Б.Кулинич (тренер МСК «Дніпро» Черкаси): Найбільша мрія – повернутися з чемпіонату світу і відсвяткувати дві перемоги!

20 Квітня, 2022

Днями тренер воротарів команд МСК «Дніпро» U-19  та жіночої футзальної команди МСК «Дніпро» Богдан Кулинич вже у якості гравця у складі збірної команди України візьме участь у Чемпіонаті світу з футболу серед гравців з порушенням опорно-рухового апарату, який пройде в Іспанії

В інтерв’ю «Черкаському спорту» Богдан Кулинич розповів про підготовку до чемпіонату світу, війну та відповів на ряд інших запитань.

Бесіду почали з підведення підсумків минулого року та початку цього року (до 24 лютого 2022 року). Той довоєнний період для Богдана був насичений на різноманітні події і успішним.

– Наскільки важливим кроком у твоєму житті стало написання та захист дисертації і, відповідно, отримання вченого ступеня?

– По-перше, варто сказати, що викладацька діяльність мені дійсно дуже цікава. По-друге, ніколи не погоджувався з думкою, що спортсмени не освічені люди, які просто виконують фізичні навантаження і завжди стараюся цей міф розвіювати на власному прикладі. Тема дисертаційного дослідження спортивна, хоч сам напрямок роботи історичний – «Висвітлення в пресі України становлення і розвитку паралімпійського спорту (кінець 80-х рр. ХХст. – початок ХХІст.)». Тема і напрямок для мене не нові, тому великих труднощів у написанні та захисті роботи не виникало. За поради та допомогу хочу висловити подяку своїм науковим керівникам Валентину Лазуренку та Віктору Коцуру. В планах ще багато роботи у моїй науковій та викладацькій діяльності, тому це тільки початок.

До твого насиченого життя додалася ще й тренерська робота в МСК «Дніпро», які там твої обов’язки

– З радістю відгукнувся на пропозицію попрацювати з воротарями команд МСК «Дніпро» U-19  та жіночою футзальною командою МСК «Дніпро». Позиція голкіпера має свою специфіку і знаєте, як кажуть «воротаря може зрозуміти тільки воротар». Так і в тренувальному процесі неможливо тренувати воротарів, якщо ти сам не був у цій шкірі. Обов‘язки мої дуже прості – ділитися своїми навичками та допомагати нашим молодим кіперам ставати кращими, ніж вони були вчора.

-Можливо у планах є відкрити школу голкіперів.

-Думки такі були, але це ще дуже рано обговорювати. Як кажуть хочеш насмішити Бога, розкажи Йому про свої плани.

Поділися своїми думками, щодо війни.

– Війна… Це найстрашніше, що відбувається у моєму житті. Вона триває вже 8 довгих років. Я до останнього мав надію, що не відбудеться повноцінного вторгнення в Україну.

24 лютого я прокинувся, як завжди заварив кави і почав читати ранкові новини та почав телефонувати друзям в Київ запитуючи чи це правда. Потім почав дізнаватися, що потрібно робити. На третій день я поїхав записуватися до ТрО. Чисельність чоловіків різного віку, які стояли в черзі мене заспокоїла і дала тверду віру в те, що перемога за нами! Простоявши в черзі кілька годин , мені сказали, що беруть тільки військовозобов‘язаних і більше користі від мене буде в тилу. Чим я і почав займатися. Було все і пісок грузили в мішки, щоб закрити вікна, які виходять з підвалу спорткомплексу ЧДТУ, в який сходяться люди з навколишніх будинків під час повітряних тривог, і речі з продуктами завантажували для людей, які вимушено покинути свої домівки. Також я за потреби долучаюся до своїх давніх друзів, з якими ще під час першої хвилі Ковід-19 розвозили гарячі обіди для малозабезпечених жителів міста. Це БФ «Допоможи ближньому» зараз вони допомагають, як переселенцям так і нашим воїнам ЗСУ та ТрО.

Я впевнений, що Україна переможе! Єдине, чого я не розумію і досі – це чому один маленький хворий чорт, який вважає себе «великим спасителем», а насправді є боягузливим шизофреником думає, що може вирішувати за нас українців і за нашу державу. Та мабуть путін погано читав історію України, навідміну від історії Гітлера, якого він наслідує і чиїми слідами він йде і не знає, що українці ніколи не віддадуть своє і стоятимуть на захисті своєї Батьківщини до Перемоги.

А тому ВСЕ БУДЕ УКРАЇНА!

Богдане, ти у складі збірної команди України їдеш на чемпіонат світу. Розкажи детальніше про цей чемпіонат – де проходитиме, хто наші суперники, які перспективи у нашої команди, як особисто готувався до турніру та інше.

– 20 квітня я разом з командою вирушаємо на Чемпіонат світу з футболу серед гравців з порушенням опорно-рухового апарату, який пройде в Іспанії місто Салоу (неподалік Барселони) з 27 квітня по 16 травня.

У чемпіонаті беруть участь 15 країн, які розділені на 4 групи.

Ми виступаємо у групі D разом з Аргентиною, Іспанією та Північною Ірландією. Далі все як зазвичай – до 1/4 фіналу виходять по 2 команди з групи. Основними нашими суперниками на даний час є команди Бразилії, Ірану та Англії.

Україна завжди ставить перед собою найвищу ціль і з 1997 року не опускалася нижче 2 місця. В цьому році буде мабуть найскладніше, тому що і психологічний тиск від війни в Україні даватиметься в знаки та і те, що ми не змогли провести ні одного навчально-тренувального збору перед чемпіонатом. Всі готувалися по можливості вдома. Я бігав ранкові кроси та останні два тижні тренувався з МСК «Дніпро» U-19.

Головна наша задача зараз – це показати світовій спільноті, що не дивлячись навіть на війну Україна була, Україна є і Україна завжди буде!

Найбільша мрія зараз це повернутися додому з чемпіонату світу і відсвяткувати дві перемоги!

Я горджуся і вірю в наших воїнів, які щодня цілодобово відбивають орків і захищають честь та тереторіальну цілісність нашої держави.

Слава Україні!

ДОВІДКОВО:

Богдан Григорович Кулинич (нар. 9 січня 1992, Черкаси), майстер спорту України міжнародного класу з футболу.

2013 р. – чемпіон Інтерконтинентального Кубку світу (м. Барселона, Іспанія)

2014 р. – переможець чемпіонату Європи (м. Порту, Португалія)

2015 р. – срібний призер чемпіонату світу (м. Манчестер, Велика Британія)

2016 р. – чемпіон XV літніх Паралімпійських ігор (м. Ріо де Жанейро, Бразилія)

2016 р. – Указом Президента України від 4 жовтня 2016 року № 430/2016 за високі спортивні досягнення нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня (Знак ордена № 14059).

2016 р. – нагороджений пам’ятним знаком «За заслуги перед містом Черкаси» І ступеня.

2017 р. – переможець чемпіонату світу (м. Сан Луїс, Аргентина)

2018 р. – срібний призер чемпіонату Європи (м. Зейст, Нідерланди)

2018 р. – Наказом Міністерства молоді та спорту України № 4536 від 01.10.2018 р. присвоєно звання Майстра спорту України міжнародного класу з футболу (посвідчення № 1722).

2019 р. – срібний призер Кубку світу (м. Севілья, Іспанія)