Дербі Уманщини знову на ціну золотих очок. Перший раунд сезону 2020

26 Липня, 2020

«Базис» Кочубіївка –  УТК Паланка 1:0 (0:0)
Городоцьке. 25 липня.
Арбітри: Шкурченко О., Цибулько С., Шлончак С.
«Базис»: Кліменко, Мачульський, Каплюченко, Гірський, Тарасюк (46, Тастанкулов), Тепляков, Гріщенко (99+3, Ястремський), Ординський (88, Полозюк), Попсуй, Смілянець (77, Кравченко), Лавріненко (46, Рибак).
УТК: Щербина, Дудник (86, Бровченко) , Яловенко (90+2 Троян), Подколзін, Лут, Новіков, Лісовий (86, Любченко), Потапов, Єжаченко (77, Рудь), Король (65, Раковський), Лебедєв (86, Ібрагім).
Гол: Рибак (46).
Попередження: Лісовий (12), Мачульський (44), Тепляков (48), Тастанкулов (68), Рудь (78).

Чергове дербі Уманщини вкотре було в центрі уваги не лише місцевих уболівальників а і всієї області. Воно і не дивно. Мало того, що грають клуби-сусіди, що додає протистоянням принциповості, а і сусіди на горі турнірної таблиці, які не приховують своїх медальних ато і чемпіонських амбіцій. Тобто пресловутий “матч за шість очок”. Доречі про Городоцьке. СК “Базис” має дві арени і обрав для прийому стадіон саме в Городецькому. Тому розміри поля помітно менші за поле в Кочубієвці. І це було очевидним мотивом керівництва господарів – за їх розрахунками більше поле було б на руку тепличникам. Оскільки мають два різних стадіони, то і мають право на таку тактичні рішення. Зменшення розмірів поля однозначно впливає на характер гри. Боротьби тепер варто було очікувати ще більше. І ці очікування були логічними і виправданими, що яскраво підтвердив сам поєдинок.

Оскільки суперники знають один одного добре, то розпочався матч без розкачки – обидві команди на максималках кинулися в бій. І вже на 5-й хвилині виник наднебезпечний момент біля воріт господарів. Причому і самий суперечливий в матчі. Потапов вирвався сам на сам з голкіпером. Роман на швидкості обіграв Кліменка і, коли залишався б перед практично незахищеними воротами, … опинився на газоні! Те що голкіпер не зіграв у м’яч, було видно. Контакт з нападником був. Але порушення арбітрами призначено не було зафіксовано. А відтак пенальті не було призначено. На думку тепличників абсолютно несправедливе рішення. На думку господарів напевне навпаки – справедливе. На думку арбітрів (саме так, в множині, тому що мова йде про взаємодію арбітра і асистента) для прийняття саме такого рішення підставою було те, що голкіпер руки прибирав. Щоб ввести ясність, залишається єдиний шанс – перегляд відео.

Такий сплеск емоцій не призвів до продовження “банкету” у вигляді голів чи бодай гольових моментів. Перші хвилин з тридцять доречно говорити про практично рівну гру. При цьому всі потуги в наступі натикалися на надійну гру оборони обох команд. Грубих помилок не допускалося в захисті а з тим і моментів особливих не виникало. Боротьба, боротьба, боротьба… Боротьба на кожному клаптику поля і в кожному епізоді.

Після першого “водопою” тепличники стали перехоплювати ініціативу і хвилин п’ятнадцять до закінчення першого тайму можна говорити, що домінувало “УТК”. Це вилилося в те, що оборона господарів стала виконувати свої функції на межі можливостей і з частими порушеннями правил. При цьому декілька штрафних було з близької відстані до своїх воріт. І вже лише майстерність досвідченого Кліменка кілька разів виручила “Базис”. Цілком могли тепличники забити і класичний “гол в роздягальню” – на 45 хвилині пройшла чудова подача зліва від Єжаченка і Роман Потапов встиг випередити всіх і пробити в один дотик. Все було зроблено саме як треба. Єдине, що не так – м’яч таки не поцілив у ворота…

Якщо у спортивній журналістиці є затасканий шаблон “гол в роздягальню”, то не розумію, чому не використовують шаблон “гол з роздягальні”. Он в Городецькому саме такий гол і трапився. Арбітр лише дав сигнал на відновлення гри, як тепличники тут кинулися в атаку і нарвалися на відповідь в  – Рибак, який щойно вийшов на заміну, був чи не єдиним гравцем у жовтому, що був поблизу центрального кола. Але нападник взяв гру на себе і сам помчав в атаку. Тут помилки допустив центральний оборонець “УТК”. В Святослава Яловенка було декілька рішень. Він міг пласуватися перед нападником, відтісняючи того в бік (хоча не факт, що то було вірно з урахуванням різниці у швидкості, але принаймні то було б логічніше) а міг банально зфолити до штрафної. Причому там навіть вилученням не пахло б радше за все. Але в підсумку Святослав обрав невірне рішення і Рибак вискочив сам на сам з воротарем. І пробив. Дехто навіть припускає, що і удар то особливо не вийшов. Але м’яч поцілив у самісінький дальній кут. А відтак – гол! – і удар потрібно вважати вдалим! 1:0!

По характеру гри, яка була в Городецькому, дуже важливий саме перший гол. Якщо боротьби в першому таймі було багато, то тепер стало ще більше! Іскри б летіли, якби в людей були металеві тіла чи лоби. А так кров. Як після зіткнення на 61 хвилині, коли в підсумку на газоні опинилися Тастанкулов та Король. Тастанкулов в результаті гру продовжив з невеликим ушкодженням та пов’язкою, а Короля довелося замінити і згодом йому накладено кілька швів. Боротьба, боротьба, боротьба… Емоції, нерви. … А голів більше не було. Господарі взагалі більше жодного разу в площину воріт не пробили (та і не в площину згадаю лише небезпечний удар Гірського, але вище). Гості більше поцілили, але без помилок зіграв Кліменко. А відтак перемогу здобув “Базис”. І тим самим посунув з другого місця власне самих тепличників. В 5 турах у “Базиса” 12 очок. В “УТК” залишається 10 очок. А попереду “Златокрай-2017”, який ще очок не втрачав. Саме в Золотоношу поїде “УТК” в заключному матчі кола. Але перед цим ще матч вдома проти “Авангарду”, який відчайдушно чинить спротив всім.

Футбол Уманщини від Ігоря Соболенка