Н. Чепурна та Д.Нечипоренко розповіли черкаським школярам про гендерну рівність у спорті в межах проєкту #OlympicLab

30 Квітня, 2020

Онлайн зустріч із черкаськими спортсменами відбулася на Черкащині в межах Всеукраїнського спортивно-інтерактивного проєкту #OlympicLab.

Учні сьомих класів Черкаської спеціалізованої школи № 28 та гімназії № 9 стали учасниками лекції. Загалом понад півсотні школярів долучилися до заходу. Під час конференції говорили на тему «Гендерна рівність в спорті». #OlympicLab відбувся на базі платформи Zoom. Таким чином відділення НОК України в Черкаській області організовує пізнавальні заходи в умовах карантину.

Лекторами цього разу виступили майстер спорту України, член збірної України, старший викладач кафедри спортивних дисциплін Навчально-наукового інституту фізичної культури спорту і здоров`я ЧНУ ім. Б.Хмельницького, кандидат педагогічних наук Денис Нечипоренко та майстер спорту міжнародного класу, заслужений тренер України, тренер КДЮСША № 2 м. Черкаси, діюча спортсменка Наталія Чепурна. Модератором заходу виступив відповідальний секретар відділення Іван Урста.

Долучилися до спілкування також голова відділення НОК України в Черкаській області Андрій Більда, колеги із Запорізького, Донецького та Кіровоградського відділень, а також Вікторія Веселова із управління олімпійського руху НОК України.

Учасники зустрічі мали можливість дізнатися чимало цікавого про гендерну рівність у спорті. Зокрема про те, що в найперших Олімпійських іграх жінки не лише не брали участі, але й не могли стати навіть глядачами змагань. На І Олімпійських іграх сучасності жінки також взагалі не були представлені. І лише 1900 року на літній Олімпіаді вперше жінки взяли участь у змаганнях з трьох видів спорту, а на зимових Іграх – лише 1924 року. Після того чисельність жінок у спорті поступово збільшувалася, і на сьогодні жінки в усіх видах спорту беруть участь на рівних з чоловіками.

«Я вважаю, що в 21 столітті взагалі не повинно виникати думок, що в певному виді спорту можуть брати участь лише жінки чи лише чоловіки, що в якомусь виді спорту хтось сильніший тощо. Всі мають бути в рівних умовах і змагатися на рівних», – відзначив Денис Нечипоренко.

Він також розповів більш детально про рівність жінок і чоловіків у своєму виді спорту – легкій атлетиці, представив цікаві випадки гендерної несправедливості. Відзначив, що раніше марафон вважався шкідливим для жінок, тепер же – жінкам дозволено, що останнім видом спорту, в якому урівняли можливості жінок і чоловіків стала спортивна ходьба.

За словами Наталії Чепурної, кульова стрільба тривалий період вважалася чоловічим видом спорту. Півстоліття минуло перш ніж жінок допустили до змагань.

«Ще донедавна в нашому виді спорту була певна нерівність під час змагань. Для жінок були трохи легші умови, менше пострілів потрібно було робити тощо. У 2017 році всі вправи вирівняли, умови стали однакові для жінок і чоловіків. Жінкам стало дійсно важче, але при всьому цьому жінки почали демонструвати кращі результати», – розповіла Наталія Чепурна.

Вона також закликала дівчат не боятися пробувати і проявляти себе у спорті, помилково вважаючи, що то для чоловіків.

Учасники також ставили запитання спортсменам.

Відділення НОК України в Черкаській області планує продовжити практику онлайн зустрічей. І наступна така відбудеться вже в травні.