Р. Надточій (тренер МСК «Дніпро» з регбі-7): хочемо випробовувати себе та побачити рівень суперників

18 Вересня, 2020

Вже цієї неділі, 20 вересня, на «Черкаси-Арені» регбійна команда черкаського МСК «Дніпро» дебютує у чемпіонаті України серед команд першої ліги і вперше представлятиме наш обласний у всеукраїнських змаганнях з регбі-7 

Про підготовку до участі до чемпіонату України «Черкаському спорту» розповів тренер команди МСК “Дніпро” з регбі-7 Роман Надточій. 

– Незабаром МСК «Дніпро» стартує у чемпіонаті України серед команд першої ліги 2020 року: як проходить до матчів та на яке місце у чемпіонаті претендує команда?

– Те, що МСК «Дніпро» гратиме у чемпіонаті України серед команд першої ліги є новиною для багатьох сенсаційна, тому найбільше на чому потрібно звернути увагу, що черкаська команда отримала ліцензію і заявлена на сезон. Наша команда в цьому сезоні дебютує, тому важко оцінити на яке місце претендує команда. Ми хочемо випробовувати себе та побачити рівень суперників. Звичайно були товариські зустрічі, у яких ми отримали певні знання про суперника, але в офіційних матчах буде зовсім інша гра. Наша основна ціль – закріпитися в першій лізі, щоб потім робити акцент на дитяче та юнацьке регбі, яке буде виховувати гравців у основну команду.

– Влітку у Черкасах на «Живчик-арені» відбувся Всеукраїнський турнір з пляжного регбі. Турнір за участі 8 команд проходив під патронатом МСК «Дніпро» (Черкаси). Чи допоміг турнір награти основний склад та набратися досвіду?

– Цей турнір є традиційним та проводиться кожного року на «Живчик-арені». Команда «Дніпра», яка грала на цьому турнірі, складалась з гравців, що займались регбі лише один рік, тому для них це був перший досвід проти професійних гравців. Але пляжний регбі проводиться більш у тренувально-розважальному форматі. Він немає повної бази правил та ігрових моментів, які використовуються у регбі-7 чи регбі-15. Завдяки цьому турніру наша команда отримала єдність та підняла бойовий дух.

– Романе Сергійовичу, 20 вересня дніпряни проведуть перші матчі сезону та ще й на «Черкаси-Арені» (колишній «Центральний стадіон»), чи  є хвилювання у гравців, чи навпаки присутність глядачів додасть впевненості?

– Ми запрошуємо усіх бажаючих відвідати матчі першого етапу змагань, які пройдуть на «Черкаси-Арені» у групі до складу, якої входять команди південно-східної зони. Черкаська команда МСК «Дніпро» на своєму полі прийматиме команди з Миколаєва, Одеси, Кривого Рогу та з Донецької області. Жеребкування ігор відбудеться безпосередньо перед початком ігор. Початок поєдинків об 11:00. Для нас буде честь грати в рідних стінах та починати творити історію регбі в місті Черкаси.

– У дебютному матчі для вас більше значення має результат чи зіграність команди?

– Для нас однаково важливо і те й інше, завдяки результату гравці отримують мотивацію і бажання йти далі до нових вершин, особливо для юних спортсменів, для яких дуже важлива перша відзнака.

– Ви взяли на себе тяжкий вантаж – популяризація регбі-7 у Черкасах. Як Ви будете це робити, окрім здобування перемог?

– З цього року я впроваджую регбі-5 у навчальних закладах, тому ця ноша не є важкою, якщо вона неслась протягом десяти років на ентузіазмі. В цьому році є підтримка від МСК «Дніпро», міського департаменту освіти, а це підштовхує та додає додаткової мотивації для плідної роботи. На наступний рік є ціль відкрити відділення з дитячого регбі при дитячо-юнацькій школі департаменту освіти. При відкритті відділення будуть ставки для тренера – це буде додаткова підтримка в розвитку популяризації регбі в Черкасах. Також налагоджена співпраця з смілянським регбійним клубом «Сміла 2007», у якого ми переймаємо досвід.

– Весною поточного року у Києві Ви були учасником семінару для тренерів з регбі-7. Чим був семінар цікавий та продуктивний?

– Це був семінар, на якому тренери могли отримати міжнародну ліцензію, тому це було дуже знаковою для мене – послухати досвідчених тренерів. На семінарі була теорія та практика, а також медична допомога. Тому для мене цей семінар був продуктивним, на ньому отримав багато навиків у тренерській діяльності.

Спілкувався Дмитро Саражин