Спортсмени Черкащини розповіли про переможний жовтень

23 Жовтня, 2019

Своїми враження від переможних стартів спортсмени поділилися на традиційній прес-конференції управління у справах сім’ї, молоді та спорту Черкаської облдержадміністрації.

 

– Ми підтримаємо проведення на території області не тільки всеукраїнських, а й міжнародних змагань, адже це насамперед імідж нашої області, країни, а також можливість для наших спортсменів змагатися з кращими представниками різних видів спорту, – зазначила заступниця начальника управління – начальник відділу фізичної культури та спорту Черкаської ОДА Тетяна Уфімцева. – Тож з боку управління будемо усебічно продовжувати підтримувати наших атлетів, які стабільно демонструють високі результати, як на всеукраїнських, так і міжнародних аренах.

«Ігри нескорених-2020»

Двоє черкащан пройшли відбір до збірної України, яка братиме участь у «Іграх Нескорених». Це – Артем Лукашук та Сергій Прядка. Ігри стартують у Гаазі 16 травня 2020 року. До того часу спортсмени тренуються та набирають форму.

– Мій шлях до цієї цілі тривав три роки, – каже Артем Лукашук. – У 2017 році я був у резерві команди, наступного року не потрапив у команду, але, не зважаючи ні на що, наполегливо тренувався разом зі своїм тренером, тож цього року увійшов до складу збірної. Відбіркові змагання були дуже напружені. На стометрівці здобув перемогу серед 24 побратимів. Комісія повірила в мене і дала шанс представити Україну в Нідерландах.

Збірна України буде вже втретє приймати участь у «Іграх Нескорених». Склад команди, порівняно з 2017 роком, збільшився з 15 до 20 осіб. Також цьогоріч Міжнародна фундація «Ігор» започаткувала нові критерії відбору учасників.

– Цього року акцентували увагу не на результаті, як було в інші роки, а на тяжкості поранення та впливові участі у змаганнях на якість психологічної та фізичної реабілітації конкретного учасника, – пояснив Артем Лукашук. – Кожен, хто пройшов до складу збірної – достойні учасники, які гідно будуть боротися за нагороди в Гаазі.

Тренує Артема заслужений майстер спорту України, дворазовий чемпіон, дворазовий срібний призер Паралімпійських ігор Антон Скачков. Каже, що почав працювати зі спортсменом декілька років тому. До нього Артем прийшов після реабілітації, тож чимало довелося разом попрацювати, аби він набрав відповідну спортивну форму.

Молодіжний чемпіонат світу зі спортивного та бойового самбо

Срібло молодіжного чемпіонату світу з боротьби самбо привезла цього місяця уродженка Чорнобаївщини Владислава Торопцева. Боролися на змаганнях у Ташкенті (Республіка Узбекистан) 11-14 жовтня близько 300 спортсменів з 44 країн світу. Титул віце-чемпіонки дівчина здобула у ваговій категорії 68 кг серед юніорок, поступившись у фіналі спортсменці з Монголії.

– Було важко, але змогла зібратися з силами та думками, – зазначила вона. –Першу зустріч боролася з представницею Узбекистану, наступну – з Казахстану. У фінал вийшла на двобій з представницею Монголії, якій, на жаль, програла. Тож є над чим працювати й аналізувати. Наступного разу

я налаштована привезти «золото».

Нині ж дівчина має час для перепочинку та підготовки до наступного змагального сезону, зауважив тренер, який готував спортсменку до змагань, директор Чорнобаївської районно-дитячої спортивної школи Анатолій Снітко. Зараз Владислава навчається на першому курсі у Черкаській академії пожежної безпеки. Тож надалі тренуватиметься вже в обласному центрі.

– Найбільша складність була у тому, що Владислава перед поїздкою на Чемпіонат світу отримала тяжку травму, однак їй вдалося майже повністю відновитися до початку змагань, – додав тренер. – З 2020 року вона перейде до юніорської збірної. До нового року Владислава має час відновитися, а далі у неї чемпіонат Європи та світу. У Черкасах уже є тренери, які будуть з нею займатися.

Зокрема, опікуватиметься дівчиною віце-президент ГО «Федерація дзюдо та боротьби самбо Черкаської області» Володимир Римар.

Відкритий чемпіонат України з судномодельного спорту в классах радіокерованих моделей яхт

З перемогами відкритого чемпіонату України повернулися судномоделісти Черкащини. За першість вони змагалися 11-14 жовтня в Одесі. Петро Нечаєв, Дмитро Коваль та Ігор Нечаєв здобули на цих змаганнях низку нагород.

– Це – гідне закінчення сезону, бо спортсмени перемогли і на чемпіонаті України серед дорослих, і всеукраїнських змаганнях серед учнівської молоді, – говорить президент Черкаського обласного осередку судномодельного спорту Андрій Коваль. – Такий результат він вважає командною перемогою, оскільки виклалися на повну всі учасники.

Загалом, за словами Петра Нечаєва, збірна області у цьому виді спорту завжди мала успіх на змаганнях різного рівня. З 1989 року спортсмени не програвали жодного чемпіонату України до 2018 року. Але у 2019 повернули чемпіонське звання Черкащині. Спортсмени традиційно входять у збірну команди України. Втім мають певні труднощі, аби представляти Україну саме на міжнародних стартах.

– Спортивні перемоги демонструють світу нашу силу, піднімають державу на міжнародній арені, – каже Петро Нечаєв. – Це показує, що в Україні живуть грамотні, сильні, цілеспрямовані, вольові люди.

Чемпіонат України з триатлону (кроссового дуатлону)

Перемогу у напруженій боротьбі здобули Денис Снесар та Дар’я Бережна на чемпіонаті України з триатлону (кросового дуатлону), який приймала наша область 12-13 жовтня. На цих змаганнях Денис та Дар’я виконали норматив Майстра спорту України.

– Для мене це було тяжко, – відзначила спортсменка. – Втім я вже мала досвід виступу на чемпіонаті світу в Іспанії, тож знала деякі «фішки», які допомогли мені пройти трасу. Кросдуатлон – це поєднання двох видів спорту: спочатку біг, вело дистанція і знову біг. Цього разу ми долали 6 кілометрів бігу, 20 кілометрів – велосипедом і ще 3 кілометри бігом. Така дистанція була для мене достатньо складною, оскільки я не часто проходжу такі великі дистанції бігом.

Джерело: прес-служба ОДА