Спортивний функціонер Черкащини і підприємець опублікував актуальний пост про сіль

26 Травня, 2022

Голова Федерації хокею на траві Черкаської області Віталій Логвінов, а також підприємець і власник  ТМ SOLEVAR, ТМ Солонка на своїй сторінці у Фейсбуці облікував наступне:

ЦЕ СТОСУЄТЬЯ КОЖНОГО – ПОСТ ПРО СІЛЬ

Мій телефон вже тиждень “червоний”, навіть ті хто роками не дзвонив, питали: «що робиться…, зрада чи перемога ? Тому вирішив дати відповідь, кому це дійсно цікаво.

Чому я маю право висловлювати свою думку на дану тему?

Я є власником ТМ SOLEVAR, ТМ Солонка і до війни виробляли крафтову, пряну сіль, сувеніри з солі і будували соляні кімнати.

Скільки солі потрібно запастись?

Відповідно до постанови ВОЗ, МОЗ, Держстату норма використання солі на людину в день 5 г. ( одна чайна ложка 5-7г) тобто в рік середній мешканець України з’їдає 1,8-2кг. в рік. Середня родина 3-4ри громадянина – 5-8 кг. солі в рік.

Тобто Вам на місяць потрібно на родину 0,5 кг, а не мішок)

Середній розрахунок для домогосподарств:

консервація: ( огірки, томати і т.п.) 1л.б – 1 ст.л (+-25г.) солі для росолу;

соління: 10літрів росолу – 500г. солі;

закваска на 10кг, капусти – 200г. солі

Консерви, тушонка з м’яса…. (на 1 кг м’яса – 30-35 г солі).

Тушонка з курки … (на 1 кг курячого м’яса – 15-20г.солі)

Чому так дорого?

По перше в Україні війна і негативний вплив на економіку, деякі підприємства банально не працюють чи працюють в надзвичайному стані, склади рітейлу теж втрачені.  По друге, проблема з логістико і ціною на логістику як самого товару так і виробничих складових. Вимушена міграція людей і навантаження на регіональні ринки. І звісно сезонність домогосподарств на соління і т.п., а потреба держави на виготовлення додаткових виробничих потреб для ЗСУ, харчування біженців в окремих регіонах.

Чи є сіль в Україні?

Сіль для полиць магазинів є. На вцілілих складах рітейлу, державних підприємствах, але баланс і утримання запиту потребує часткового заповнення полиць.  Ще до війни сіль на полицях була різних країн виробників від морської, до Пакистанської навіть пластівцями і з прянощами. Сьогодні логістика стала проблемою, закриті порти, жд дороги тому фактично автотранспорт наше все на сьогодні. Але потребує час на доставку і збільшення собівартості.

Що відбувається стратегічно?

Виробники, гравці ринку об’єднуються в єдиний кластер для вирішення та формування маршрутної карти доставки солі.  Державі після війни потрібно звернути увагу і відновити соляну галузь від Криму, Херсону до Дрогобича і Солотвино. В Україні є всі види солі і кам’яна ( Артемсіль) виварена ( Слав’янськ, Дрогобич) морська (Саки, Херсон), пластівцями SOLEVAR, з прянощами виробники в асортименті.

Як я відношусь до солі?

Сіль це приправа-спеція яка посилює смакові якості і потрібно її додавати для смаку.  А не СОЛИТИ)))

Лайфхак: соліть м’ясо при жарці в кінці, як в дорогих ресторанах, здивуєтесь смаку м’яса; Перші страви я також солю в кінці; Для салатів я роблю заправку з олії, прянощів, сік лимону чи уксус і солі – приправляю салат і вже не солю; Каші, крім плову не солю – бо сіль є в овочах чи м’ясі, рибі; Круто вівсяна каша з соусом песто;

Моїй родині потрібно на місяць – 0.5 кг солі ( не потрібно скуповувати і робити навантаження на ринок)

Якщо у вас на городі росте селера – висушіть, перетріть і буде у вас натуральна овочева сіль)

Дійсно будуть проблеми, але вони торкнуться виробничих галузей, а взимку комунальних служб. Тому вже сьогодні потрібно думати і змінювати технології…

Допоможемо! А поки ми просто працюємо і допомагаємо як волонтери. Слава ЗСУ!