Відкрите звернення директора і почесного президента БК «Черкаські Мавпи»

29 Жовтня, 2023

На сайті черкаського баскетбольного клубу опубліковане Відкрите звернення Олександра Нагорного, директора БК «Черкаські Мавпи», та Віталія Бузька (на знімку), почесного президента БК «Черкаські Мавпи», щодо поточної ситуації

Черкащани, земляки!

Звернутися до Вас із відкритим зверненням змушує ситуація, яка останніми днями відбувається у Черкасах. Мова йде про «ніби виділення приватному баскетбольному клубу 1,5 млн грн із бюджету». У цьому зверненні хотіли б детально розповісти про ситуацію із баскетбольним рухом у Черкасах і про ті маніпулятивні висловлювання, які активно використовують деякі місцеві політики і опозиційні депутати.

«Черкаські Мавпи» і Михайло Бродський

Баскетбольний клуб «Черкаські Мавпи» був заснований у 2004 році. Наступного року, до речі, йому виповниться 20. Увесь цей час клуб існував переважно на кошти мецената Михайла Бродського. Спершу це була команда, основу якої складали студенти-баскетболісти із ЧНУ і Академії пожежної безпеки. Згодом  підтягнулися легіонери, закордонні виконавці. Клуб зростав, ставив амбіційні цілі.

2004 рік – клуб розпочинає свою діяльність.

2007-2019 рік – «Черкаські Мавпи» виступаютьу Єврокубках.

2014 рік – вихованець «Черкаських Мавп» Святослав Михайлюк у 17-річному віці (світовий рекорд) дебютує на Чемпіонаті Світу за збірну України.

2017 рік – «Черкаські Мавпи» стають Чемпіонами України.

2022 рік – вихованці Мавп Іван Ткаченко, Святослав Михайлюк та Дмитро Скапінцев виступають у складі збірної України на чемпіонаті Європи і доходять до 1/8 фіналу.

У 2019 році реалізується амбітний проект. Проводиться реконтрукція спортивної зали ЗОШ № 18. Саме корпорація «Група Венето» і меценат Бродський вкладають в зал 100 тис. доларів. Тепер цим залом можуть користуватися всі спортсмени Черкас! Але про це ніхто не згадує.

І з року в рік Михайло Бродський інвестує в розвиток клубу. Чимало бізнесменів тоді говорили: «Навіщо клуб, який не приносить прибутку?». Спорт – це не бізнес. Тут нема прибутку. Але головна цінність не в прибутках, не в грошах чи статусі. А в наших дітях!

Дитячі баскетбольні школи

Паралельно із розвитком основної команди створювалися дитячі секції. Мережа дитячих команд з року в рік зростала. На вершині свого розвитку в 12 дитячих баскетбольних командах вже займалося понад 500 дітей. Кожна ця дитина – це відірваний від вулиці підліток! Відірваний від алкоголю, поганих компаній, наркотиків. Більше того, починаючи з 2011-го майже в кожній юнацькій збірній України прописані черкаські хлопці, а в деяких збірних вони взагалі мають ключові ролі.

Ми створювали не тільки команди. А сприяли створенню спеціалізованих спортивних класів, де діти навчалися і посилено тренувалися. У спортивних класах завжди існувало залізне правило: «Шкільна програма на першому місці». Хочеш грати в баскетбол – навчайся!

Ми раді, що на певних етапах міська і обласні влади підставляли плече дитячому баскетболу. На той момент усі прекрасно розуміли, що розвиток черкаських дітей – це важлива справа. З місцевих бюджетів фінансувалися потреби дитячих команд. Це не покривало всіх витрат, але це підкреслювало те, що місцева влада підтримує розвиток дитячого спорту у Черкасах.Були роки, коли це фінансування ставало своєрідним політичним шантажем…. Ймовірно цього року для деяких депутатів, це теж можливість самопіару чи інші якісь невідомі для нас цілі. Ми б не хотіли зараз про це.

За 19 років «Черкаські Мавпи» стали впізнаваним брендом. Впізнаваним не лише у Черкасах, але й в Україні та світі.Як кажуть з пелюшок, виховали цілу плеяду баскетболістів світового рівня. Святослав Михайлюк – нині гравець НБА в США. А в минулому – випускник Першої міської гімназії. Його фотографія висить в фоє гімназії серед інших відомих випускників закладу, він приклад для тисячів хлопчиків та дівчаток. Ще один гравець збірної України – Дмитро Скапінцев – випускник школи №17, – цього літа теж працював з основою клубу НБА. Шість років грав у Мавпах. Починав, як кажуть, з «нуля».

Два роки ковіду і другий рік повномасштабної війни

Ковід вніс свої корективи в розвиток баскетболу. Ігри головної команди без глядачів. Це найбільше «покарання», мабуть, для будь-якої ігрової команди.

…. Лютий 2022 року. Шок для всіх. За кордон виїхали родини юних баскетболістів. Здавалося б на дитячому баскетболі в Черкасах можна поставити хрест. Якщо дитина не грає півроку, вона втрачає в розвитку від 1-2 років.

За певний час діти повернулися в Україну. Клуб почав знову формувати дитячі команди. А тим часом працівники клубу пішли добровольцями на війну. Лікар клубу з позивним «Док» нині в лікарні в Києві. В ЗСУ дитячий тренер Віктор Короткий, прес-секретар Максим Гаптар, ведучий усіх домашніх ігор Віктор Лихолай, члени фанатського клубу, батьки дітей-спортсменів….

1,5 млн грн і підтримка міської влади

Влітку 2023 року між міською владою і «Черкаськими Мавпами» був укладений Меморандум про співпрацю. При МСК «Дніпро» відкривався новий напрямок – баскетбольний. І це нормально. Є досвідчена іменита команда зі своїми напрацюваннями і міська влада, яка прагне розвивати баскетбол. Саме цей документ став основою для зміни назви і відповідно концепції роботи. «Черкаські Мавпи» стали «Черкаські Мавпи – Дніпро».

У сезон 2023-2024 років баскетболісти увійшли як структура спортивного клубу «Дніпро», де є волейбольні команди (чоловіча та жіноча), регбійна і футзальні (чоловіча та жіноча). Окрім основних функцій, команди матимуть ще й соціальне навантаження: тренуватимуть команду баскетболістів-візочників, а лікарі – надаватимуть послуги з реабілітації ветеранам.

Куди підуть 1,5 млн грн? Це часткове утримання баскетбольного напрямку в МСК «Дніпро»: коши на відрядження, перевезення команди, розміщення в хостелах під час виїзних матчів, та оплата комунальних послуг в комунальному ПС «Будівельник», де проводять тренування баскетболісти.

Сума в 1,5 млн грн прораховувалася  ще у серпні, відповідно подавалися усі бюджетні розрахунки. Лише у жовтні було прийнято рішення про фінансування. Хоча команда вже була заявлена від МСК «Дніпро» і зіграла 5 матчів в Чемпіонаті, три з яких виграла. Тому враховуючи деякі бюджетні аспекти, сума, яка остаточно надійде до МСК Дніпро буде в рази меншою.

На сьогодні клуб «Черкаські Мавпи» – це невід’ємна частина спортивної складової Черкас та майбутнє наших дітей, а не чиясь іграшка. Це важливий соціальний проект, який у важкий час, отримавши підтримку місцевої влади, є імпульсом для тисячів дітей, що займаються баскетболом.

Сподіваємося цей наведений фактаж розвіє маніпулятивні меседжі побудовані на перекручених фактах деяких депутатів.

З вірою у краще та перемогу України!

Джерело: mavpabasket.com