С. Усаковський: «Першу перемогу України серед футзальних збірних країн світу я добре запам’ятав»

27 Січня, 2024

Тридцять років тому чоловіча збірна команда України з футзалу (тоді ще – з міні-футболу) здобула перемогу у турнірі «Каттара-94», що проходив в Обєднаних Арабських Еміратах

ПЕРШИЙ СКЛАД ЗБІРНОЇ КОМАНДИ УКРАЇНИ З ФУТЗАЛУ, ПЕРШІ ПЕРЕМОГИ

На турнірі в ОАЕ у складі збірної України грали черкащани брати Сергій і Юрій Усаковські. При цьому Сергій став найкращим бомбардиром турніру «Каттара-94», за що отримав, як він каже, від шейхів коштовний подарунок, який з ним всі ці роки.

«Для збірної команди України це фактично була перша перемога у турнірі, де змагалися лише збірні команди країн світу. Перед цим, у 1993 році, найперший склад збірної команди України вже брав участь у в одному турнірі, проте у ньому, крім нашої збірної, грали лише клуби і ми стали там призерами. При цьому на ті змагання були запрошені наші футбольні клуби, але були якісь проблеми з фінансами і вирішили створити національну збірну команду. Тоді мені вдалося також показати результативну гру, але ту першу перемогу України серед футзальних збірних країн світу в Об’єднаних Арабських Еміратах я добре запам’ятав», – розповідає Сергій Усаковський.

А що ж то за подарунок отримав Сергій від шейхів за підсумками «Каттара-94»? Це – коштовний швейцарський годинник, який з ним ось вже 30 років.

Варто додати, що в активі Сергія Усаковського і його брата ще одна дебютна гра – перший офіційний матч національної збірної команди України, шо відбувся 5 червня 1994 року.

Таким чином черкащани увійшли в новітню історію футзалу України як перші гравці національної збірної країни. Варто відзначити, що перед іграми за збірну, були вдалі виступи на клубному рівні у змаганнях, що були у Незалежній Україні дебютними.

Так склалося, що майстрів спорту України міжнародного класу з футзалу братів Усаковських асоціюють переважно з футзалу. Так, дійсно найбільші досягнення їх, коли вони були гравцями, пов’язано із футзалом. Проте починалося все з футболу і, до речі, їхня теперішня успішна тренерська діяльність пов’язана з футболом, зокрема дитячим.

«Наш перехід з футболу у футзал вийшов дещо несподіваним і сталося це на початку 90-их років, – згадує Сергій. – Ми з братом грали за сєвєродонецький «Хімік», що виступав у Другій лізі чемпіонату СРСР з футболу. Так склалося, що Юра отримав травму і відновлювався дома. Коли він вилікувався я приїхав у Черкаси і у цей момент тренер «Фотоприлада» Володимир Колісніченко запропонував нам допомогти команді у матчах відбіркового етапу Кубку УРСР з міні-футболу, на що ми погодилися. Нашу вдалу гру помітили керівництво і тренер дніпропетровського «Механізатора» і запропонували грати за них, на що ми і погодилися».

Разом з «Механізатором» Сергій виграв Кубок СРСР з міні-футболу, що проводився в перший і єдиний раз. Брати мали пропозицію з вищолігового футбольного «Кременя», але вирішили продовжувати займатися футзалом і опинилися в «Надії». Запорізький клуб взяв участь у першому чемпіонаті Незалежної України, який проводився під егідою Асоціації міні-футбольних клубів і здобув «золото». Після успішного сезону в Запоріжжі, а особливо фінального матчу Кубку України, де «Надія» зіграла зі «СКІФ-Сілеком», братів запросили у столичну команду, де вони стали лідерами колективу і виграли перший чемпіонат України, що проводився Асоціацією міні-футболу України».

Ще багато було завойовано нагород та титулів у складах своїх команд на клубному рівні, але найвище досягнення було здобуте у складі збірної команди України, яка в Іспанії під керівництвом тренера Геннадія Лисенчука виборола «бронзу» чемпіонату світу 1996 року.

Загалом в активі Сергія Усаковського 10 років виступів у складі збірної України. На жаль, у 2003 році через травму Юрія брати не змогли взяти участь у чемпіонаті Європи і після цього кар’єра 34-річних черкащан у збірній команді України добігла завершення.  Проте на клубному рівні Сергій з невеликими перервами грав до 2008 року.

ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКИЙ ФУТБОЛЬНИЙ КЛУБ «МАКС»: СТВОРЕННЯ, ВИХОВАНЦІ

Розуміння то, що активна кар’єра гравця не вічна, до Сергія Усаковського прийшло ще задовго до її завершення. На початку двохтисячних років разом з однодумцями у Черкасах була створена дитячо-юнацька футбольна школа «МАКС» і частину своїх коштів Усаковський, заробляючи у футзалі, вже вкладував у розвиток дитячо-юнацького футболу.

Так склалося, що у Черкасах бажаючі навчатися грати у футбол завжди відчувають  дефіцит з футбольними полями. «У ФК «МАКС» у перші роки особливих проблем із місцем тренування не було. Річ у тім, що я завжди погоджувався грати у футбольних і футзальних турнірах за команди, що представляли спортивне товариство «Динамо». Таким чином мені на зустріч пішло керівництво нашого інституту пожежної безпеки і дало можливість тренувати з Ігорем Столовицьким дітей на їхньому футбольному полі», – розповідає Сергій Усаковський.

Багато відомих зараз гравців перші кроки у футболі робили у футбольному клубі «МАКС». Кілька футболістів різних вікових категорій тепер пов’язані з донецьким «Шахтарем».

За повідомленням Сергія Усаковського торік з ФК «МАКС» на навчання до Академії ФК «Шахтар» перейшов Владислав Луценко (2011 р. н.). Таким чином Луценко (на знімку праворуч з С.Усаковським) став третім вихованцем ФК «МАКС», що перейшов до Академії ФК «Шахтар». Раніше такий шлях пройшли Дмитро Білоног та Олександр Ющенком (зараз є гравцем команди «Шахтар» U-19) – на знімку ліворуч з С.Усаковським.

Сергій Усаковський розповідає, що свого часу у нього і Столовицького тренувався Артем Бондаренко, а потім поїхав на навчання до київського «Динамо». Зараз він є гравцем «Шахтаря». Пройшли школу ФК «МАКС» Андрій Сторчоус і Максим Авер’янов, які грають за команди Другої ліги Чемпіонату України, відповідно – «Дружба» (Мирівка) і «Скала 1911» (Стрий). Загалом багато хлопців навчалися футболу у черкаському «МАКСі» і хоч не всі стали професіональними гравцями, проте отримали високий рівень підготовки.

Сергій Усаковський згадує як перші кроки у його клубі робив захисник англійського «Евертона» Віталій Миколенко: «Було це у 2005 році. Коли вже почалися заняття на вже згаданому футбольному полі інституту пожежної безпеки ми з Ігорем Столовицьким попросили Олексія Блоху, який у ФК «МАКС» займався більш технічної роботою, пройтися по двох школах «Луначарки» і знайти дітей, бажаючих займатися футболом. Прийшло значно більше дітей, ніж потрібно було, але у тій групі ми виділили п’ять перспективних, на нашу думку хлопців, серед яких був і  Віталій Миколенко. Навчання він почав з юнаками на 1-2 рік старших за нього. Згодом ми запросили до клубу тренувати хлопців ще зовсім молодого Валерія Фоменкова, який очолив групу, де займався Миколенко. Згодом юний талановитий гравець переїхав на навчання до школи київського «Динамо».

УСАКОВСЬКИЙ І СТОЛОВИЦЬКИЙ ЗНОВУ ТРЕНУЮЮТЬ РАЗОМ

Через більше ніж десятирічної перерви Сергій Усаковський і Ігор Столовицький знову разом тренують юних футболістів і вже зараз, зокрема, формують команду для підготовки до участі у дитячо-юнацькій футбольні лізі України серед юнаків 2011-2012 років народження.

Колектив на ДЮФЛ України сезону 2024/2025 років формується на базі команди «Дніпро-80» – 2011-2012 р.н., яка досить вдало виступає в обласних змаганнях з футзалу і футболу (у чемпіонаті зимова перерва).

У Чемпіонаті Черкаської області Жайвір-Ліга – 2023/2024 років з футболу серед гравців 2011-2012 р.н. грають 23 команди, які на груповому етапі розділені на чотири групи за територіальним принципом. Серед учасників у першому колі не програвали лише три команди, серед яких і дніпряни.

Турнірна таблиця Чемпіонату Черкаської області з футзалу 2023/2024 років

Група «А» (вікова категорія 2011-2012р.н.)