Юрій Мороз: Усі мої хвилювання за результат Еліт-раунду команда розвіяла своєю грою

15 Березня, 2024

Юнацька збірна України (футболісти не старші 2007 року народження) тріумфально виступила в еліт-раунді відбору Євро-2024 (U-17). Синьо-жовті посіли перше місце у своїй групі, здобувши три перемоги в трьох матчах.

Після повернення команди з Греції, де проходили змагання, її головний тренер Юрій Мороз (уродженець Сміли – прим. «Черкаський спорт») відповів на запитання офіційного сайту УАФ.

— Пане Юрію, що для вас як для тренера було найскладнішим напередодні турніру?

— Донести до футболістів ті вимоги, які ми до них висували, щоб у команди вийшла цілісна гра. Не приховую, були переживання, оскільки перед турніром було проведено величезну роботу, і я боявся, що хлопці можуть неадекватно це сприйняти, але вони молодці. Намагалися виконувати всі завдання до дрібниць, і в матчах це дало результат.

— У тренера завжди є питання до своїх підопічних, проте команда в трьох поєдинках забила вісім м’ячів і жодного не пропустила…

— Скажу так: усе було злагоджено — як в обороні, так і в атаці.

— Що ви сказали своїм підопічним після гри зі Словаччиною в роздягальні?

— Сказав їм велике спасибі за те, що вони намагалися робити все так, як ми й домовлялися.

— Найкращим бомбардиром збірної України на цьому турнірі став нападник Артем Степанов…

— Майже вся наша група атаки забивала м’ячі. Хтось — більше, хтось — менше. У цій ситуації мене тішило те, що вони були націлені на ворота суперників.

— Чи відчувається, що той самий Степанов проходить європейську школу футболу?

— Так. Більше того, цей нападник підключається до тренувань із першою командою «Баєру». Артем старається, але він ще молодий, тому йому ще багато треба працювати над собою.

— Із тією грою, яку ваші підопічні показали в еліт-раунді, у фінальній частині Євро можна розраховувати на щось серйозне?

— Кожен наступний турнір — це новий виклик. І цей виклик стає більшим, суперник щоразу агресивніший, швидший, сильніший. Нам ще потрібно покращувати як командні дії, так і індивідуальні.

— До фінальної частини чемпіонату Європи два місяці. Наступний збір буде безпосередньо перед турніром, чи вдасться знайти ще вікно для підготовки?

— На сьогодні є пропозиція від Кіпру, господаря чемпіонату Європи, зіграти з ним два контрольні поєдинки в першій-другій декаді квітня. Такий план є, але як усе складеться, поки що сказати не можу. Ну а потім команда збереться в травні безпосередньо перед фінальним турніром. Але знову ж таки — якого числа почнеться збір, невідомо, оскільки багато що залежатиме від клубів. Запитань багато, але, сподіваюся, усе вирішуватиметься лише на краще.

Євро-2024 (U-17). Еліт-раунд відбору. Група 4

06.03.2024

Словаччина — Швейцарія — 2:1

Греція — Україна — 0:2

09.03.2024

Швейцарія — Україна — 0:3

Греція — Словаччина — 0:1

12.03.2024

Україна — Словаччина — 3:0

Швейцарія — Греція — 2:0

Підсумкова таблиця

І В Н П Р-М
1. Україна 3 3 0 0 8—0 9
2. Словаччина 3 2 0 1 3—4 6
3. Швейцарія 3 1 0 2 3—5 3
4. Греція 3 0 0 3 0—5 0

Джерело: УАФ