У Черкасах презентували проєкт «Центру фізкультурно-спортивної реабілітації ветеранів війни»

31 Січня, 2024

На базі муніципального спортивного клубу «Дніпро» (Черкаси) відбулася демонстрація адаптивних видів спорту та презентація проєкту – «Центр фізкультурно-спортивної реабілітації ветеранів війни, членів їх сімей та сімей загиблих (померлих) ветеранів війни»

У заході взяли участь багато поважних гостей, серед яких були Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна, голова Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець, міський голова Черкас Анатолій Бондаренко.

У вітальному слові Міністр у справах ветеранів України подякувала начальнику Черкаської ОВА Ігорю Табурцю та міському голові Черкас Анатолію Бондаренку за великий внесок міста й області у справу реабілітації ветеранів, їхньої адаптації в мирне життя.

Наші ветерани вручили Юлії Лапутіній футболку МСК «Дніпро» з її прізвищем. Також отримали пам’ятні подарунки партнери заходу компанія «ELSTER» та благодійний фонд «Другий фронт».

У продовження вступної частини заходу міський голова Черкас передав прапор міста з підписами ветеранів Артему Лукашуку, який у березні у Римі візьме участь у напівмарафоні серед військових.

Ветеранам, що готувалися до демонстрації адаптивних видів спорту, член виконкому Української Асоціації футболу, президент Асоціації футзалу України Сергій Владико презентував спортивне екіпірування.

Адаптивні види спорту (вид спорту, який пристосовується до групи людей з обмеженими можливостями або особливого стану здоров’я)демонстрували ветерани російсько-українській війни з 2014 року, які є учасниками проєкту «Герої», заснованого при підтримці місцевої влади муніципальним спортивним клубом МСК «Дніпро» для спортивної та психологічної реабілітації ветеранів війни з можливістю готуватися до різноманітних змагань та ігор серед ветеранів.

До речі, ряд ветеранів провели якісну підготовку на спортивній базі МСК «Дніпро», що дозволило їм стати переможцями та призерами всеукраїнських та міжнародних змагань «Ігри Нескорених» (спеціальні спортивні заходи з адаптивних видів спорту).

Серед продемонстрованих під керівництвом досвідчених тренерів ветеранами адаптивних видів спорту були: баскетбол на візках, волейбол сидячи, стрільба з луку, настільний теніс, веслування на тренажерах, легка атлетика, пауерліфтинг, кросфіт. Варто відзначити, що один тренажерів був взятий в оренду, а візки для баскетболу були надані у тимчасове користування із паралімпійської збірної країни.

Загалом одним із важливих завдань заходу було, щоб ветерани війни, які отримали поранення, травми чи захворювання на російсько-українській війні і проходять реабілітацію завдяки спорту, на власному досвіді могли переконати інших ветеранів теж займатися спортом.

Також важливим кроком у реабілітації ветеранів має стати «Центр фізкультурно-спортивної реабілітації ветеранів війни, членів їх сімей та сімей загиблих (померлих) ветеранів війни» на базі МСК «Дніпро». З проєктом ЦЕНТРУ детально присутніх ознайомив директор муніципального спортивного клубу «Дніпро» Юрій Гончаров. У цьому проєкті однією з важливих локацій розглядається басейн, але через війну його реконструкція була зупинена. Великий інтерес у ветеранів викликав баскетбол на візках, але візки досить таки дорого коштують. Проте директор МСК «Дніпро» проявляє ентузіазм і має надію на широку підтримку проєкту.