Черкаські медики проти послаблення карантину

1 Травня, 2020

Медичні працівники за фактом вчорашнього рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради про послаблення карантину оприлюднили власну позицію із цього питання. Про це повідомляє zmi.ck.ua

Текст звернення:

“Розуміємо, що коронавірус наніс великий удар по економіці всієї країни. Дякуємо усім підприємцям за терпіння та розуміння. Але найголовніше – це життя і здоров’я людей.

Ми, медичні працівники, вважаємо правильним поступовий вихід із карантину, із дотриманням заходів безпеки.

Лише в Черкаській обласній лікарні протягом останнього тижня в тяжкому стані перебувають на лікуванні постійно близько 16 осіб. Які потребують постійної кисневої терапії та прийняття великих доз антибіотикотерапії.

Летальних випадків інфікованих на COVID-2019 в області – 9. Сьогодні, на жаль, ще одна смерть інфікованого. 7 із них – жителі міста Черкаси. Ми не ділимо пацієнтів, але факт залишається фактом.

Померлі пацієнти – люди в групі ризику: похилого віку, із хронічними захворюваннями.

Тому, перш ніж зустрічатися великим колом друзів в парках і скверах, закладах громадського харчування та всіх інших місцях скупчення людей – насамперед подумайте про батьків, ваших рідних у похилому віці. У Вас захворювання може мати безсимптомний перебіг, на відміну від слабших за Вас близьких!

Завідувачка пульмонолічного відділення Черкаської обласної лікарні Олена Голуб

 

Із 70 працівників медичних установ, які інфіковані на коронавірус, 22 % – працівники закладів міста Черкаси. Після зняття карантинних обмежень – кількість інфікованих прогнозовано збільшиться в рази. Чи вистачить медичного персоналу, який би впорався із спалахом?

Зняття обмежувальних заходів мають бути поступовими, як це робить весь світ.

Саме карантинні обмеження є одним із факторів убезпечення людей від інфікування.

Людина, яка інфікована, але не обстежена, несе величезну загрозу для оточуючих. А обмеження в пересуванні дозволяють зупинити перенесення хвороби.

На сьогодні маємо порівняно невелику кількість інфікованих коронавірусом. Бо саме карантинні заходи стримують розповсюдження коронавірусу.

Закликаємо Вас, черкащани, навіть при знятті карантинних обмежень, дотримуватися загальноприйнятих правил безпеки у період пандемії: уникайте скупчення людей, тримайте дистанцію, продовжуйте носити маски.

Наголошуємо! При перших ознаках захворювання – залишайтеся вдома і телефонуйте сімейному лікареві!

Головна санітарна лікарка області, керівниця обласного лабораторного центру МОЗ України Людмила Кравченко

 

За останній тиждень кількість викликів до пацієнтів із підозрою на коронавірус збільшилась приблизно на 35-45% . Якщо раніше за добу ми виїздили до пацієнтів з підозрою на коронавірусну інфекцію близько 50 разів, то зараз ця цифра збільшилася до 80-85 раз. Що в свою чергу наражає на небезпеку медичних працівників екстреної допомоги (незважаючи на наявність ЗІЗ). Ми розуміємо, в яку тяжку ситуацію потрапили підприємці (і не лише міста Черкаси) у зв’язку з карантином. Ми щиро вдячні їм за розуміння. Але, на нашу думку, повне зняття карантинних обмежень повинно відбуватися поетапно та в більш пізні терміни.

Керівник Центру екстреної медичної допомоги Ігор Фесун

 

Проміжні, але вже результати! Майже 2 місяці. З 10 березня країна знаходиться в умовах карантину. По результатам роботи в Черкаській області: не попали в рейтинг ТОП-10 областей України! Гарний показник? Так. Той самий випадок, коли відсутність в переліку “ТОП” – добре!

Трохи цифр. В області серед більш ніж 6000 обстежених осіб у 283-ох – діагноз коронавірус підтверджено. 78% пацієнтів проліковано вдома під наглядом сімейних лікарів, 22% направлено бригадами екстреної медицини в стаціонари. Поки справляємось силами трьох лікувальних закладів першої хвилі.

В Черкаську міську інфекційну лікарню за період карантину поступило 188 хворих , з них 14 дітей (найменшій 3 місяці). У 60 діагноз підтверджено, серед них 6 дітей. На жаль, 3 хворих померло. Сьогодні в лікарні 27 хворих, інші 161 пацієнт виписані з одужанням або переведені в інші лікарні після виключення діагнозу. Невеликі цифри?! Так, працюємо на попередження! ВЕЛИКА кількість обстежених – НЕВЕЛИКА кількість хворих з коронавірусом – результат наполегливої та інтенсивної роботи влади, медицини, бізнесу. І, безперечно, дотримання карантинних заходів і відповідальна поведінка кожного і разом громади.

Робота продовжується, але розслаблятись зарано! Напередодні святкових днів ми, лікарі і медсестри, звертаємось до Вас: КАРАНТИН ще не скінчився. І наскільки він буде продовжений, як скоро ми повернемось до нашого звичайного життя – залежить від кожного з нас!

Головна лікарка Черкаської міської інфекційної лікарні Світлана Волгіна”