№1. До 65-річчя Центрального стадіону: факти, історії, спогади

2 Листопада, 2022

До ювілейної дати (9 листопада) головній спортивній споруді Черкащини «Черкаський спорт» на своїй сторінці розміщує ряд публікацій

ЯК ВСЕ ПОЧИНАЛОСЯ

У 1952-му році, після дебютного виступу збірної команди Радянського Союзу на Олімпіаді в Гельсінкі та з початком хрущовської відлиги, комуністична партія зробила акцент на масовість у спорті. Зрозуміло, що для цього потрібні були великі спортивні споруди. Ті, які були збудовані в основному ще у 20-их роках, протягом тридцяти років лише відновлювались і були маломісткими.

До 1957 року у Черкасах налічувалось близько десяти стадіонів із футбольними полями. Найбільшими із них були «Харчовик» (до 5 тис. глядачів), «Труд»/«Авангард» (2-2,5 тис. глядачів) і «Водник» (1,5 тис. глядачів). Найпопулярнішими серед черкащан вважались «Водник» та «Харчовик», що були зведені на рубежі 20-их – 30-их років минулого століття. На місці, де зараз розташований Центральний базар, був стадіон, який до Другої світової війни мав назву «Міський», наприкінці 40-их років його було перейменовано на «Водник». Стадіон «Харчовик», місце розташування якого залишилось незмінним – площа 700-річчя, збудував цукрорафінадний завод. Зараз він має назву «Спартак» і належить до інфраструктури Черкаського державного технологічного університету.

До війни найважливіші матчі проводилися на «Харчовику», але під час лихоліть стадіон цукрорафінадного заводу було зруйновано. Тому основним місцем футбольних баталій до початку 50-их років став «Водник». Згодом в епіцентрі спортивної уваги знову став відбудований «Харчовик».

Слід віддати належне першим особам новоспеченого (1954 р.) обласного центру на березі Дніпра, які швидко  відреагували на заклик партії. За архівними матеріалами відомо, що 15 вересня 1955 року, в зв’язку з необхідністю будівництва міського стадіону, виконавчий комітет Черкаської  міської ради трудящих вирішив відвести обласному спортивному товариству «Колгоспник» ділянку загальною площею 6 га на місці масиву зеленого господарства та обласної станції натуралістів і замовив проектні роботи.

Будівництво стадіону було розпочато відповідно до Постанови виконкому Черкаської обласної ради депутатів трудящих №714 від 20 серпня 1956 року, «Про будівництво стадіону в м. Черкаси», у які було схвалено інціативу обласної Ради ДССТ «Колгоспник» про будівництво в Черкасах стадіону «Колгоспник». Цією постановою було затверджено проектне завдання, кошторисно-фінансовий розрахунок та здійснити проведення будівельних робіт у дві черги: у 1956-1957 роках (спортивне ядро, трибуни, огорожу стадіону з головним входом) та у 1958 році (закінчення будівництва усіх споруд).

Спочатку обласна рада дала згоду на виділення 4.386.650 крб. для будівництва стадіону. Після цього ще не раз Черкаська обласна рада трудящих депутатів ухвалювала рішення на виділення додаткових коштів на будівництво з обласного бюджету.

Документи надані із фондів Державного архіву Черкаської області.