С. Усаковський: «З кожним місяцем юнацька команда «ЛНЗ Академія»-2011 додає у грі»

25 Березня, 2023

Фінішував Чемпіонат Черкаської області з футзалу серед команд юнаків 2011-2012 р. н., де під керівництвом тренера Сергія Усаковського команда «ЛНЗ Академія»2011 із Черкас виборола перше місце.   

Груповий етап команда Усаковського пройшла без поразок, де виграла усі 9 матчів із різницею забитих і пропущених голів – 63:3. Вийшовши до фінальної частини «золотої» ліги з першого місця, вихованці Академії у півфіналі перемогли з рахунком 5:0 команду «Базис»-2012 (с.Кочубіївка, Уманський р-н). У фінальному матчі юні черкащани зустрічалися ще з однією командою з Кочубіївки – «Базис»-2011 і також поєдинок завершився перемогою – 4:0 на користь «ЛНЗ Академія» – 2011.

Після завершення фінального матчу Чемпіонату Черкащини головний тренер команд «ЛНЗ Академія» – 2011 Сергій Усаковський поділився своїми враженнями від проведеного турніру і нового місця роботи.

Нагадаємо, що Сергій Усаковський є майстром спорту України міжнародного класу з футзалу. Після завершення кар’єри гравця з футзалу і футболу, став дитячим тренером і є першим тренером ряду талановитих вихованців. Зокрема зараз у складі ФК «Шахтар-U-19» і молодіжної збірної команди U-19 грає його 17-річний вихованець Олександр Ющенко.

– Отже, Сергію Олександровичу, Ваші враження від участі у Чемпіонаті Черкащини з футзалу?

– Насамперед, потрібно подякувати нашим Збройним силам України, за те, що дають можливість дітям тренуватися і грати у турнірах. Щодо обласного чемпіонату, то, на мою думку, Асоцацією футзалу Черкащини у цей складний час він проведений на високому рівні. Нашими суперниками на груповому етапі, де ми виграли 9 матчів, були команди різного рівня підготовки. Проте були поєдинки, де нам перемоги давалися не легко. Наприклад, ДЮСШ Катеринопіль і «Зорю» з Руської Поляни ми перемогли лише з мінімальним рахунком 1:0.

– А загалом, турнірні завдання ставилися перед початком Чемпіонату?

– Звичайно, що ні. У цьому віці головне – це розвиток дітей, формування їхнього відношення до гри. Важливо закласти технічну базу у юнаків, з навчанням приймати швидкі рішення, бачити поле та інше.

– Ви вже третій місяць на новому місці роботи – в Академії «ЛНЗ», поділіться вашими враженнями.

– Насамперед для мене головне – це умови у яких займаються мої вихованці. На моє переконання тут створено багато чого корисного для розвитку і росту юних футболістів. І все це безкоштовно, починаючи від занять і закінчуючи екіпіруванням.

–  Команда «ЛНЗ Академія» – 2011 виступала у Кубку Лобановського з футболу у Києві. Розкажіть про цей виступ?

–  Досить сильний був склад учасників. У підсумку серед 32 команд, ми вибороли 13 місце. Проте, як я вже зазначав неодноразово раніше у коментарях, що для нас головне не підсумкове місце у турнірній таблиці, а набуття ігрового досвіду, фізичний та інтелектуальний розвиток гравців. При цьому, з урахуванням цього турніру та обласних змагань з футзалу, є відчуття, що з кожним місяцем юнацька команда «ЛНЗ Академія»-2011 додає у грі

– Повернімося до Чемпіонату Черкащини з футзалу. Крім змагань, це ще й відмінний майданчик для юнаків, де, як то кажуть, можна показати себе, а для тренерів вашої Академії, де на першому місці не набір, а відбір, можливість переглянути якнайбільшу кількість юнаків певної вікової категорії.

– Так, дійсно, ми крім проведення ігор своєї команди, спостерігали за гравцями інших команд. Скажу відверто, що відзначено досить таки багато талановитих дітей, що змагалися у цих чемпіонатах,  які потрапили на «карандаш» нашої Академії.