Циркуляр IFAB щодо змін до правил гри: VAR, гра рукою, пенальті та інші неприємності

28 Квітня, 2020

IFAB проінформувала про свої рішення щодо введення нових і уточнення існуючих правил

Цього року сталася важлива подія для світового футболу, хоча він і перебуває, в переважній більшості, на карантині. 134-тє щорічне загальне засідання Міжнародної ради футбольних асоціацій (The IFAB), єдиної вповноваженої на прийняття змін і доповнень у Правила гри в футбол, встановило кілька нових (і дуже суттєвих) змін і доповнень. Всі зміни є обов’язковим для виконання у змаганнях та матчах, що відбуватимуться починаючи з 1 червня 2020 року, хоча в змаганнях, що починаються до вказаної дати, дозволяється дозволяється або застосувати зміни, або відстрочити їхнє застосування не пізніше, ніж до початку нового сезону змагань. Про це повідомляє pfl.ua

Що ж установлено нового в найсвіжішій редакції Правил гри? Виділяємо п’ять основних тем.

 Гра рукою:

– Випадкова гра рукою гравця команди, що атакує, карається лише тоді, коли це безпосередньо призводить до голу або створення очевидної гольової можливості для гравця та/або їхньої команди (тобто, після гри рукою м’яч пролітає незначну відстань та/або відбувається дуже мала кількість передач)

– При визначенні порушень, пов’язаних з грою рукою, межею руки вважається лінія, що проходить під нижньою межею пахви. Плече опиняється поза «зоною порушення», якщо м’яч потрапив в нього не нижче лінії пахви.

– При положенні поза грою навмисна гра рукою з боку захисника вважається навмисною грою.

Пенальті та післяматчеві серії:

– Якщо воротар скоює порушення, але м’яч не проходить у ворота або відскакує від поперечини/стійок, то удар не повторюється, за виключенням тих випадків, коли порушення воротаря мало явний вплив на гравця, який виконував удар

– Якщо воротар отримує покарання та удар повторюється, то йому робиться усне зауваження за перше порушення (у грі або під час серії 11-метрових ударів), за будь-яке інше подальше порушення йому виноситься попередження (ЖК)

– Чинність жовтих карток всіх гравців не розповсюджується на серію 11-метрових ударів. Якщо гравець отримує попередження з пред’явленням жовтої картки як під час матчу, так і під час серії 11-метрових ударів, то це повинно бути відображено у записах як дві жовті картки, а не як вилучення (червона картка)

– Якщо воротар та гравець, який виконує удар, чітко одночасно скоюють порушення, то останній повинен бути покараний.

Гра воротаря

– Якщо при ударі від воріт або при штрафному/вільному ударі, воротар підкидає м’яча, а його партнер по команді головою чи грудьми віддає м’яч назад, щоб його зловив воротар, удар повторюється, але дисциплінарна санкція не застосовується, за виключенням випадку, якщо це настирливо повторюється.

VAR:

– Для “лише перегляду Відео асистенту арбітра” жест “ТВ” необхідно показувати тільки один раз

– Коли епізод, що переглядається, має суб’єктивний характер, очікується, що арбітр здійснить перегляд на полі, тобто, арбітр прогляне матеріал відеоповтору у площі перегляду для арбітра.

Жовті картки та інші санкції:

– До воротаря застосовується покарання за заборонене торкання м’яча вдруге при поновленні (тобто, перш, ніж він торкнувся іншого гравця), у вигляді відповідної дисциплінарної санкції, навіть якщо таке торкання відбулось за допомогою руки

– Якщо арбітр надав дозвіл на швидке виконання штрафного/вільного удару або застосував перевагу після порушення у вигляді втручання в або зриву перспективної атаки, жовта картка не виноситися

– Гравець, який не дотримується необхідної чотириметрової відстані при поновлені гри спірним м’ячем, повинен отримати жовту картку.

Із рішеннями IFAB в циркулярі № 18 в українському перекладі ви можете ознайомитися на сторінці Комітету арбітрів УАФ за посиланням (англомовна версія).