Роз’яснення комітету арбітрів УАФ ситуації, щодо забитого гола Прядуном у грі «ЛНЗ» – «Рух»

20 Вересня, 2023

Головний експерт з арбітражу УАФ Нікола Ріццолі прокоментував епізоди суддівства матчів 7-го туру Vbet Ліги-2023/2024, серед яких гра «ЛНЗ» (Черкаси) — «Рух» (Львів).

«ЛНЗ» — «Рух» – 2:1. Арбітр — Олександр Кальонов.

86 хв.

Рішення на полі: немає порушення/гол.

Правильне рішення: немає порушення/гол.

Пояснення/міркування: арбітр правильно вирішив, що обидві ситуації не підлягають покаранню, та продовжив гру, що призвела до гола. Перший епізод являє собою контакт між ступнями гравців, який, звичайно, є таким, що не підлягає покаранню жодного з них, оскільки вони вели боротьбу за м’яч. Футбол є контактним видом спорту, і жоден із двох не демонструє нестриманої поведінки щодо суперника. Гру було продовжено правильно. Унаслідок незначного контакту обидва гравці втратили рівновагу та впали. При цьому нападник торкається м’яча опорною правою рукою, якою спирається на газон, щоб втриматись, тому — це не заслуговує на покарання. Слід підкреслити, що контакт відбувається, коли м’яч практично зупинився, і тому це не може допомогти контролювати його. Отже, правильним рішенням було продовжити гру, яка призвела до гола. Слід зазначити, що гол було забито за правилами, оскільки це зробив партнер по команді (№ 9 «ЛНЗ»), і при цьому факту «негайності» не було. Якби ж № 9 після того, як торкнувся м’яча, одразу напряму забив гол, то його слід було б відмінити через торкання рукою за фактом «негайності».

VAR: у цьому випадку VAR обмежується перевіркою відео, оскільки дії є цілком правильними протягом усього розвитку ПФАД (ПФАД — початкова фаза атакувальних дій).

Джерело: УАФ