Звернення керівника ГО «Футбольний клуб «МЛІЇВ» Дмитра Пінчука

3 Червня, 2020

В Городищенському районі Черкаській області є мальовниче село Мліїв, яке налічує близько 4200 жителів.
В 2017 році в рамках проекту децентралізації України було утворене Мліївське ОТГ, яке складається з трьох сіл: с.Мліїв (3800 жителів), с.Старосілля (2100 жителів), с.Буда – Орловецька (360 жителів), головою обрано бувшого голову с. Старосілля – Микитенко В.В.
Як в Млієвській ОТГ, так і до децентралізації, в с.Млієві Городищенського району та в принципі як і на всій території нашої держави спорту приділяється нажаль дуже мало уваги, особливо це стосується сіл та малих міст. Діти вже з досить малого віку починають палити і вживати спиртні напої. Спорт, як культура та частина дитячого виховання просто нівелюється … Так, наприклад в Млієвській ОТГ одним із напрямків спортивних змагань в 2019 році з’явилася така гра, як гра в карти! І це при тому що головою ОТГ став бувший вчитель фізкультури.
Я – Пінчук Дмитро Володимирович, сам родом з Кіровоградщини, моя дружина – з с.Млієва. Такі подружжя як наше зазвичай називають в людях – спортивними сім’ями. Так склалось життя, що я зі своєю дружиною вже більше семи років мешкаємо в с.Млієві. Ми постійно займаємось спортом, приймаємо участь у всіляких змаганнях, щоб відстоювати честь села і громади.
Після створення Млієвської ОТГ я деякий час пропрацював керівником в напрямку спорту в Млієвській сільській раді, проте, не зійшовся поглядами щодо розвитку спорту в громаді з головою громади – Микитенком В.В., оскільки як на моє бачення голова громади не має наміру розвивати спорт, а навпаки, чим гірше, тим краще. Результатом стало моє звільнення. Проте, за час моєї роботи в сільській раді частина молоді щиро зацікавилась спортом, футболом, хлопці мене постійно просили тренувати, давати грати на змаганнях.  Тому я вирішив пробувати втілювати свою спортивну мрію самостійно.
Так, 08.02.2019 року, мною було зареєстровано неприбуткову громадську організацію «ГО «Футбольний клуб «Мліїв», код ЄДРПОУ 42809982 на честь села. Основною метою даної організації є розвиток футболу як серед дорослих так і серед малечі для всіх бажаючих, гідне представлення Мліївської ОТГ та Городищенського району Черкаської області на різного роду змаганнях.
Після свого першого кроку, я згуртував хлопців, бажаючих грати, як молодих так і зовсім малих, склав списки та звернувся до Мліївської ОТГ в особі голови – Микитенко В.В., місцевих бізнесменів за допомогою в придбанні спортивного інвентарю, форми та виділення стадіону для проведення тренувань та матчів.
Обійшовши всіх крупних підприємців та отримавши відповідь від влади, я отримав підтримку тільки від одного – Приватного підприємства «Мліїв», які погодились допомагати нам протягом першого року нашого існування. Влада ж повідомила, що бюджетом не передбачено фінансування чи будь – яка інша допомога  громадським організаціям, а тим паче, якщо очолюю її я.
Зцепивши зуби ми розпочали футбольний сезон.
Одночасно з проведенням тренувань та матчів з основною командою ГО «Футбольний клуб «Мліїв» проводили зайняття з дітьми, так біля 40 діточок, як з Мліївської ОТГ так і м.Городища відвідували наші зайняття та приймали участь у різноманітних футбольних змаганнях Городищенського району безкоштовно.
Протягом футбольного сезону 2019 року нашій організації постійно ставили різного роду перепони, мало того, що не було жодної підтримки від Мліївської ОТГ, так ще й за указівкою голови ОТГ відключали воду та світло на стадіоні, внаслідок чого ані дорослі, ані малі футболісти не мали змоги ні прийняти душ після тренування, ні просто попити води, позбавлення світла не давало можливості тренуватись у вечірній час.
Я писав масу листів, звернень до Мліївської сільської ради про допомогу, оскільки ми не маємо ні належного стадіону де проводити тренування та матчі, ні жодної матеріальної підтримки від громади. Мліївська ОТГ має три стадіони, всі в занедбаному стані. За допомоги одного з підприємців села Мліїв та власними зусиллями ми як змогли привели до ладу один з них: почистили дерева від гілля, яке висіло прямо над полем, викрасили та попідварювали футбольні ворота, встановили кілька десятків лавок для вболівальників, вичищали час від часу саме футбольне поле. Подякою за це було вивезення «товарного» гілля» представниками сільської ради з території стадіону вночі та повне ігнорування наших матчів жодним представником від влади.

Проте, нашому голові ОТГ – Микитенко В.В. це все не заважало піаритись про успіхи футбольного клубу на рівні як Городищенського району так і Черкаської області, мовляв ось як ми підтримуємо місцевий футбол та залучаємо молодь до спорту.
За результатами футбольного сезону 2019 року ГО «Футбольний клуб «Мліїв» виграв Чемпіонат Городищенського району Черкаської області 2019 року без жодної поразки, виграли Кубок Городищенського району «Золотий Колос» 2019 року. Вперше за історію с.Мліїв прийняли участь у чемпіонаті Черкаської області 2019 по футзалу та зайняли 7 місце в першій лізі.
Такі досягнення надали право нашій громадській організації приймати участь Вищий лізі Чемпіонату Черкаської області. Так, вперше за історію с. Мліїв та тим паче Мліївської ОТГ, ми будемо у 2020 році відстоювати честь нашого села на обласному рівні.
Підтримуючи наші прагнення розвиватись, та оскільки ФК «Мліїв» буде представляти не тільки с.Мліїв, а і весь Городищенський район, 12.11.2019 року, Федерацією футболу Городищенського району Черкаської області подано листа до Голови та виконкому Мліївської сільської ради, Городищенської районної ради з проханням підтримати ГО ФК Мліїв та передбачити фінансові видатки  у бюджетах як Мліївської ОТГ так і Городищенського району у бюджеті на 2020 рік.
24.12.2019 року, аналогічного листа на ім’я Голови Мліївської ОТГ було подано і нашою громадською організацією.
27.12.2019 року отримано відповідь від начальника відділу освіти, культури і спорту виконавчого комітету Мліївської сільської ради Городищенського району Черкаської області – О.Миндри (голова ОТГ взагалі проігнорував) якою відмовив в задоволенні нашої заяви та заяви Федерації футболу повністю з мотивів… без будь яких мотивів, а позиція, наведена у листі – відповіді говорить тільки про те, що Керівництво Мліївської ОТГ просто не бажає приймати жодної участі в житті нашої громадської організації.
Наведу тільки одну цитату «Органами місцевого самоврядування Мліївської об’єднаної територіальної громади не було делеговано функцій громадській організації «Футбольний Клуб «Мліїв» на представлення Мліївської об’єднаної територіальної громади ні на яких спортивних чи інших заходах усіх рівнів (місцевий, районний, обласний)»

Що ж це за держава в нас така? Тобто, я, як громадянин України, та члени моєї громадської організації, такі ж громадяни України, намагаємось прославити нашу державу в особі Мліївської ОТГ, назвались на честь нашого села, привчаємо місцеву молодь до спорту, а держава каже нам усім – Хлопці! Ви нам не потрібні! Ми вас ні на що не уповноважували! Нам все одно на спорт!

Хотів  би трохи додати про нашу молодь:
В період весняно-осінній  ГО «ФК «МЛІЇВ»  зібрав дитячу секцію з футболу на території земської школи (колишній військовий табір), різних вікових категорій в кількості 40-ка дітлахів, які на протязі тренувального періоду пізнавали футбольну науку, брали участь у дитячих турнірах, привчалися до дисципліни, залучалися до здорового способу життя. За весь період тренування та ведення секції футболу  від влади Мліївської ОТГ, ГО «ФК «МЛІЇВ»  не отримав ніякої допомоги та підтримки, я як керівник звертався неодноразово як в усній формі так і в письмовій, але на що отримав відповідь , що громадська організація є самостійним утворенням та не входить до структури органу місцевого самоврядування.
Також зазначу, що восени 2019 року, під час батьківського зібрання дітлахів які займаються в секції був присутній голова Мліївської сільської ради та начальник відділу  освіти, культури та спорту. Одним із головних питань які обговорювалися було проведення занять у вечірні зимовий період. Сільський голова особисто пообіцяв посприяти наданню спортивного залу в ЗЗСО 2 ім. М.МАртеменко та надати шкільний автобус для підвезення дітей до місця тренувань, а також допомогти з закупівлею футбольної форми, спортивного інвентарю для тренувань і навіть спортивне взуття тільки після підписання меморандуму про співпрацю.
19.11.2019 року між Громадською організацією «Футбольний Клуб «Мліїв» та Мліївською сільською радою було укладено меморандум про співпрацю. Багато «красивих» можливостей було прописано в даному документі, тому числі і повна підтримка з боку місцевої влади.
Після підписання меморандуму, все що було обіцяно зі слів голови Мліївської сільської ради, було виконано лише надання дозволу проведення занять в шкільному спортивному залі. Так як в підвозі дітей до ЗЗСО 2 відмовили в останній момент – в день першого тренування більшість дітей не змогли займатися у секції  з футболу, тому що не всі батьки мають власний транспорт  і так як це сільська місцевість, а міський транспорт не ходить за графіком тренувань.

Щодо ж будь – якої матеріальної підтримки, отримали взагалі шокуючу відповідь від влади – читайте меморандум. А в меморандумі вказано – п.1.1. – у межах наявних можливостей і ресурсів…. Так от – ресурсів немає, треба закладати в бюджет 2020 року, пишіть відповідне звернення. 24.12.2019 року мною на ім’я Голови Мліївської сільської ради  було подано чергове звернення щодо підтримки ГО ФК «Мліїв» з врахуванням умов меморандуму та листа Федерації футболу, на що лише 12.03.2020 року (тобто майже через три місяці!!!) я отримав відповідь – звернення подано після формування бюджет
Мені здається що зі мною – людиною зі спорту, та з усіма моїми хлопцями – футболістами, дітлахами, що хочуть займатись спортом – Голова Мліївської ОТГ – Микитенко В.В. грається в свої політичні ігри! Я не розуміюсь в політиці, не розуміюсь можливо в правильності складання певних документів, на чому звичайно добре розуміється наш голова, оскільки він все життя в політиці і добре обізнаний як затягнути час при оформленні певних документів чи як створити умови для знищення свого опонента ГО ФК «Мліїв» (яким ми не є) політично, але я добре знаю, що таке спорт, правильна мотивація, як проводити тренування і отримувати при цьому задоволення як для себе так і для спортсменів.
Я спортсмен, а не політик!!! Мені не потрібна влада – коли ж нею вже наїдяться!!! Все чого я добиваюсь тільки з власної ініціативи і тільки для благої справи!!!  Мене швиряють як того кота, розуміючи свою силу в цьому і насолоджуються!!!

НАБРИДЛО!!!

На підставі вищевикладеного та керуючись Конституцією України, ст. ст. 4, 32, 64 ЗУ України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст. ст. 3, 4, 27, 33, 45, 47 Закону України «Про фізичну культуру і спорт», ст. ст. 1.4.3, 1.5.3, 2.3.3. Статуту Мліївської ОТГ,

Прошу Вас, допомогти Громадській організації «Футбольний Клуб «Мліїв» вирішити такі питання з Мліївською ОТГ, а саме з головою – Микитенко В.В.:

  • отримати в строкове користування територію «Земської школи» для проведення тренувань та матчів клубу;
  • передбачити в бюджеті Мліївської ОТГ витрати на ГО ФК «Мліїв»;
  • не вчиняти перешкоди щодо розвитку ГО ФК «Мліїв»;
  • забезпечити підвезення дітлахів до території «Земської школи» на тренування та різного роду змагання з футболу на шкільному автобусі.

З повагою,
Керівник  ГО «Футбольний  клуб «МЛІЇВ»       Д.В. Пінчук
Тел.: +38(068) 444-69-45