Прев’ю до старту Чемпіонату Черкащини з футзалу сезону-2023/2024: Екстра-ліга

9 Листопада, 2023

Найближчої неділі, 12 листопада 2023 року, стартують головні футзальні змагання Черкаської області, які пройдуть у двох лігах – Екстра-лізі і Вищій лізі.

«Черкаський спорт», зробивши висновки зі складу учасників ліг і заявок гравців, поданих командами на сезон 2023/2024 років, очікує на не менш напружені змагання, ніж у попередні роки, а можливо й цікавіші. Річ у тім, що у міжсезоння у складах деяких команд відбулися значні і незначні кадрові зміни, що вносять певну інтригу у змагання.

В Екстра-лізі у порівнянні з минулим сезоном, відбулася одна зміна – команда з Червоної Слободи перейшла до Вищої ліги. Тож тут гратимуть сім команд. Про них у порядку зайнятих місць у Екстра-лізі – 2022/2023.

«Цетус».

У складі чемпіона Черкащини-2022/2023 років на цей чемпіонат немає у заявці із попереднього сезону лише одного гравця – Олександра Марченка. Натомість команду підсилив Владислав Панченко, який перейшов із «Служби порятунку». Напевне із такою стабільністю цетусівці будуть намагатися повторити минулорічний успіх. У команді є молоді гравці, які можуть і, десь напевне, зобов’язані додавати у своїй грі. Наприклад, Погребняк, Олійник, Черненко. Щоправда і у кістяка команди (віковий діапазон гравців 27-32 роки) потенціал ще не вичерпаний. Багато у чому гра команди буде залежати від налаштованості і настрої на матчі. Богдан Щерба знає що сказати.

«Майфон»

Діючий віце-чемпіон змагальний сезон з футзалу вже відкрив. Команда Майчука бере участь у Кубку України. Поки зіграний перший матч. Є надія, що черкащани вийдуть до наступного раунду турніру.

Не зможе цього року «Майфон» розраховувати на одного з лідерів команди – Максима Авер’янова. Через об’єктивні причини заявити Максима на футзальні змагання не вдалося. Хотів президент майфонівців бачити у складі свої команди і Андрія Сторчоуса, але обставини також були проти цього. Тим не менш, можна говорити про поповнення команди, яке має додати команді імпульсу – новачками команди стали Богдан Белих (попередня футзальна команда – Bakery), Богдан Вініченко – (попередня футзальна команда – Черкасиобленерго), Владислав Давиденко (попередня футзальна команда – Слобода) і Едуард Парчинський (попередня футзальна команда – Дніпро-2).

Минулорічне мінімальне відставання від першого місця, напевне, ще в пам’яті майфонівців. 25 листопада гра Майфон – Цетус може дати часткову відповідь на деякі питання.

«Земельник»

Команда з Кропивницького минулого сезону вдало виступила у чемпіонаті Черкащини, де виборола «бронзу», стала володарем Кубку Черкаської області та завоювала віце-чемпіонське звання у Чемпіонаті України серед команд другої ліги. Чи готовий «Земельник» покращити ці показники? Мабуть має таке бажання. Але як буде насправді – покаже час. У складі команди відбулися наступні зміни – до десяти гравців, які допомагали команді здобувати різні титули у сезоні 2022/2023 років, додалися семеро новачків. Семеро пішло – семеро прийшло. Насправді оновлення серйозне. Оскільки хлопці з іншого регіону, то про їхні футзальні навички можна буде судити лише за підсумками їхньої гри.

«Служба порятунку»    

Міцний середнячок, який міг у сезоні 2022/2023 років, як приємно здивувати, так і розчарувати. Часто розчарування минулого сезону було тоді, коли граючи на рівних, а то і маючи кращий вигляд із сильнішим суперником, рятівників в один момент різко все покидало – сили, точність, влучність, фарт і т.д., і у підсумку позитивного результату не було. Можливо цього сезону все буде по іншому. У команді лише двоє новачків – Дмитро Безродний із Рятівника і екс-граючий тренер МСК Дніпро Віктор Пархоменко. Команду залишили п’ятеро футзалістів. Можна говорити про зіграний колектив із точковим підсиленням. Якщо зроблені висновки із минулого сезону і настанови Сергія Гупаленка (хоча б в одному із трьох випадків) втілюватимуться у життя, то можуть бути неприємні для їхніх суперників сюрпризи.

«Карбон»

Із усіх учасників Екстра-ліги найкардинальніші зміни відбулися у складі карбонівців. Минулого сезону у заявці команди було 18 гравців, з них залишилося лише п’ятеро. Відбулася значна ротація. Чи стане команда від того сильнішою? Якщо дивитися на прізвища, то так. Як буде на майданчику, то покаже час. Важко сказати наскільки енергійними у грі будуть 42-річні брати Стайкови. Але якщо все буде так як і раніше, коли вони виступали в обласних змаганнях з футзалу на Черкащині, то легко нікому не буде. Хоча з іншого боку є серед новачків 18-річний Олександр Мирзоян, 19-річний Захар Міхновський, 20-річні Володимир Зганяйко і Матвій Глущенко (усі четверо наймолодші серед новобранців), які мають добрий запас непередбачуваності для суперників. Серед інших нових гравців «Карбона» є добре відомі і перспективні гравці, з якими можна замахуватися на високі місця. Емоційного голкіпера Ярослава Магльованого тепер підстраховуватиме Євген Дейнеко, хоча все може бути навпаки…

Єдине, що на старті сезону проти «Карбона» може позначитися незіграність його команди. А з іншого боку суперники можуть не розуміти як проти них грати, що вже пас у інший бік…

Знаючи амбіційність керівництва «Карбона» і враховуючи комплектацію команди, можна очікувати боротьбу за призові місця.

 МСК «Дніпро»

За середнім віком гравців – МСК «Дніпро» –  наймолодший серед учасників Екстра-ліги.

У міжсезоння головним тренером команди став Богдан Кулініч. Команду він очолив у серпні. Серед гравців значних кадрових змін не відбулося. Проте повернення Едуарда Березюка та включення до заявки вихованця харківського футболу Руслана Сальнікова – можуть стати важливими чинниками у досягненні перспективних результатів. Від повернення до основного складу Арсенія Ольшевського є також певні сподівання.

Єдина команда минулого сезону, яка не знала компромісів – або перемога, або нічого. Тобто був єдиний учасник чемпіонату, який провів турнір без нічиїх. Цього сезону від команди варто очікувати вже вищі турнірні результати. Для цього є певні складові для боротьби за призові місця.

«ЮГ-2000»

Минулого сезону за середнім віком гравців команда була найстаршою – 35,8 роки. Якщо брати до уваги заявку команди на сезон 2023/2024 років, то тепер середній вік команди – 31,2 років.

Омолодження команди відбулося за рахунок поповнення п’ятьма молодими гравцями. Якщо новобранці команди матимуть високу силу характеру, то разом з ентузіазмом старожилів ЮГ-2000, можуть створити боєздатний колектив.

12 листопада 2023 року в Екстра-лізі зустрічаються:

12:20. Екстра-ліга. Цетус – ЮГ-2000

13:30. Екстра-ліга. Земельник – МСК Дніпро

14:40. Екстра-ліга. Служба порятунку – Карбон

12 листопада 2023 року у Вищій лізі гратимуть:

10:00. Вища ліга. Bakery – РДС

11:10. Вища ліга. Слобода – Вектра

Рятівник – Халк – гра перенесена

Матчі проходитимуть без глядачів. Прямі трансляції на сайті “Черкаський спорт”. 

Джерело: “Черкаський спорт”