Олімпійський вогонь на старті естафети у Марселі несла українська гімнастка Марія Височанська

10 Травня, 2024

Естафета олімпійського вогню в Марселі ознаменувала початок 11-тижневої подорожі Францією напередодні церемонії відкриття XXXIII Літніх Олімпійських ігор.

Історичним цей день був для України: 9 травня в країнах Європейського Союзу, а також в Україні у цей день відзначають День Європи. Саме у цей день Марія Височанська стала лідеркою команди атлетів з країн ЄC, що взяли участь у церемонії старту естафети олімпійського вогню у Франції.

Українка пронесла факел з олімпійським вогнем вулицями Марселя, а поруч крокували інші 27 спортсменів, які представляють кожну з країн Європейського Союзу.

Міністерка спорту Франції Амелі Удеа-Кастера прокоментувала цей жест: «Це спосіб підкреслити нашу солідарність з Україною… в той час, коли вона страждає від жахливої загарбницької війни. … Це знак єдності, надії та солідарності. Ми хочемо, щоб вони перемогли».

Марія Височанська не стримувала своїх емоцій після того, як взяла участь в естафеті: «Переказати словами всі емоції складно, бо вони надзвичайно великі. Це гордість і надзвичайна радість, що Україна стала 28 країною-учасницею. Мені надали таку честь нести олімпійський вогонь. Це дуже зворушливо, і я надзвичайно щаслива».

Участь Марії Височанської в естафеті олімпійського вогню має особисте значення: її батько, Олег Височанський, — кіборг. У 2015 році він брав участь у 242-денних боях за Донецький аеропорт, де був поранений. Після повномасштабного вторгнення він приєднався до лав ЗСУ і нині боронить Україну.

Джерело: noc-ukr.org