У Черкасах вчергове у центрі уваги стадіон «Темп»

16 Березня, 2023

Колишній ЗТА, що на вулиці Одеській, рішенням суду зобов’язує депутатів вчетверте розглянути питання виділення заводу трьох гектарів землі, частина з яких належить до паркової зони.

Про це в студії “ВиЧЕрпно” розповів міський голова Черкас Анатолій Бондаренко.

Зазначимо, територія нерухомого майна заводу по вулиці Гоголя, 1 (стадіон “Темп”), становить близько 1 га. У той же час протягом трьох років підприємство намагається через суди змусити виділити ще 3 га землі.

– Раніше цей стадіон був на балансі ЗТА, а коли підприємство збанкрутувало, вони чомусь не передали його місту. Хоча це об’єкт соціальної інфраструктури, вони були зобов’язані передати безкоштовно стадіон місту, – розповів очільник Черкас.

У коментарі журналістам “ВиЧЕрпно” директор Департаменту архітектури та містобудування ЧМР Артур Савін повідомив, що ЗТА став акціонерним товариством після здобуття Україною незалежності. Тоді у власність підприємців перейшов і спортивний комплекс.

– Дійсно, свого часу земельна ділянка, яка виділялась тоді ще державному підприємству, складала три гектари й була виділена під будівництво цього комплексу. Стадіон таки побудували. Інших планів щодо реконструкції чи перебудови на той час не було, – розповів Савін нашим журналістам.

Власники вже приватного підприємства захотіли залишити у своєму користуванні всю ділянку, тобто три гектари, не беручи до уваги, що сам стадіон займає не більше гектару.

– Оскільки комплекс побудований і сформований, логічно й доцільно відводити землю підприємцю саме під об’єктами нерухомості, не зачіпаючи зону зелених насаджень. Адже визначена наразі парковою зоною територія накладається на ту, яку за часів СРСР виділили під будівництво,- зазначив Артур Савін.

За словами Бондаренка, наразі міська влада регулярно звертається до підприємців з вимогою передати стадіон у власність міста. Натомість із 2019 року ПрАТ “Черкаський завод телеграфної апаратури” неодноразово зверталося до міської влади і, не зважаючи на відмови, повторно через рішення судів зобовʼязує розглядати клопотання про виділення їм в оренду додаткової землі.

– Ми звертаємося до них, просимо передати об’єкт соціальної інфраструктури на баланс міста. Ми приведемо стадіон до ладу й він буде функціонувати, – каже Бондаренко.

Проте, враховуючи останнє рішення суду від 4 листопада 2022 року. Черкаська міська рада знову має винести на сесію проєкт рішення щодо дозволу на виділення земельної ділянки розміром 3,0 га.

Обґрунтовуючи позовні вимоги, підприємець посилався на те, що міськрада всупереч вимог Земельного кодексу України та Закону України «Про місцеве самоврядування» не прийняла рішення щодо надання у користування земельної ділянки комунальної форми власності у користування на умовах оренди під існуючий комплекс будівель і споруд.

В ухвалі суду також ідеться, що Департамент архітектури та містобудування ЧМР ще 9 серпня 2022 листом повідомив підприємця, що право власності на земельну ділянку не зареєстровано, тому передати її в користування позивачу неможливо без розроблення документації із землеустрою.

Проте суд повністю задовольнив позов підпримця та зобов’язав ЧМР винести на сесію міськради проєкт рішення щодо дозволу на виділення земельної ділянки.

– Ще раніше ми запропонували на розгляд сесії виділити підприємцю трохи більше гектару. Але, я не знаю з яких міркувань, депутати взагалі відмовили. Саме тому підприємство знову звернулось до суду. Вони наполягають, щоб їм надали всі три гектари, – каже Артур Савін.

Цікавим є той факт, що частина земельної ділянки, близько 1,3 га, яку так вимагає підприємство, відноситься до території обʼєкту природно-заповідного фонду місцевого значення на території парків «Зелений гай».

Цей обʼєкт був створений рішенням Черкаської міської ради від 15.04.2014 No 4-614 «Про організацію обʼєктів природно-заповідного фонду місцевого значення на території парків «Зелений гай» та «Спортивний». Відповідно до цього рішення, земельній ділянці по вулиці

Дахнівській та вулиці Курортній присвоєно статус парку та надано назву: парк «Зелений гай».

Окрім цього, статус обʼєкту встановлений також і рішенням Черкаської обласної ради від 19.02.2016 N° 3-24/VII «Про території та обʼєкти природно-заповідного фонду області».

– Але суд зобов’язав Черкаську міську раду знову розглянути питання про виділення заводу якраз трьох гектарів землі. Тобто, замість того, щоб зобов’язати підприємця передати місту об’єкт соціальної інфраструктури, вони приймають саме такі рішення. Чим керуються суди – мені незрозуміло, – говорить міський голова.

У разі, якщо підприємець все ж отримає бажану землю, він зможе робити із зеленими насадженнями все, що захоче, наголошує Бондаренко:

“А потім вони скажуть, що ми вирізали дерева, бо це наша територія. А Земельний кодекс сьогодні нам фактично не дає право контролювати те, що відбувається на території приватної власності. Можна просто заплатити за вирубку дерев компенсацію й робити що хочеться”.

Очільник Департаменту архітектури та містобудування ЧМР Артур Савін вважає, що ситуацію таки можна вирішити.

– Разом із депутатами, земельною комісією та підприємцями можемо поїхати на місце, розумно підійти до формування земельної ділянки з максимальним збереженням зелених насаджень. Проте підприємець не згоден із такою позицією і через суд бажає домогтись своїх цілей, – зазначив Савін.

Розгляд цього питання буде винесено на сесію міської ради.

 Джерело: vycherpno.ck.ua