Онлайн зустріч на тему лісових пожеж організували на Черкащині в межах екомодуля проєкту #OlympicLab

7 Травня, 2020

Цей проєкт ініційований НОК України у співпраці з Coca-Cola Foundation. Це вже друга подібна зустріч в онлайн форматі за крайні кілька днів.

 Веб-конференцію в межах Всеукраїнського спортивно-інтерактивного проєкту #OlympicLab влаштували на Черкащині. Цього разу темою спілкування обрали екологічну – за модулем «Eco Olimpic». Зокрема гості вебінару розповідали про актуальний на сьогодні напрямок – лісові пожежі. Учасниками лекції стали студенти Навчально-наукового інституту фізичної культури, спорту і здоров’я Черкаського національного університету ім. Б.Хмельницького. #OlympicLab відбувся на базі платформи Zoom.

Таким чином відділення НОК України в Черкаській області прагне залучити черкащан до олімпійських заходів в умовах карантину та поділитися цікавою й корисною інформацією.

Лекторами екотематики стали головний лісничий державного підприємства «Чигиринське лісове господарство» Сергій Перов та доцент кафедри спеціальної та фізичної підготовки Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля, кандидат психологічних наук, учасниця двох Олімпіад – Олімпійських ігор в Лондоні-2012 та Пекіні-2008, майстер спорту міжнародно класу з кульової стрільби, чинна спортсменка Дар’я Шаріпова.

До вебінару долучилися також представники інших обласних відділень НОК України.

Сергій Перов докладно розповів учасникам про види лісових пожеж, причини їх виникнення, систему охорони лісу від пожеж, боротьбу з наслідками та відповідальність.

«Тема лісових пожеж на сьогодні дійсно актуальна. Причин таких пожеж є чимало: зміна клімату, вітри, бездощові періоди, але, на жаль, людина залишається основною проблемою для лісу, адже часто безвідповідально поводиться з вогнем, що призводить до серйозних наслідків», – відзначив представник лісового господарства.

Він наголосив також на тому, що надважливо в разі виникнення лісової пожежі – не допустити її поширення на великі території і переходу із низової у верхову. Тому реагування спеціалістів має бути миттєве, а локалізація пожежі – швидкою. Для попередження пожеж та швидкого реагування у лісовому господарстві Черкащини використовують сучасні засоби: відеоспостереження, дрони тощо.

«Люди повинні усвідомити всю небезпеку виникнення лісових пожеж і відповідально ставитися до насаджень. Адже ліс зростає 100 років, а людина може за хвилину знищити результат десятиліть. Прошу берегти ліс і не ставати причинами лісових пожеж», – зауважив Сергій Перов.

Дар’я Шаріпова, яка викладає в Черкаському інституті пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля, відзначила, що в навчальному закладі готують справжніх сильних і безстрашних професіоналів, для цього створено гарні умови. Зокрема є предмети пожежно-рятувальної підготовки, де курсанти та студенти здобувають всі необхідні знання та навички для професійної підготовки реагування на пожежі, займаються в різноманітних спортивних секціях тощо.

Голова відділення НОК України в Черкаській області Андрій Більда подякував лекторам та учасникам за змістовну лекцію та детальне ознайомлення із темою лісових пожеж. Також відзначив, що представники відділення готові ділитися із колегами досвідом та напрацюваннями в роботі із діяльності в онлайн режимі в умовах карантину.