Тренер з фізпідготовки національних збірних команд України з волейболу з Черкас провів учбовий семінар

18 Серпня, 2020

Днями у Черкасах відбувся семінар «Розвиток фізичних якостей волейболістів у передзмагальний період підготовки команд», учасниками якого стали тренери (вчителі) з волейболу дитячо-юнацьких спортивних шкіл і закладів спортивного профілю. Його проводив відомий спеціаліст – тренер з фізпідготовки національних збірних команд України Вадим Містечкін

На семінарі зібралося близько 40 «семінаристів», але , схоже, і це число, і склад тих, хто зібрався, головного лектора трішечки розчарували. Адже, на його глибоке переконання, тема семінару була дуже серйозною, оскільки від грамотної роботи з фізпідготовки залежить добра частина різних поєдинків протягом тривалого сезону.

– На мій погляд, сьогодні навіть деякі наставники команд Суперліги не на належному рівні володіють методикою розвитку фізичних якостей волейболістів у передзмагальний (і не тільки!) період, – відверто заявив Вадим Містечкін. – Тому я був дещо розчарований, вбачаючи, як деякі учасники семінару недостатньо відповідально ставилися до того, що я їм намагався довести. Зокрема, те, що у класичному волейболі, насамперед, слід працювати над поліпшенням швидкості, координованості й силових здібностей, а не витривалості. І що, насправді, цілком реально втримувати будь-який колектив на піку фізичної форми протягом усього сезону, а не в окремі його періоди. А це, в свою чергу, дозволяє уникати різних прикрих травм, що називається, на рівному місці. Деякі ж них потім стають хронічними і призводять до величезних проблем зі здоров’ям. Плюс до того: хтось намагався замислитись, чому в різних дитячих наставників, які попервах використовують у фізичній підготовці своїх підопічних однакові, нібито, вправи, результати потім виходять протилежними? Комусь вдається підготувати майбутніх чемпіонів світу чи Європи, а комусь – лише третьорозрядників? А в основі ж, хоч як крути, знову лежить грамотна фізична робота юних спортсменів. Отже, пояснювати важливість володіння вищезгаданою методикою, здається, особливої необхідності не потребується. Тому дуже хотілося би, щоби в подальшому подібні семінари проводилися, наприклад, у перші дні навчально-тренувальних зборів національних команд, щоби участь у них брали безпосередньо найкращі майстри країни, і щоби збиралися там, насамперед, саме наставники волейбольних команд різного рангу, а не хтось інший. Відповідно, користь від них буде значно більшою. У той же час хочу відзначити завидне намагання керівництва ФВУ взагалі проводити такі семінари якомога частіше. Бо раніше цього не було. А поліпшувати організаційні моменти подібних заходів ніколи не пізно!

Джерело: прес-служба Федерації волейболу України