Березень 2016 року в історії футзалу Черкащини

30 Березня, 2020

Черговий футзальний сезон відзначився безкомпромісною боротьбою за нагороди та здобуттям драбівським «Альтаїром» другий рік поспіль золотих нагород  

 

Понеділок, 07 березня 2016

Яскраво та потужно. У Черкасах фінішував футзальний сезон!

“Альтаїр” у серії шестиметрових ударів перемагає “Шарм” і вдруге поспіль здобуває чемпіонство! У Вищій лізі “Хвиля” переконливо переграла “Мошни” й оформила заслужений титул!

Хвиля-Східноєвропейський університет – Спартак 4 : 1 (1:0)

Голи: Осика, Добровольський, Агарін, Зєнков – Зоря.

Попередження: Осика, Агарін – Міхновський, Труба.

Впевнена і комфортна перемога “Хвилі”. Як і очікувалося, “Спартак” не дорахувався на головні матчі Дениса Бреуса, який пішов на підвищення. Без свого лідера “Спартак” зміг видати один хороший матч в кінці чемпіонату, але в плей-оф його відсутність далася взнаки. Протистояти “Хвилі”, мотивованій та міцній команді золотонісці просто не зуміли. Команда Східноєвропейського університету підійшла до цього матчу в повному озброєнні (прибув Максим Авер’янов). І вже з перших хвилин команда повністю перегравала суперника. Швидко відкривши рахунок, футболісти “Хвилі” продовжували атакувати, але без особливого успіху. “Спартаківці” відповідали своїми атаками, у команди виникали й моменти. Але діям футболістів бракувало чіткості: то удар Зорі не достатньо точний та гострий, то не вистачало останнього точного пасу. Словом, “Спартак” пручався, але цього було замало.

Так, із плином часу, “спартаківці” пішли вперед великим силами й наприкінці зустрічі отримали контратаку й другий гол. На цьому шанси команди на перемогу зменшилися удвічі. Однак, наостанок гравці “Спартака” зуміли витиснути з себе максимум. Кілька гострих моментів від того-таки Зорі, й футболісти “Хвилі” не витримали й почали фолити. Як наслідок, шостий фол і 10-метровий. Який спокійно реалізував Віталій Зоря. 2 : 1, грати практично дві хвилини. Але “Хвиля” вже в першій же атаці після пропущеного голу забиває третій м’яч. Микита Агарін елегантно та ефектно перекинув воротаря суперника – 3 : 1. Довести матч до логічної перемоги стало лиш справою техніки. Пізніше Зєнков заб’є четвертий цвях й підіб’є підсумок матчу. 4 : 1, “Хвиля” у фіналі.

 

Колос – Мошни 1 : 5 (0 : 2)

Голи: Подгорський – Андрійченко (2), Хрипченко (3).

Попередження: Біляк.

“Мошни” доповнюють пару фіналістів. Яскравий поєдинок провела команда з Черкаського району. Фаворитом був “Колос”, але підтвердити цей статус команда не зуміла. Натомість “Мошни” вкотре продемонстрували, що недооцінка суперника і статус андердога іде на користь. “Мошни” зіграли чітко і виважено й ще в першому таймі забезпечили комфортну перевагу у два м’ячі. “Колос” грав першим номером, але серйозно потривожити захист і воротаря “Мошен” команда не зуміла. Натомість футболісти у жовтій формі обрізалися й отримували гострі атаки у відповідь.

У другому таймі “Колос” зумів відквитати один м’яч, але наблизившись впритул до суперника, команда знову почала помилятися. Як наслідок, “Колос” продовжував атакувати, помилявся, за що неодмінно отримував жорстку й болючу відповідь “Мошен”. У підсумку, “Мошни” швидко повернули собі лідерство у два м’ячі й продовжили тримати оборону. А розкрити непрохідні редути суперника, команда з Вільшани так і не зуміла. Дійшла ситуація і до розіграшу п’ятого. Але в цій ситуації “Мошни” знайшли ще свої моменти й довели рахунок до розгромного. У підсумку 1 : 5, неочікувана поразка “Колоса” й яскравий успіх “Мошен”.

 

Шарм – ПП Валюк 2 : 2 (3 : 2 6-метрові)

Голи: Трандафілов, Ткаченко – Дєдов, Аджубей. Шестиметрові: Гріщенко, Мачульський, Трандафілов – Дєєв, Яворський.

Попередження: Ткаченко, Гопка.

Наднапружений та безкомпромісний матч. Протягом усього матчу ПП Валюк лідирував. Команда вже на першій хвилині відкрила рахунок. Після стартового свистка необачністю суперника скористався Сергій Дєдов – 0 : 1. Власне за такого рахунку пройшла більша частина матчу. Пропустивши, футболісти “Шарму” кинулися атакувати, але реалізувати свої моменти команді не вдавалося. Кожен із суперників мав низку нагод, але, як часто буває у матчах такої стадії, забивати багато голів не вдається жодній з команд.

У другій половині футболісти “Шарму” збільшили тиск на суперника, але знову провалилися в нападі, й отримали чудову контрвідповідь, яку своїм ударом завершив Аджубей – 0 : 2. За таких умов “парфумери” змушені були ризикувати. Й команда ще за 9 хвилин до кінця зустрічі розпочала грати з п’ятим польовим. Завдяки чисельній більшості в “Шарму” почали виникати моменти, але м’яч вперто не йшов у ворота. Врешті, з плином часу “червоним” вдалося відквитати один гол. Хорошу контратаку розпочав В’ячеслав Ткаченко, й віддав точний пас на Трандафілова, котрий і забив гол. Далі моменти мали обидві команди, зовсім трохи не вистачало точності Ткаченку та Аджубею. Однак до кінця гри “Шарм” таки дотиснув суперника. За 2.40 до фінальної сирени, лідер “Шарму” Ткаченко таки забиває другий гол і зрівнює рахунок. Грати залишається дві хвилини, але футболісти “Шарму” продовжують грати з п’ятим польовим. Команда свідомо ризикувала, аби “вирвати” перемогу на останніх секундах, аби не доводити гру до післяматчевих 6-метрових.

У кінцівці матчу у “Шарму” було ще кілька напівмоментів, але ПП втримав нічийний рахунок. Тому на команди чекала серія 6-метрових. Яку виграв “Шарм”. Визначальним став перший удар серії, Сергій Дєдов не зміг переграти Віктора Єрошова. Всі інші свої удари реалізували. У підсумку 3 : 2, в серії й “Шарм” таки проходить до фіналу.

 

Альтаїр – Енергія 7 : 0 (3 : 0)

Голи: Раковський (2), Стайков О., Голуб, Степанов, Євтушевський, Кулініч.

Серйозної боротьби у другому півфіналі не вийшло. “Альтаїр” зробив висновки із поразок в останніх матчах і просто не залишив шансів суперникові. По хронології гри: драбівчани швидко відкривають рахунок і ще швидше свою перевагу подвоюють. “Енергетики” віддали суперникові ініціативу, але вдалого й надійного захисту сьогодні не було. Черкаські футболісти не встигали за суперником і часто провалювалися. Так, ще в першому таймі рахунок був 3 : 0 на користь чинного чемпіона.

А в другому таймі драбівчани лиш довершили побиття суперника, забивши чотири м’ячі. Мали шанси й гравці “Енергії”, але свої моменти не використали. Звісно, слід відзначити відсутність Дениса Бреуса. Без прудконогого нападника команда втратила і в швидкості, і в мобільності. Як наслідок гостроти на контратаках в “Енергії” не було. А про захист ми вже сказали. У підсумку, 7 : 0, другий півфінал – антипод першого. “Альтаїр” яскраво виходить до фіналу, де зіграє з “Шармом”. Повторення минулого року.

 

Фінал Вищої ліги

Хвиля-Східноєвропейський університет – Мошни 5 : 0 (2 : 0)

 Голи: Авер’янов (2), Агарін (2), Сидоренко.

Попередження: Осика –  Хрипченко, Дорош.

Інтригуючий фінал, цікаві суперники. Команди сповідують різні стилі гри. Й очікувалося, що у фіналі буде напружена боротьба. Так і було, але одна з команд швидко заволоділа ініціативою й поступово забрала цей матч. Гравці “Хвилі” очікувано грали першим номером, команда зайняла центр поля й проводила атаку за атакою. “Мошни” свідомо віддали суперникові ініціативу, але втримати стрімккі атаки суперника не вдавалося. Як наслідок, швидкі Агарін та Авер’янов ще в першому таймі зробили не поганий заділ у два м’ячі. “Мошни” також мали моменти, обидві команди припускалися помилок, втім не реалізовували їх.

У другому таймі “Хвиля” отримала все більше простору. “Мошнам” доводилося атакувати, але команда часто обрізалася, за що й була покарана ще кількома результативними контратаками. У підсумку, ще в середині другого тайму стало зрозуміло, що “Мошни” навряд чи дістануть суперника. Так і сталося, “Хвиля” все комфортніше відчувала себе з м’ячем і в атаці, проте не забувала грати чітко у відборі. До кінця гри команда забила п’ятий гол і підбила підсумок матчу. 5 : 0, “Хвиля-Східноєвропейський університет” – чемпіон Вищої ліги. “Мошни” фінішують на другій сходинці. Хоча перед стартом чемпіонату мало хто міг уявити ці команди на першій та другій сходинках у підсумку! Яскравий виступ – справедливий результат. Кожна з команд стали відкриттями турніру.

 

Фінал Екстра-ліги

Шарм – Альтаїр 1 : 1 (0 : 2 – 6-метрові)

Фінал Екстра-ліга почався масштабно та феєрично. Виступи GoldenLadies, вихід команд у супроводі юних футболістів, представлення команд, гімн, який співає весь палац спорту. Цього року завершення сезону пройшло по особливому.

У головному матчі зійшлися дві дійсно кращі команди сезону. «Альтаїр» і «Шарм» вкотре продемонстрували вищий футзальний пілотаж. Перший тайм – нервовий і водночас академічний. «Альтаїр» займає центр майданчику й володіє територіальною перевагою. Команда більше рухає м’яч, багато переміщується та змінюється четвірками. «Шарм» же у ці хвилини максимально зконцентрований на обороні й біля власних воріт працює без помилок. До середини першої половини гри драбівчани втомилися атакувати й пішла більш рівна гра. Поступово команди почали грати на зустрічних курсах. Гравці «Шарму» помітивши, що контргра не вдається, почали зустрічати суперника на своїй половині майданчика. І після захисту власних воріт не спішно починали свої атаки. Черкасці грали більше через довгі закиди на Ткаченка-Гопку, але останні рідко чіплялися за м’яч. «Альтаїр» не гребував пограти на контратаках, але по-справжньому гольових моментів у першому таймі не було.

Другий тайм розпочався досить жваво. «Альтаїр» повернув собі територіальну перевагу і команда таки відкрила рахунок. Цей гол команда святкувала разом із палацом спорту! Проте вже в наступній атаці Сергій Мачульський зрівнює рахунок – і вибухає друга половина трибун! 1 : 1. На цьому продовжилася позиційна боротьба від обох команд. «Альтаїр» продовжував тиснути, але «Шарм» тримав оборону й намагався знайти своє на контратаках.

Із плином часу «парфумерам» все важче стало стримувати суперника й команда поступово перебрала з фолами. Як наслідок, кінцівка матчу надемоційна. За 1.40 гравці «Шарму» у простій ситуації збивають суперника – шостий фол. Виконувати 10-метровий іде Олександр Раковський, але не забиває – Віктор Єрошов рятує свою команду! Воротар «Шарму» герой, гра продовжується. Але проходить всього 20 секунд і черкасці знову фолять! Знову 10-метровий. Знову до м’яча підходить Олександр Раковський!… І знову Вітор Єрошов відбиває! Багато слова знову, але нічого не скажеш. Воротар «Шарму» робить цю кінцівку й незалежно від того, хто переможе – він вже герой.

Здавалося, на такому емоційному підйомі «Шарм» дотисне суперника. Команда втримала нічийний рахунок до кінця зустрічі і перевела гру до серії шестиметрових. Другої для «Шарму». Але команда все віддала в основний час. У післяматчевій лотереї знайшовся свій герой. Два удари від «Альтаїра» – без шансів для воротаря. Тоді як парфумери вразити ворота суперника не зуміли. Чудово у рамці себе проявив Ярослав Магльований, який потягнув удари від Гріщенка та Мачульського й приніс «Альтаїру» перемогу! 0 : 2 у цій серії. І друге поспіль чемпіонство. Феєричний сезон, і не менш яскравий фінал. У Черкаської області новий старий чемпіон!