Замість Екстра-ліги Черкащини з футзалу буде 2 ліга чемпіонату України та діятиме правило «один гравець – одна команда»

16 Вересня, 2020

Наприкінці серпня матчами Favbet Екстра-ліги в Україні стартував новий футзальний сезон 2020/2021 років.  Незабаром стартують регіональні чемпіонату з футзалу. До початку проведення офіційних змагань готується і Асоціація футзалу Черкаської області.  

У новому сезоні усіх команд торкнуться нові організаційні правила. Це було пов’язано з відсутністю належного обліку футзалістів на місцях, а також наявністю низки «футзальних змагань», які не мають нічого спільного з розвитком футзалу як виду спорту. То ж, весною цього року після проведення консультацій з обласними асоціаціями футболу, а також з керівництвом обласних членів АФУ, Асоціація футзалу України виступили з ініціативою перед Українською асоціацією футболу, щодо необхідності наведення порядку стосовно вище наведених проблем у футзалі. На засіданні виконавчого комітету Української асоціації футболу були прийняті рішення, щодо визначення умов організації змагань з футзалу і управління розвитком футзалу на обласному рівні, що є прямою передумовою для виконання базового правила ФІФА: «один гравець – одна команда» та відкриває можливість для упорядкування усіх футзальних змагань і створення чіткої структури управління та обліку футболістів.

Усім постійним та асоційованим членам УАФ були надані рекомендації утриматися від будь-яких форм участі і підтримки міні-футболу (під егідою організацій ФМФУ/EMF/WMF), футзалу (під егідою організацій FIFUSA/AMF) та інших спортивних змагань, які містять ознаки футзальних.

Детальніше про нововведення в організацію змагань з футзалу на Черкащині «Черкаському спорту» розповів віце-президент Асоціації футзалу Черкаської області Богдан Розсоха.

Богдане Миколайовичу, Асоціація футзалу України анонсувала впровадження з нового сезону правила «один гравець – одна команда» в офіційних турнірах, яке викликало певний резонанс. З якого числа запрацює це нововведення на території Черкащини? Як взагалі це відбуватиметься?

Правило «один гравець – одна команда» передбачає, що гравець має право бути одночасно зареєстрованим лише за одну команду, яка бере участь в офіційних змаганнях, за винятком такого поєднання: 1) футбольна команда + футзальна команда; 2) футзальна команда + команда з пляжного футболу; 3) команда з пляжного футболу + футбольна команда.

В Україні офіційний футзальний сезон діє з 1 вересня 2020 року по 31 травня 2021 року. У цей період гравець має виступати за одну футзальну команду, але дозволяється перейти до іншої команди у період трансферного вікна. Відповідно, якщо цього року футболіст грав в одній команді, то наступного року він може почати футбольні змагання в іншій команді.

З урахуванням того, що у нас вперше відбуватиметься перехід на змагання за новими вимогами, то правило «один гравець – одна команда» почне діяти із стартом чемпіонату Черкащини з футзалу сезону 2020/2021 років – з 15 листопада 2020 року. У період заявки команд для участі у чемпіонаті Черкаської області з футзалу кожен гравець буде вноситися у спеціальну загальноукраїнську базу для реєстрації. Варто відзначити, що нове правило не стосуватиметься змагань серед ветеранів та дитячо-юнацький чемпіонатів.

-Поясніть, будь ласка, як визначатиметься офіційні це змагання чи ні?

-Насамперед усі організатори змагань з футзалу з районів і міст нашої області мають подати до Асоціації футзалу Черкаської області документ, який підтверджуватиме проведення змагань. Кінцевий термін подання таких документів буде згодом оголошено. Таким чином обласна асоціація футзалу складе загальний план-календар усіх футзальних змагань на конкретний змагальний рік – сезон 2020-2021 роки.  Усі внесені до календаря змагання наберуть статусу офіційних і у цих турнірах діятиме правило «один гравець – одна команда». Відповідно, усі фізкультурно-масові активності з елементами футзалу, які не входять до цього календаря – матимуть статус неофіційних з усіма правовими наслідками.

-Ті змагання, що не потраплять до календаря, що будуть заборонені?

-Ми їх не можемо заборонити, але гравці які там гратимуть не зможуть грати в офіційних турнірах. Наприклад з незареєстрованого районного чемпіонату гравець не зможе виступати у чемпіонаті Черкащини з футзалу, чи навпаки.

– А якщо такий випадок відбудеться, що очікує футзаліста?

– На перший раз буде попередження, а при повторному випадку дискваліфікація на участь в офіційному турнірі, як мінімум до його закінчення.

– А якщо команда виступає в турнірах під егідою регіональної Асоціації, але також з тим самим складом заявляється в турнір, який не проходить під егідою даної Асоціації, умовно Кубок району, то які дії щодо неї мають виконуватися?

– Санкції отримають лише гравці. При цьому потрібно відзначити, що команди або клуби можуть виступати у будь-якій кількості офіційних змагань з обов’язковим дотримання регламентних норм кожного окремого турніру, але єдиним складом, тобто з дотриманням правила «один гравець – одна команда».

– Хто має відслідковувати всі, скажемо так, неправомірні дії і за допомогою яких методів?

– Ми спеціально не будемо відслідковувати кожного гравця де він грає – в офіційних чи не офіційних турнірах. Але якщо такий факт буде виявлено, або хтось подасть звернення до асоціації із підтвердженими фактами участі гравця у тих чи інших неофіційних змаганнях, то вони розглядатимуться. На перший раз гравець отримає попередження, а при повторенні буде «забанений». Команда не буде покарана, але буде попереджена, щоб слідувала за своїми футболістами.

– Хто матиме доступ до перегляду і редагування загальної бази гравців?

– Варто відзначити що це загальноукраїнська база гравців, для входу до якої нам в Асоціації футзалу України надали «ключі». Доступ до бази має лише Асоціація футзалу Черкаської області.  Для її ведення визначена відповідальна особа. Хочу відзначити, що кожен вхід в базу і проведені операції ретельно фіксуються електронною системою.

– Богдане Миколайовичу, розкажіть, будь ласка, які змагання планує провести у сезоні 2020/2021 років Асоціація футзалу Черкаської області?

– У зв’язку з епідемологічною ситуацією в країні ми не будемо планувати багато змагань. Єдине, що точно цього року 15 листопада почнемо чемпіонат області серед чоловіків.  А вже по ситуації можливо почнемо кубок області, змагання серед юнацьких команд та ветеранів, бізнес-лігу. Тобто ми їх заплануємо, а потім вирішуватимемо чи проводити їх згідно ситуації, що складатиметься в країні. Якщо ми зараз почнемо усі змагання а епідемситуація зміниться не в кращий бік, то чемпіонати буде складно завершувати. Щодо основного нашого футзального турніру – чемпіонату Черкащини серед чоловіків, то цього року у нас не буде Екстра-ліги. Замість неї буде відбірковий зональний етап чемпіонату України з футзалу серед команд другої ліги. Хто переможе той отримає нагороди, як чемпіон України з футзалу серед команд 2 ліги Черкаської зони. Відповідно ця команда матиме можливість продовжити боротьбу за нагороди чемпіонату України з представниками інших регіонів.

– Ігри чемпіонату Черкащини та матчі 2 ліги чемпіонату України з футзалу серед чоловіків проходитимуть з глядачами?

– Рішення, щодо цього питання прийматимемо перед самим стартом з урахування рекомендацій  Української асоціації футболу, Асоціації футзалу України і Міністерства охорони здоров’я.

– Чи не планується проведення прямих трансляцій матчів?

-Це мають вирішити учасники змагань. До речі, ми плануємо значно раніше до початку змагань зустрітися з можливими учасниками чемпіонату та попереднього обговорити різні питання.