Новий керівник Федерації легкої атлетики України родом з Черкас

31 Березня, 2022

Наприкінці минулого року президент федерації легкої атлетики України Равіль Сафіуллін подав у відставку. В.о. керівника ФЛАУ став Євген Пронін.

«Приватні інвестиції мають бути в легкій атлетиці – це 100%»

Євгену – 31 рік. Він народився у Черкасах, де закінчив загальноосвітню школу № 8, паралельно виїзжав до Франції, де навчався в Collège Pierre Desproges de Chalus. У дитинстві займався легкою атлетикою – бігав 400 метрів, 800 метрів та естафету 4 по 400 метрів. Тренувався під керівництвом тренера Старовойтова Олександра Федоровича.

«Вважаю, що це найскладніші дисципліни. Хоча кожен спортсмен вважає свою дисципліну найскладнішою. Не мав високих результатів, але дуже люблю цей вид спорту», – розповів Пронін.

Сім років тому Євген запропонував ФЛАУ свою співпрацю як юрист. З часом Євгена призначили віце-президентом організації.

«Коли Равіль Сафович пішов з посади через внутрішній скандал з міністерством спорту з приводу призначення тренерів, рада федерації доручила мені виконувати обов’язки президента. Мабуть, якби не війна, то за два тижні у нас відбулись би вибори. Можливо, я зміг би отримати статус президента ФЛАУ без приставки в.о. якби мене обрала легкоатлетична спільнота. На жаль, прийшла війна і ми зараз працюємо в умовах воєнного стану».

У Проніна є своє бачення розвитку легкої атлетики в Україні.

Об’єднання масового спорту з професійним.

«Це один з основних пунктів. Масовий спорт має йти з нами нога в ногу. Бачення попередніх очільників трохи відрізнялося – вони відокремлювали масовий спорт від професійного. Я бачу, що нам треба об’єднатися. Наприклад, ми можемо бути організаторами, влаштовувати спільні змагання з біговими клубами, а наші професійні спортсмени можуть бути пліч-о-пліч з аматорами. Хоча б декілька кілометрів на початку марафону».

Приватні інвестиції та залучення спонсорів.

«Зараз ми фінансуємось з державного бюджету і отримаємо достатньо великі кошти. Сам спорт фінансується дуже добре. Цього року у програмі було прописано близько 85 млн гривень. Нам цих коштів вистачає з головою на легку атлетику – вони ідуть на зарплати спортсменів, тренерів, інструкторів, змагання, збори, переїзди і так далі. Перед першим березня у нас були готові три великі контракти з трьома великим міжнародними компаніями. Хтось прийшов на імена наших спортсменів, а хтось на людей, які зараз керують федерацією. Вони знають, що ми можемо бути гарантами правильного використання їхніх грошей. Тому приватні інвестиції мають бути в легкій атлетиці – це 100%. Є велика французька компанія – бренд-амбасадор Олімпійських ігор в Парижі. Там сказали, що можуть надати нам спортивне спорядження на мільйони гривень, але щоб воно пішло в регіони діткам на розвиток легкої атлетики. Або форму. Чому б ні?»

Популяризація легкої атлетики.

«Ми зробили проект, як федерація легкої атлетики має виглядати візуально. Зараз ми наче у 2000 році, якщо поглянути на наш візуал, логотипи та шрифти. Ми підписали контракт з великою рекламною компанією, яка розробила нам повністю наш новий дизайн».

«Наші спортсмени мають бути на міжнародних змаганнях»

23 лютого спортсмени мали виїжджати в Суми на чемпіонат України з легкої атлетики, але ФЛАУ відмовилась від його проведення, адже побоялися за безпеку своїх атлетів у прикордонному місті.

Пронін виступає за те, що українські спортсмени мають виступати на міжнародних турнірах.

«Наші спортсмени та прапори мають бути на міжнародних змаганнях. Якщо хтось підніметься на п’єдестал, то заграє український гімн, ми зможемо поспілкуватися з іноземними журналістами і донести нашу позицію».

Зараз штаб ФЛАУ знаходиться в Луцьку і звідти вирішує всі питання.

«До нас звертаються з пропозиціями президенти федерацій інших країн, щоб взяти до себе по 15-20 наших спортсменів з родинами на збори і проживання. Ми налагодили логістику та питання перетину кордону. Довго спілкувалися з усіма спортсменами, тому що вони не хотіли залишати свої родини. Наприклад, Ярослава Магучіх до останнього не хотіла їхати на чемпіонат світу. Те саме стосується Марини Бех-Романчук та Іри Геращенко, але ми змогли їх вмовити».

Наші атлети не тільки поїхали в Белград на змагання, але й зробили все, щоб там грав гімн України. На чемпіонаті світу Магучіх здобула золоту медаль, а Бех-Романчук – срібло у потрійному стрибку.

«Вмію літати дронами і зараз допомагаю нашим військовим з неба»

З початку повномасштабної війни Пронін вступив у ТРО, а зараз він в авіарозвідці.

«Тероборона – це поклик душі. Ще до початку війни сказав, що якщо вона почнеться, то нікуди не буду їхати. Ми тут народилися і це наша земля. 24 лютого о 7-8 ранку я вже був в ТРО. Вмію літати дронами і зараз допомагаю нашим військовим з неба. Волонтери допомагають і техніки у нас зараз багато. Вмію ще щось робити і застосовую це. Команда юристів моєї компанії зараз повністю волонтерить».

У мирному житті Євген серед іншого займається спортивним правом та арбітражем. У нього свою юридична компанія – «Пронін та партнери». Був адвокатом політв’язнів Романа Сущенка, Ільмі Умерова, російського адвоката Марка Фейгіна та багатьох відомих спортсменів, блогерів і зірок шоу-бізнесу.

Зі спортсменів клієнтами Проніна були Артем Кравець, Юлія Левченко та Ірина Дерюгіна. Заручений з відомою українською блогеркою Раміною Есхакзай.

Джерело: ua.tribuna.com