Інтерв’ю «Футбол Уманщини від Ігоря Соболенка» з Віталієм Підвисіцьким. Продовження (частина III)

7 Грудня, 2019

Футболіст у заключній частині інтерв’ю відповів ще на багато цікавих питань і склав таку собі символічну збірну з тих гравців, з ким грав.

Закінчення. Початок (частина I і частина II)

  1. Ну тоді відповідно твої враження, спогади про “Базис”.

Хороший колектив, але відверто в самого в мене не дуже там вийшло, тому там і не затримався надовго….

  1. Після цього – в “Олімпі”?

Так… А потрапив в «Олімп» завдяки суддівству))))Адже був турнір Першина, де я був арбітром. Я відсудив гру і до мене підійшов Віталій Вагін. І запропонував спробувати свої сили в його команді… Це була доля….якій я дуже вдячний!!!!

  1. Тобто ти спробував себе спочатку в ролі арбітра а потім продовжив і кар’єру гравця в “Олімпі”?

Завдячуючи Білорусу О.В. я закінчив курси молодого арбітру і почав робити перші кроки в суддівстві саме на турнірі Першина В.В. Але ж бажання ще себе проявити в футболі також не зникло. Тому з того часу я паралельно граю за уже мені “рідну” команду «Олімп» і, коли є час, суджу у всіх змаганнях, в яких маю право судити.

  1. І як тобі – є різниця у сприйнятті футболі з боку гравця і з боку арбітра?

Так, звичайно, різниця є. Якщо відверто, то це не так просто перестроюватись з футболіста на арбітра. Але, дякуючи досвіду, то поки, здається, справляюсь як і гравець, так і як арбітр.. Хоча без помилок не буває.

  1. Задоволений наразі своїми виступами за “Олімп”?

Задоволений, що в такій команді, з таким тренером-товаришем. Керівництво завжди не підводить. Тому вважаю цю команду своєю частинкою, яка дала мені шанс на другу молодість. Щоб там не сталося, рано чи пізно потрібно буде закінчувати ігрову кар’єру. То «Олімп» завжди буде в моєму серці. А так-то було всякого. Перший сезон виступив на максимумі. Далі були різні ігри. І неприємні промахи теж. Але я ніколи не виходив на поле у футболці «Олімпа» відбивати номер… Та, мабуть , у будь-якій футболці…..

  1. Так розумію ти себе у футболі далі бачиш в ролі арбітра? Місток для такого переходу ти вже готуєш?

Мабуть, так. Але ще хочеться сказати своє слово і як футболіст, адже футболом я живу. Тим паче вважаю цей сезон вдалим як для команди так і для себе. Та і приклад нашого форварда Антона Оганесова дуже надихає. Він професіонал і, мабуть, один з найкращих форвардів, з яким мені довелося разом грати в команді… Такщо ще є порох в порохівницях))))

  1. Не сумніваюся, що є ще порох в порохівницях!))) Зачеплю тему, яка не завжди розкривають. Але багатьом цікава – чужі гроші завжди цікаво рахувати)))) Так от про гроші. Багато хто думає, що футболісти навіть в чемпіонаті області гроші лопатою гребуть. Мабуть, в очах цифри від сум в контрактах всіх тих рональд і ібрагімовичів))) Футболом в чемпіонаті області можна прогодувати сім’ю? Чи це радше додатковий прибуток до основної роботи ще десь?

Ні. Я вважаю дуже важко лише футболом родину прокормити в наші часи… Та ще й на аматорському рівні, хоча і професіонали 2 ліги точно не далеко пішли. Я взагалі закінчив Одеську академію звязку, тому і працюю по цьому напрямку інженером компанії «Дата Груп».

  1. Справа в тому, що доводилося зрідка декому з уболівальників висвітлювати масштаби, наближені цифри заробітків гравців, то співрозмовники підзависали і чесно зізнавалися – думали, що більше у гравців виходить….Ри зикнеш назвати приблизну цифру заробітку гравця в обласному чемпіонаті? Оплата за матч? Залежить від результату матчу?

Я взагалі не полюбляю, як то кажуть, в чужий карман заглядати. Тому на рахунок середньої суми не наважусь визначити. Адже сума гравця команди-лідера і команди-аутсайдера точно різняться. Тому краще делікатно відійду від відповіді. А взагалі вважаю, що зовсім не захмарні суми. Хоча сказати, що це легкий труд, то також точно не зроблю. Вважаю, що які б там гроші тобі не платили б, їх потрібно заробляти, тобто результат завжди важливий. Відверто скажу, як зіграю я, і як зіграє моя команда залежить мій настрій на всю неділю, до наступної гри. Звичайно, фінансове питання дуже важливе, але не найголовніше, тільки так можна досягнути успіху!!!

 Раз про гроші, то задам питання про оплату роботи арбітра в обласних турнірах. Вона фіксована і прописується на весь сезон Тому то не є таємниця. Але уболівальники і того не знають і можуть собі видумувати. Не прикриєш завісу таємниці для уболівальників?

Тут без проблем. Говорю про арбітраж 1 ліги. 150 гривень отримує асистент арбітра, 220 гривень – головний арбітр. Плюс добові… Тому коли пишуть якийсь негатив про арбітрів, то все просто – нехай візьмуть і самі посудять. У вищій лізі, звичайно, більше, десь приблизно у два рази… Якось так.

  1. Чи вважаєш нормальним, коли арбітр (про асистента взагалі мовчу) отримує в 2-3 рази менше за одного гравця? Чи не звідси цілий ряд проблем – і спокуси різні, і постійний брак арбітрів (це ще додаємо потреба судити різні дитячі ліги за 30 грн добових)?

Звичайно, неправильно, але якщо підняти внески командам, то тоді взагалі декілька команд будуть виступати…На жаль і футбол залежить від економіки в держави… Як не як, скільки раніше було команд і скільки зараз…. Все, нажаль, взаємозвязане!!!!

  1. Висловлю свою думку. І не погоджуся з останньою думкою. Якщо навіть аутсайдери здебільшого дозволяють собі оплачувати гравцям в пару разів більше за арбітра (а гравців треба бодай півтора десятка), то внесок на оплату арбітрів не складає левову частку бюджету команд в чемпіонаті області. А при низькій оплаті не буде бажаючих податися в арбітри. І будуть одні ті самі незамінні і безкарні. Таким чином ті команди, що економлять на внескові на оплату арбітрів, отримують купу проблем… або простір для певних маніпуляцій (назвемо то так).

Не сперечаюсь. Можливо і так. Ну тоді було правильно б було всім представникам команд зустрітись і такі питання разом обсудити.

 А треба не лише зібратися а чесно про багато що поговорити….

Повністю згоден.

  1. Давай трішки про тих, хто “забезпечує надійний тил”. Представ свою сім’ю.

Так, дійсно моя найбільша в житті перемога – моя родина!!Саме з ними я завжди переношу як радість перемог, так і гіркоту поразок. Дружина Євгенія та синочок Діма. Вони, коли в змозі, завжди мене підтримують. Це на даний момент – моя головна мотивація!!!!

  1. Дружина як до футболу ставиться? Терпить твоє футбольне життя чи більш позитивно на то дивиться?)))

Ну я б не сказав що вона фанатіє по футболу, але точно не терпить. Тобто всі цікаві матчі також переглядає зі мною і ніколи не проти, коли я дивлюсь футболи, а це практично завжди)))

  1. Тобто бійки за телевізор то про вашу сім’ю)))) а Діма як на футбол реагує?

Точно не має. На рахунок сина то поки безрезультатно. Я маю на увазі до футболу ніяк не відноситься. Я і так і сяк, а він поки ніяк))) Проявив інтерес до … танців)))) Ну нав’язувати щось дітям вважаю точно недобра справа, ну я, правда, також не здаюсь. Підросте, а там час покаже. Мені головніше, щоб він виріс людиною….

  1. Повністю згоден з такою позицією по дитині! Діти не мають втілювати нереалізовані мрії батьків. Вони мають йти своїм шляхом.

Сто відсотків!!!

  1. Ти пограв в багатьох командах області. Спробуєш скласти таку собі символічну збірну з тих, з ким грав?

Схема класична 1-4-4-2. В.Щербина (Уманьферммаш) – І.Індутний (Ходак), Ю.Галюк (МФК Христинівка), Ю.Дмитренко (Олімп), С.Мачульський (Ходак) – Ю.Гріщенко (Ходак), В.Погрібний (Наша Ряба), В.Устенко (Уманьферммаш), В.Горобець (Ходак) – С.Янчук (Базис), Оганесов (Олімп)

  1. Давай пройдемося ще по “самий-самий” в твоїй кар’єрі. І так. Сама пам’ятна перемога в твоїй футбольній кар’єрі?

«Ходак» – «Бастіон» (Іллічівськ) 2-0…Такий дебют не забувається

  1. Самий драматичний матч?

«Спартак» – «Олімп» 2-3(д.ч.).Крутий за сюжетом получився матч))))

  1. Сама прикра поразка?

«Карпати» (Яремче) – «Ходак» … 3-0 … Мрія… залишилась … мрією

  1. Сама дивна гра? Так що пояснити геть важко як і що сталося

«Бриз» (Ізмаіл) –«Іллічівець- Умань» 1-0.

  1. В твоїй кар’єрі була гра з самим-самим упередженим суддівством?

Так, «Бастіон» (Іллічівськ) – «Ходак» …. Там просто цирк був…..

  1. Щодо твоїх забитих м’ячів. Є такий, який назвав би самим важливим, цінним? Самим гарним?

Якщо відверто, то такого най-най навіть і не знаю. Для мене всі найважливіші. А от передача у фіналі кубку області 2010 року «Зоря» -«Боровицьке» (Чигиринський район) на все життя запам’ятається. Адже вийшов на уколах (дякую лікарю Ю.Котизі) і віддав таку класну передачу а молодий хлопчина Діма забив вирішальний гол. Нажаль Діми уже немає з нами…… Ну і гарний гол, мабуть, у складі «Ходака» проти «Тясмин-Газовик» ( Камянка). Воротаря дуже вдало перекинув.

  1. Є ще хобі, крім футболу?

Люблю проводити з родиною та друзями вільний час, особливо на природі. А так-то крім футболу взимку люблю спостерігати біатлон.

  1. Як щодо кіно?

Хороший фільм залюбки подивлюсь.

  1. Які улюблені жанри? Якісь конкретні улюблені фільми?

Історичні та комедіі. Найбільш подобається фільм «Троя».

  1. Актори, актриси є улюблені?

Всі радянські коміки, особливо С.Крамаров)))

  1. Який з тебе кухар?)))

Ну щось простеньке приготовлю, ну не більше. В цьому у нас дружина ас-капітан))))

  1. Тоді бодай поділися своїми уподобаннями – улюблені страви, напої?

Голубці, напої будь-які, але в міру)))

  1. За кого уболіваєш в українському, світовому футболі?

«Динамо». Хоча, звичайно, «Динамо» Лобановського – о то була команда! В сучасному футболі подобається «Ліверпуль» Клоппа. Ну і персонально вболіваю за А.Ярмоленка, тобто зараз за «Вест Хем».

  1. Є якесь питання, яке не задали, але хотів би відповісти?

Мабуть, уже всі задали))). А так-то чого найбільше в даний момент хочеться? Просто, щоб наші дітки жили в мирній, дружній та процвітаючій країні….І побільше всім нам людям бути добрішими!!!

Закінчення (частина III) 

Спілкувався Ігор Соболенко,  umanfootball.com.ua