Чергове цікаве інтерв’ю до 10-річчя сайту «Футбол Уманщини від Ігоря Соболенка»

2 Січня, 2020

Цього разу співрозмовник Ігоря Соболенка з почуттям гумору і гострий на язик, гравець срібного призера чемпіонату Черкащини з футболу-2019 СК «Базис» – Сергій Мачульський

  1. Насамперед вітаю твою команду із завоюванням призового місця а тебе особисто з черговим поповненням колекції нагород! Я так розумію в тебе вже чимала колекція різних медалей, призів обласного футболу. Оглядався колись назад на свою футбольну кар’єру? Маєш куточок вдома музейний такий?)))

Дякую!!! Для «Базиса» це великий крок вперед у правильному напрямку! Ця медаль якась особлива за останні роки для мене особисто! Колектив дуже хороший підібрався, дружний. Десь не вистачає індивідуальної майстерності, але команда – супер!! Оглядаючись назад, можу сказати, що футбольна кар’єра моя десь може і не склалася якби я того хотів, але і тим, що було і є, я цілком задоволений!! За цей весь час у футболі я знайшов багато друзів, знайомих та і просто гарних людей!! Якщо згадувати , то є і радісні, і не дуже моменти, але я ні про що не жалкую!!! Куточку як такого то не маю, але особисті нагороди тримаю на видному місці.

 2.Яке завдання ставилося перед “Базисом” на початку сезону?

Перед початком сезону було завдання бути в «призах», але під час чемпіонату апетит зріс і так склалися обставини, що могли претендувати на чемпіонство. Але в ключовій грі зіграли не так як потрібно було. Самі винні.

  1. Коли саме “апетит зріс” і відчули, що в чемпіонській гонці ви реально і маєте шанси на титул?

Так склався календар, що в нас ігри на початку були не з претендентами на нагороди. Тому була можливість набрати ігровий тонус. Плюс реально дає свої плоди те, що майже всі тренуються разом. Десь перемоги над хорошим суперником дали можливість відчути впевненість («Альтаїр» на виїзді) та і сам малюнок гри періодично давав надію! А шанси вималювалися на фінішній прямій, але я думаю, що не вистачило досвіду команді в цілому, тому що переважна більшість молодь!

  1. Доречі, щодо тренувального процесу. Дійсно, коли колектив тренується разом, то беззаперечно в плюс. А як тобі вже не перший рік вдається триматися на рівні, хоча ти після “Зорі” вимушений грати “на під’їздах”, не тренуючись постійно з командами, за які граєш?

Так, це великий мінус і я відчуваю що міг би більше, але маємо що маємо. Десь ігри на мініутбол, десь пляжний футбол, а інколи просто пробіжка. Так склалося ,що я живу на березі Дніпра і навпроти один із центральних пляжів. А взагалі я думаю, що все залежить від людини, що в неї в голові. Межі досконалості немає і тому, якщо хочеш довше залишатися в грі, ти маєш до себе висувати вимоги. Я знаю свій організм і знаю, коли я «здувся», а коли я на рівні. Після цього сезону я взагалі переглянув своє бачення на майбутнє. Коли в тебе в команді люди 43 і 45 років, а вони «пилять», то це приклад для всіх!

  1. Міг би деталізувати, конкретизувати, що ти мав на увазі “переглянув своє бачення на майбутнє”?

Ну, дякувати Богу і батькам, мене здоров’ям не обділили))) Але є схильність до лишньої ваги.

Тому зараз дружина слідкує за моїм харчуванням. І в зв’язку з специфікою моєї роботи я не їм фаст-фуді як раніше. В дуже рідкісних випадках!)))) Плюс, якби не було лінь після роботи, стараюся бігати з хлопцями 2-3 рази в неділю. Тільки недавно реально зрозумів, що дрібниці дуже важливі. Хоча поки що думаю, що це люди старого гарту можуть зрозуміти, молодь зараз інша! Не кажу що погана, просто інша!

  1. В чому відмінність на твою думку нинішньої молоді від людей “старого гарту”?

Всіх під одну лінійку рівняти неправильно. Але те, з чим стикаюсь я як гравець а інколи і як тренер в футзалі, то на першому місці фінансові умови! Хоча я думаю, якщо ти своєю працею і добросовісним відношенням до діла доведеш, що ти гідний, то вони, відповідні фінансові умови, неодмінно самі тебе знайдуть! Плюс правильно розставлені пріоритети в житті! Я можу зробити висновок по своїх хлопцях з «Базису», що гра закінчилась і все забулось! Мені 35 і всю неділю ходжу і аналізую гру по пам’яті! І це намагаюсь донести молоді! Зараз дуже багато ресурсів, можливостей для розвитку молоді, але не всі зараз це розуміють! Головні фактори – бажання рости, наполеглива праця і аналіз своїх дій.

  1. Доречі, щоб закрити тему останнього сезону, назвеш оптимальний склад “Базису” в його “срібному” сезоні?

Легко!)))) На воротах Васіліч (такого профі, як він, я перший раз зустрічаю, реально крутий як воротар і людина). Справа Гіря (коли не «варить», то надійний)))))))). В центрі Федька і Таста (фітнес-Федя – приклад для молоді, а Таста – прорив року)). Зліва Миколка (гравець непоганий, в голові бардак)))). Справа хав девятикласник-Долгопят або Лаврік. Зліва Сміля (набрав непогану форму, але він не до кінця розкрився, треба переглянути свій підхід!)). В центрі Тьома (який доганяє мене по голам і душа команди)). Вище Попс і Гриня(просто))). І в напади Ян-43(тупо машина))))))). Ну і я з Валентіничем на бровці)))).

  1. Як би охарактеризував тактику “Базиса” в цьому сезоні?

Катеначчо!!! З лідерами від оборони більше. З нижньою п’ятіркою дещо складніше, тому що зон для атаки мало! Показова гра в Драбові, де ми дуже сильно тактично зіграли.

  1. Які ігри “Базиса” в сезоні назвав би найкращими? Чи були найгірші ігри?

Не можу сказати про всю гру, але певні відрізки таймів дійсно були невиразними в матчах проти «Златокраю-2017» на кубок дома, проти «Альтаїра» дома. З найкращих ну майже всі домашні в другому колі! Але ж також відрізками.

  1. Ти результати огляду-конкурсу на кращих в сезоні бачив? На свою суб’єктивну точку зору вніс би якісь правки?

Так, звісно бачив і привітав тренера з відзнаками. Плюс-мінус десь згоден. Хіба що відзначив би вищим місцем Потапова і Біду. Вони реально зробили відчутний крок вперед у своїй грі! Я б їм двом дав би перше місце.

Джерело: umanfootball.com.ua

Продовження буде!…