Чергова «порція» інтерв’ю на сайті «Футбол Уманщини від Ігоря Соболенка» з Сергієм Мачульським

8 Січня, 2020

У цій частині розмови йдеться про період виступів футболіста за команди з Камянки та Білозіря

 

Початок інтерв’ю ТУТ.

 

  1. Після “Ходака” ти вже був на видноті. Як виник варіант продовження кар’єри?

Будучи ще гравцем «Ходака», ми тоді грали лише аматори, покійний Володимир Васильович Гарнага якимось дивом домовився про мою оренду на чемпіонат області. Тому і перехід після розпаду був очевидним.

 

  1. Тобто далі по курсу – Кам’янка?

Так. «Яр Холодний» – горілочки налий)))) Музика на стадіоні постійно грала))))))

 

  1. Ну команда теж на видноті була тоді, стабільно в призерах, чемпіоном бувала. Що про неї розкажеш?

Ну по-перше, президент! Людина мегапозитивна, але в той же час і складна))) Було дуже багато проїжджих гравців, але в основному якісних. До сих пір я не зустрічав кращого опорника ніж був там!!!! Все було добре ,стабільно. Навіть до преміальних кожного разу добавляли по три пляшки «Холодного Яру»))))

 

  1. Ну з такими бонусами і розслабитися недовго було))) А крім тебе, ще були такі, хто одночасно грали по аматорам за “Ходак” і на область ще за когось?

Стверджувати не візьмусь, але, здається, за «Зорю» (Білозір‘я) ще хтось грав. Хоча не впевнений, стільки часу сплинуло.

 

  1. Які були досягнення з “Холодним Яром”?

Наскільки пам’ятаю срібло було!

 

  1. Ну тоді питання “за старою схемою”)))) Хто в цьому колективі був лідером (скажу “зіркою”, то ще подумають чого))))? Може оптимальний склад і тут згадаєш?

))))) Ну воротарської позиції такої сильної не було, як в попередньої команди.

Я був непоганий))))) Ігор Карась, Віталік Азаров (казав, а ми весь час сміялися: «Пацани, меня возил только Александр Глеб»))))))).

Опорний був Петя Ротань. Чесно кажучи, кращого в цій позиції гравця, з яким я грав, я не зустрічав!!! Менший брат Льоха Ротань зліва шнурував)) У них передачі були, як рукою)))) Ще Вальтрон був (Вдовиченко)). Хоча і не режимив, але сапав що і не скажеш ))) Доречі, будучи гравцем Яру, я отримав найпамятнішу особисту нагороду!!)))

 

  1. Пам’ятав, що ти визнавався кращим гравцем області, але чомусь засіло в голові, що то в було в часи, коли та за Білозіря грав…. Скільки ти, до речі, за “Холодний яр” пограв?

Так, ви праві))))) Фішканув))))) Хронологія напуталась в голові)))))

Два сезони, один оренда і один як повноцінний гравець. Ще були під’їзди в «УкрАгроком» на аматори та «Нове Життя» (Полтавська область».

 

  1. В тебе така насичена і переповнена подіями і командами кар’єра, що не гріх і заплутатися!))) Ти і так багато пам’ятаєш! Я свого часу з деким намагався поспілкуватися, то повивітрювало з голови більшість….

Про твої “Украгроком” на аматори та “Нове життя” не пам’ятав! Ану просвіти!

 

В Агроком їздили з Єгором Семеновим і Жекой Гудом. Лактіонов був другим тренером там. Віталік Горобець там був, Індутний Ігор, ще молодий хлопець з Умані був, але не згадаю його вже. Були там недовго, бо треба було там жити і тренуватися. Особисто у мене склалися сімейні обставини, що треба було багато часу проводити у Ватутіно. Тому багато часу в дорозі було.

За «Нове Життя» Петя Ротань із Вітахой Азаром запросили. Там Мелащенко ще грав. Зіграв декілька ігор, але не був на голову сильніше місцевих, тому все очевидно))))) Там дуже сильний чемпіонат був!!

 

  1. Тоді повернемося ще до теми “Холодного яру”. Хто був головним тренером там?

Було тріо)))) Карась, Рубанчук і Васіліч))

 

  1. Ого! Ціле тріо! Зазвичай, коли більше одного на чолі, то не сильно добре виходить))) Та ще й старе як світ “два українці – три гетьмани”))) А тут відразу тріо! Як вони справлялися?

То є правда!))) Інколи доходило до смішного, коли хотіли міняти Рубанчука, починалась словесна рубня прямо під час матчу))) А установка від Васильовича, то взагалі хіти були))) «Тримаєм кавалерію» – це коли в стінці стоїш, то маєш не пропустити між ніг!!)) Трикутники, квадрати і ще якісь геометричні фігури називав, які викликали посмішку))) Всіх не згадаєш одразу)))

Взагалі, були люди, які вже і самі розуміли, що треба робити. З черкащанами Ігор Карась вів роботу.

 

  1. Ну Ігор Карась то взагалі людина була з таким досвідом! Не хизувався своїм минулим?)))

))))) Та ні, це надзвичайно скромна людина! Розмов типу «та я там грав» чи «я там щось» не було! Міг просто цікаву історію розповісти.

 

  1. В Кам’янці грав до моменту, коли і там клуб зник?

)))))) Так! Гопка жартував, що «куда ти не прийдеш – всюди команди закінчують існувати!»))

 

  1. “Гравець-чорна мітка”)))) Не боялися тебе в наступний клуб запрошувати?

)))))) Мабуть ні. До речі тоді в Кам’янкі заруба така була з Білозір‘ям, ледве виграли 2:1, я з кутового забив головою))))) Можливо це зіграло роль!

 

  1. Тобто тепер таки точно в “Зорю”?))) Хто запрошував? Довго вагався?

Точно)))Запрошували Столовицький І.М. та Колесник Ю.М. Такі перемовини у мене були раз в житті ! Все було як по телевізору показують, тільки без преси)))))

 

  1. Ого! І що ж то за перемовини такі були?))) Адвокати, агенти, 147 сторінок контракт?))))

Ми поїхали на зустріч з президентом у Київ. Нас запросили до кабінету за стіл переговорів)))) Познайомились, розмовляли, зробили деякі математичні підрахунки та вдарили по рукам. Пропозиція була, від якої не відмовляються)))))))) Пам’ятаю в цей день був перший матч на реконструйованому Олімпійському Україна –Німеччина (3-3). Неймовірний матч та умови, в яких я переглядав)))

 

  1. Ти вже другий чоловік, який мені говорить про пропозицію від керівництва “Зорі” як про “пропозицію, від якої не відмовляються”))) Вже навіть інтерес підігрівається, що ж то за пропозиція)))) Україну – Німеччину дивився зі скайбоксу?))) Вище -тільки Боги і небо?)))

 

)))) Ні дивився майже у VIP-ложі, але з доступом туди, де простим людям немає входу))))) Скажу так, після неї я купив своє перше авто.

 

  1. Ти знову опинився в клубі, який рвався до домінування в області а за тим замахувався і найвищі місця в аматорському футболі України. Що являла та білозірська “Зоря” як клуб?

На початку не все так було, як потім. Було багато молоді. Бодалися з усіма, але не були домінантами))) Матчі грали на центральному стадіоні. Тренування також. Але не було того відчуття, як тоді, коли побудували стадіон і переїхали в Білозір‘я. Все було на найвищому рівні, стадіон, інвентар, автобус, тренувальний процес, президент за перемоги гарно преміював)))))) Не життя – а казка))))))))

 

  1. Ти знову опинився в клубі, який за багатьма параметрами (а можливо і за всіма) був професійним. Але давай по черзі. Це виходить, ти став грати за “Зорю” з 2012-го. В тому чемпіонаті багато пристрастей кипіло навколо протистояння в чемпіонаті області між “Зорею” та “ЛНЗ-Лебедин”. Кипіло що на полі, що навколо. І скандалів було вдосталь. Що про той сезон згадаєш?

Так цього добра у нас завжди вдосталь))) Особливо деталі не пам’ятаю. Але згадую, що відставання в 9 очок, та перехід 4 гравців з ЛНЗ в «Зорю»! Ну і в підсумку – чемпіонство. Без допомоги нюансів не пам’ятаю.

 

  1. Саме так. Там дійсно було після першого кола лідерство “ЛНЗ-Лебедин” з перевагою у 9 очок. З урахуванням, що в чемпіонаті тоді грали 10 команд, то відіграти 9 очок в 9 турах то дуже складно. А гучний скандал гримнув тоді між колами. Тоді, здається, четверо легіонерів з числа лідерів перебралися до “Зорі”. Отримали теж “пропозиції, від яких не відмовляються”?

Так. Пропозиції були надто переконливими! Плюс додатково ігри на аматори!

 

  1. Після тої другої половини 2012 року керівництво “ЛНЗ-Лебедин” взагалі зняли клуб зі змагань. Чи то образа така була, чи в знак протесту. З висоти літ на твою думку – були підстави для таких кардинальних висновків?

Наскільки я пам’ятаю, то порушень в регламенті не було, лише людський фактор!!! Керівництво «Зорі» в цьому випадку одним пострілом двох зайців …. Послабило суперника і підсилилася своя команда!! Моя думка – такого роду висновки були неправильні. Не може бути такого, що «правда тільки моя, все інше – ні!» І крізь призму років я впевнений, що все залежить від людини, що стоїть на першому місці – фінанси чи відносини!

 

  1. Напевне з усім у твоїй відповіді погодюся. І про те, що “Зоря” “вбила двох зайців” (це не ноу-хау – он в Німеччині “Баварія” майже всю історію таке практикує). І про те, що в тій історії на першому місці людський фактор. І що дуже радикальне рішення зі зняттям клубу, мабуть, підтвердили наступні роки – “ЛНЗ-Лебедин” за рік повернувся і пішов вгору. Не виключаю, що можливо та невдача і ті події лише загартували їх. Та і цікаво згодом було прочитати про ті події, оцінки, думки з табору лебединців.

 

  1. В 2013 головним конкурентом в чемпіонаті вже був “Уманьферммаш”. Що згадаєш про те протистояння?

 

Так, тоді «Уманьферммаш». На моїй пам’яті ,будемо надіятися поки що, то був найсильніший склад уманських команд, що я бачив! Досвід і молодь, майстерність і характер! Дуже сильний колектив, особливо в домашніх матчах!

 

  1. На мою думку теж той “Уманьферммаш” в 2013 році був найсильнішим за свою історію. Та команда до останнього туру ще зберігала шанси на чемпіонство, хоча в 2013-14 роках “Зоря” на мою думку була найсильніша в своїй історії і, мабуть, переросла обласний рівень. Переросла та “Зоря” обласний рівень?

Мабуть так. Але на мою думку до цього мають бути готові абсолютно всі і все, до найменших деталей! За рівнем виконавців – так, інфраструктури – так, але ж логічно поставало питання проживання, харчування та і багато гравців мали постійну роботу! Хоча фінансування було, мабуть, краще ніж у другій лізі))))

 

  1. Правда, що керівник (чи власник, як вірно не знаю) мав велике бажання, щоб “Зоря” здобула всі титули в аматорському футболі України?

Так, це людина – максималіст! Він прагнув перемог «Зорі» усюди, в яких би змаганнях не брала участь команда!

 

  1. Якщо мені не зраджує, то “Зоря” дуже була близькою до вершини і в чемпіонаті, і в кубку України серед аматорів? Один фінальний турнір навіть в Білозірї проводився. Що згадаєш про ті виступи в аматорах?

Так, пам’ятаю той фінал чотирьох, «Рух» (Винники), з Криму команда, не згадаю назву, і четверту не пам’ятаю. Рівень команд аматорів тоді і зараз дуже різняться. Пам’ятаю переміг «Рух». Взагалі «Зоря» була хороша команда, жалко вектор у президента змінився.

 

  1. Змінився на “Черкаський Дніпро”? Тепер ставка була на нього у президента?

Так, його заманили туди.

 

  1. Мабуть що саме так…. Повернуся до теми протистояння з “Уманьферммашем”. Сергій Баланюк в інтерв’ю розповідав про матч-відповідь півфіналу обласного кубка. Коли, назвемо то толерантно, дуже багато було питань до суддівства. Пам’ятаєш той матч?

Звісно. І момент також.

 

  1. Який саме момент пам’ятаєш?))) Бо там їх, мабуть, не один був)))

Самий яскравий))))) про Волейболіста-Льошку)))))

 

  1. То да, то епічний момент! Там на відео видно, що навіть гравці “Зорі” все розуміли, що то двісті відсотків пенальті…. Тобі доводилося побувати в різних шкурах – як в Гореничах згаданий тобою матч, коли “голову відірвали вам”, так і навпаки, як згадай півфінал обласного кубка. Які емоції сповнюють гравця в таких випадках?

Та емоції можуть бути тільки негативними! Особисто я раніше був готовий навіть на необдумані вчинки, але з роками то трошки змінилося. Взагалі я переконаний, що залежить від людського фактору – або совість або кеш.

 

  1. Давай тоді по “Зорі”, як і по іншим підсумуємо. Назви оптимальний на твою думку склад “Зорі’.

Віха в воротах. Справа я шию. Центр – Тарасенко і Розка. Зліва – Каліна. Опорний – Листопад. Хав правий – Трандафілов. В центрі – Слава Кокос (Ткаченко) і Сторчоус. Нападник – Олег Гопка (сильна ліва нога)))))

 

  1. В тебе “Зоря” в меншості грала?))) Це судді гнали чи ви давали фори суперникам?))) Бо нарахував десятьох))) Лівого хава проігнорував походу)))

Ну там просто беззаперечно Гріщенко ))))

 

  1. То ти перевіряв мене на уважність))))

В тонусі чи ні))))

З людиною, яка завжди в тонусі, треба брати інтерв’ю, будучи самому в тонусі))))

 

  1. Як і коли сталося, що вам повідомили про зміну вектора розвитку “Зорі”? Ну що вона тепер лише фарм-клуб черкаського професійного клубу.

Ну розмови почали ходити задовго до цього. Але люди з кола президента переконували, що все буде гуд!!! Що він знає ці капкани, забігаючи наперед, ми все бачимо! Тому я рахую, то була помилка, але не мені судити!!! Соромно признатись, але як саме це було не згадаю.

 

  1. Не набридло в той момент, що так раптом здуваються такі амбітні і стабільні клуби?

Чесно кажучи, розчарування було, але і розуміння того, що великий футбол залишився в минулому також. Знаєте, аналізуючи свою кар‘єру гравця, помітив одну річ – що не попадав в такт з тими моментами, коли всі пазли складалися як треба!

 

  1. Тобто в той момент ти зрозумів, що великий футбол вже залишився для тебе вже у минулому?

Ну я маю на увазі професіональний.

 

  1. До речі, а в тебе були запрошення продовжити кар’єру в професійній команді? В тому таки “Славутичі” (згодом “Черкаському Дніпрі”)?

Ще до «Ходака» їздили на перегляд в черкаський «Дніпро», через пів року воно закінчило… На початку створення «Славутича» Ілліч запрошував в команду, але ми не зійшлися в одному аспекті))))

 

  1. А була мрія пограти в тих таки “профі”?

Ну звісно))) Поганий той солдат……..))))))))) Але нажаль, в нашій країні не все залежить від тебе одного. Хіба що ти мега талант!

 

umanfootball.com.ua

 

Продовження далі буде…