55 років тому Андрій Хіміч виборов Олімпійське «золото»

22 Жовтня, 2019

22 жовтня 1964 року в Токіо на ХVIII Олімпійських іграх черкащанин Андрій Хіміч виборов «золото» на змаганнях з веслування на каное. Він у парі зі Степаном Ощепковим із Владивостока змагався на каное-двійці на дистанції 1000 метрів.

 

Хімічу і Ощепкову вдалося обігнати найближчих суперників на 4 секунди, або близько 25 метрів. Тож 22 жовтня – 55 років, як Андрій Іванович Хіміч став Олімпійським чемпіоном. Тоді він також був першим Олімпійським чемпіоном із веслування на каное в Україні. І вже 55 років він несе титул першого й досі єдиного Олімпійського чемпіона Черкащини.

«Ні би вчора це було, – згадує Андрій Іванович про день змагань. – День був тоді чудовий. Щоправда, сильний туман, що за 300 метрів нічого видно не було. Але ми з напарником блискуче виступили».

Газета «Правда» від 23 жовтня 1964 року писала: «Второй раз гимн СССР прозвучал сегодня над озером Сагами в честь наших гребцов на каноэ-двойках. Педагог Андрей Химич и электротехник Степан Ощепков прошли 1000 метров за 4 минуты 4,65 секунды, опередив гребцов Франции и Дании, Венгрии и Румынии».

Андрій Хіміч відзначає, що в цей день його завжди вітають друзі та знайомі з такою важливою перемогою, йому приємно згадувати той переможний день.

Загалом Андрій Іванович побував на 4 Олімпіадах: як учасник, як тренер та як гість.