Яскрава кубкова сторінка футбольних Черкас. Чвертьфінал Кубка України 2014 р.

26 Березня, 2020

Рівно шість років тому черкаський «Славутич» в чвертьфінал Кубка України. В серії післяматчевих пенальті переміг «Ниву» із Тернополя

«Славутич» Черкаси – «Нива» Тернопіль 1:1 (1:0, 1:1) пен. 4:3

Дата матчу – 26.03.2014 р.

1/4 фіналу. м.Черкаси. Центральний стадіон. 10300 глядачів. +15. Поле – 3. Початок о 18.00. Штучне освітлення.

Арбітри: Я.Козик (м.Мукачеве), О.Дробітько (м.Полтава), Е.Курцеба (м.Одеса); В.Бондар (м.Харків), І.Пасхал (м.Херсон).

Четвертий арбітр: А.Береговий (м.Макіївка).

Делегат ФФУ: М.Прозоровський (м.Вінниця).

Спостерігач арбітражу: В.Шевченко (Київська обл.).

«Славутич»: В.Мирний, О.Фабунмі, О.Тарасенко, О.Музика, Р.Худченко, Д.Кошелюк, Р.Мироненко (Д.Фаворов, 88),  С.Чеботарьов, В.Гонщик, В.Шопін (О.Лобов, 73), Р.Дацюк (О.Батальський, 46). Запас: А.Ленчінков, Я.Захаревич, О.Лівіцький, О.Синьогуб. Тренер: Ю.Бакалов.

«Нива»: А.Новак, В.Романюк, А.Донець, М.Лазорик, В.Яневич, І.Малиш, М.Басараб (Т.Яворський, 80), С.Загинайлов (А.Гринченко, 63), І.Мельник, В.Панас (Я.Сворак, 76), О.Семенюк. Запас: Д.Іванов, Т.Рустамов, О.Мдинарадзе, В.Бадло. В.о. головного тренера: Б.Самардак.

Голи: О.Тарасенко (12) – О.Семенюк (90+5).

Попередження: Р.Дацюк (30), Д.Фаворов (111) – М.Басараб (72), І.Мельник (75), А.Гринченко (92).

Вилучення: Д.Фаворов (120, повторне попередження).

Післяматчеві пенальті реалізували: О.Тарасенко, С.Чеботарьов, О.Батальський, О.Лобов – І.Малиш, А.Гринченко, Т.Яворський.

Післяматчеві пенальті не реалізували: В.Гонщик (воротар) – О.Семенюк (воротар), І.Мельник (вище воріт).

Центральний стадіон міста Черкас не зміг втиснути в себе всіх охочих подивитися матч 1/4 фіналу розіграшу національного Кубка. Попри сухі цифри запису у протоколі – 10.300 (місткість арени), за грою фактично спостерігало близько 12-13 тисяч уболівальників, які активно освоїли паркан та східці між секторами. Місцева торсида з півоберта запустила хвилю за хвилею глядацькими трибунами.

Непоступливість суперників засвідчив незаперечний факт – останні шість матчів на офіційному рівні між «Славутичем» та «Нивою» завершились внічию, і зокрема п’ять з них з рахунком 1:1.

Черкащани розпочали феєрично, створивши за чверть години низку небезпечних гольових моментів. Сергій Чеботарьов, у властивому для нього стилі, закручував м’яча з кута карного майданчика під дальню стійку. Після прострілу з лівого флангу все того ж Чеботарьова капітан славутчан Вадим Гонщик влучив у голкіпера тернополян. Прорвало греблю на 11-ій хвилини: два поспіль поданих кутових розрізали захист «Ниви». Двічі після навісу Володимира Шопіна Олег Тарасенко виходив на ударну позицію. І якщо в першому випадку Андрію Новаку вдалося «потягнути» смугастого, то в другому він вже був безсилий після удару захисника господарів головою – 1:0.

Забивши гол, черкащани, незважаючи на сподівання переповненого стадіону, збавили оберти. «Нива», у складі якої вдосталь досвідчених гравців, зуміла перехопити ігрову ініціативу. Завів своїх одноклубників настирний та прудкий Сергій Загинайлов.

Холодним душем для господарів поля ледь не став початок другого тайму. Чотири поспіль розіграші кутових створили паніку в захисних лавах господарів. Найнебезпешнічим був постріл Миколи Лазорика – голкіпер славутчан Віталій Мирний, витягнувшись у струну, парирував удар захисника приїжджої команди. Згодом після дальнього навісу зі стандарту ледь не замкнув дальню стійку гравець «Ниви» Віталій Романюк.

Черкащани відповіли пострілом Олександра Батальського впритул під час чергового розіграшу кутового. Гарну нагоду мав Волордимир Шопін, проте його удару головою також бракувало влучності.

Надалі обидві команди взяли на озброєння дальні удари. Зірвав оплески на трибунах удар Олавале Фабунмі з-за меж карного майданчика. А тернополянин Михайло Басараб ударом зі штрафного цілив у дальню «дев’ятку» воріт славутчан.

До честі підопічних Богдана Самардака, які для підготовки до матчу мали лише 9 днів, гостям вдалося перевести гру у додатковий час. П’ята компенсована хвилина до основного часу перевернула сюжет поєдинку з ніг на голову. Батальський п’ятою віддав шкіряну кулю на хід Лобову, проте Олександрові не вдалося реалізувати фактично вихід один на один і тим самим поставити масну крапку у звітній грі. А у протилежних воріт спрацював футбольний постулат – з ліній карного майданчика Олександр Семенюк забиває ефектний гол.

Дві 15-ти хвилинки не були насичені гострими епізодами. Виокремимо епізод на 101-ій хвилині, коли після навісу з лівого флангу Олександр Лобов ударом головою влучив у голкіпера гостей.

Під час перших семи ударів у серії післяматчевих пенальті футболісти почергово старанно справлялися зі своїм завданням. Далі двічі на висоті були  голкіпери обох команд Мирний і Новак. Завершальний удар Ігоря Мельника з «точки» був не точним – шкіряна куля просвистіла вище воріт. Від так, у грі нервів сильнішими виявилися господарі 4:3.

Увага! Відео залите із низьким розширенням – для перегляду у високій якості на комп’ютері або ноутбуці Вам необхідно змінити налаштування  плеєра (натиснути «коліщатко» та вибрати якість 480р)

P.S. Відео переможного святкування із Черкас (на відео із 07:02) показали не лише вітчизняні телеканали, а і ряд зарубіжних.