також у 2021 році Ковтун виграв “бронзу” на дорослому чемпіонаті Європи. Але історичною подією стала назва одного з елементів на паралельних брусах ім’ям гімнаста. Цей елемент складається з перевороту назад з упору на руках та повороту на чверть обороту до бруса.

Людмила Лузан (веслування на каное)

Урожайним на медалі був 2021-й для каноїстки Людмили Лузан. Спочатку вона встановила історичний результат на чемпіонаті Європи, де виборола чотири нагороди, з них дві золоті. Після цього феєрила на Олімпіаді, де стала срібною призеркою у каное-двійка на дистанції 500 м та бронзовою призеркою на 200 м в каное-одиночка. Так Лузан стала третьою українською веслувальницею, якій вдалося здобути понад одну медаль Олімпійських ігор. Більше лише в Інни Осипенко-Радомської, яка здобула чотири медалі, виступаючи за збірну України. Три нагороди на Олімпіадах здобув Юрій Чебан. А наостанок Лузан ще й з чемпіонату світу привезла три медалі, що також стало кращим показником  в історії українського веслування.

Богдан Колмаков (паркур)

Український трейсер Богдан Колмаков виграв “золото” на Кубку світу з паркуру у дисципліні “швидкість”. Щоб подолати трасу з майже 20 перепон, українець витратив 21,260 сек та обігнав на дистанції представників Мексики – Хавьєра Родрігеса – та Італії – Андреа Консоліні. Це перша “золота” нагорода для України саме в “швидкості”. Раніше інший українець Олександр Тітаренко в цій дисципліні був третім, а ось у “фрірані” був переможцем.

Аліна Марущак (важка атлетика)

Українка Аліна Марущак, яка виступає у ваговій категорії до 81 кг, на чемпіонаті світу з важкої атлетики виборола три “золота” – в ривку (135 кг), поштовху (113 кг) та в сумі двоборства (248 кг). Завдяки такому результату Марущак стала першою в Україні абсолютною чемпіонкою світу з важкої атлетики. Серед чоловіків таке досягнення підкорилося Тимуру Таймазову 1994 року.

Богдан Мочульський (джиу-джитсу)

На чемпіонаті світу з джиу-джитсу в Абу-Дабі українець Богдан Мочульський виграв золоту нагороду у ваговій категорії до 62 кг. Для 25-річного спортсмена це вже друга медаль вищого ґатунку на світовій першості. Вперше – у 2019 році. Крім того, влітку українець був сильнішим ще на чемпіонаті Європи.

Збірна України з водного поло

Уперше за 20 років українська збірна з водного поло виграла міжнародний турнір Ліга Націй. У фіналі “синьо-жовті” розгромили команду Австрії із рахунком 21:2. На шляху до “золота” українці були сильнішими за команди Англії (19:7), Литви (9:4), Чехії (22:10) та Швейцарії (15:11). Найкращим гравцем турніру став спортсмен із Київської області – Денис Гусаков.

Аніта Серьогіна (карате)

Аніта Серьогіна стала володаркою історичного досягнення в українському карате у змаганнях серед жінок. Спортсменка виборола “срібло” на світовій першості у ваговій категорії до 61 кг. У фіналі Серьогіна поступилася чинній чемпіонці світу і Європи – Йовані Прекович із Сербії із рахунком 1:2. На шляху до нагороди Серьогіна здолала Лінн Шенн (Нідерланди), Анте Стіляну (Кіпр), Індіру Зунігу (Іспанія), Анну-Йоханну Нільссон (Швеція), Хайю Джумаа (Канада). “Срібло” Серьогіної – це найкращий показник українок на світовій арені за часи незалежності.

Олексій Бичков (пауерліфтинг)

Свій шостий титул чемпіона світу у 2021 році здобув Олексій Бичков, який виступає у ваговій категорії до 120 кг. З результатом 1127,5 кг (412,5 кг у присіданні, 325 кг у жимі та 390 кг у тязі) українець не залишив шансів конкурентам. І не лише сам виборов “золото”, але й підготував не менш талановиту заміну – його учень Данило Ковальов цього року спочатку тріумфував на чемпіонаті Європи, а за три місяці став чемпіоном світу у ваговій категорії до 105 кг.

Олена Костевич (кульова стрільба)

Вона зняла прокляття прапороносців, коли на Олімпійських іграх разом з Олегом Омельчуком виграла бронзову нагороду у стрільбі з пневматичного пістолета на дистанції 10 м. Медаль у Токіо стала для Костевич четвертою. І за цим показником вона вийшла на друге місце серед інших українських олімпійців. Крім того, у 2021 році Костевич виграла Кубок Президента ISSF, такого собі неофіційного чемпіонату світу у стрільбі. У стрільбі з пневматичного пістолета з 10 м українка була найкращою.

Збірна України з шахів

Чоловіча збірна України з шахів, у складі якої виступали Антон Коробов, Андрій Волокітін, Юрій Кузубов, Кирило Шевченко та Володимир Оніщук, виграла командний чемпіонат Європи. У вирішальному дев’ятому турі українці перемогли збірну Вірменії з рахунком 3:1. У підсумковій таблиці Україна набрала 14 очок і не програла жодної партії. А за додатковими показниками випередила Францію.

Ярослав Амосов (MMA)

Український боєць змішаного стилю Ярослав Амосов став чемпіоном світу Bellator (друга найпопулярніша організація у змішаних єдиноборствах після UFC). У фіналі у напівсередній фазі українець одноосібним рішенням суддів подолав уже ексчемпіона Дугласа Ліму з Бразилії – 50:45, 49-46, 49-46. Тож Амосов став першим в історії України володарем світового поясу такого рівня. Загалом в активі Амосова 26 перемог. Він є автором другої найдовшої непереможної серії в історії: більше перемог здобув лише Хабіб Нурмагомедов (29-0).

Людмила Бабак (веслування, марафон)

Українська каноїстка Людмила Бабак, яка спеціалізується на марафонах, оформила ще два світових чемпіонства. Уже третій чемпіонат світу поспіль українка найсильніша і на короткій (3,4 км), і на довгій (15,4 км) дистанціях. За цей самий час Людмила Бабак п’ять разів перемагала на чемпіонатах Європи.

Марк Падун (велоспорт)

Найбільшим успіхом велогонщика Марка Падуна у 2021 році став результат на французькій багатоденці “Крітеріум ду Дофіне”. Він виграв два заключні етапи, завдяки чому переміг у заліку гірської класифікації. І це історичне досягнення, адже раніше українські велосипедисти вигравали лише один етап цієї багатоденки – Андрій Чміль у 1995 році.

Олег Приймачов (тайський бокс)

Українець Олег Приймачов намагається не повертатися з чемпіонатів світу без золотих нагород. Ця поїздка до Таїланду не стала виключенням – український спортсмен знову перший у ваговій категорії до 91 кг. У фіналі Приймачов подолав росіянина Вадима Дмітрієва (30:27). На шляху до “золота” українець також переміг поляка Лукаша Радоша (30:27) та іранця Хамідрезу Кордабабі (29:28).

Збірна України з альпінізму

6 листопада українські альпіністи – Микита Балабанов, В’ячеслав Полежайко та Михайло Фомін – піднялися на вершину Аннапурну III (7555 м) південно-східним гребенем. Цей маршрут залишався одним з останніх невирішених завдань альпінізму в Гімалаях. Маршрут “Patience” (Терпіння) з рівнем складності – 6-Б – це 2800-3000 м майже вертикальної стіни південно-східного гребеня. Це була друга спроба української команди пройти цей грандіозний маршрут: першу довелося перервати у 2019-му на позначці близько 6350 м. А згодом суддівство заочного Кубка Світу (Євроазіатської асоціації альпінізму) 2021 року визнало українське сходження на Аннапурну III переможцем у класі висотних сходжень.

Дефлімпійська збірна з баскетболу

Перемогли Росію та стали королями Європи. На континентальній першості з волейболу фінал дефлімпійської чоловічої збірної України проти російської завершився із рахунком 60:44. Українці не лише привезли додому золоті нагороди, але й вибороли необхідні ліцензії на літні Дефлімпійські ігри, які з 1 до 15 травня 2022 року відбуватимуться у Бразилії.

Сергій Ємельянов (параканое)

Знову непереможний. Сергій Ємельянов, який виступає у параканое на дистанції 200 м у класі KL3, і далі очолює світовий рейтинг. На Паралімпіаді він у напруженій боротьбі обійшов представника збірної ПКР (Паралімпійського комітету Росії) Леоніда Крилова і британця Роберта Олівера та став дворазовим паралімпійським чемпіоном, додавши нову нагороду до “золота” в Ріо 2016 року. А потім ще й підтвердив своє звання чемпіону світу.

Юніорська збірна України зі стрибків у воду

5 золотих, 3 срібних і 1 бронзова медалі – загалом 9 нагород і 1 командне місце. Так завершився для збірної України чемпіонат світу серед юніорів зі стрибків у воду. І це найкращий результат “синьо-жовтих” на такому рівні, адже 15 років українським юніорам не вдавалося вибороти звання чемпіона світу.  Сенсацією стала Ксенія Байло, яка виборола чемпіонський титул у стрибках у воду і з вишки, і з трампліну 3 м, ще й бронзову нагороду у трампліні 1 м, а також в тандемі з Анною Арнаутовою була срібною призеркою у синхронних стрибках з трампліна 3 м. Традиційно без “золота” важко уявити Олексія Середу. У його активі – дві нагороди найвищого ґатунку на вишці та у синхронному стрибку з Данилом Аванесовим з трампліна 3 м та на цьому самому снаряді Середа самостійно ще здобув срібло.