№5. До 65-річчя Центрального стадіону: факти, історії, спогади

7 Листопада, 2022

До ювілейної дати (9 листопада) головній спортивній споруді Черкащини «Черкаський спорт» на своїй сторінці розміщує ряд публікацій (за посиланнями випуски №1, №2, №3, №4 )

КОЛИ І ЯК ЗЯВИВСЯ ГАЗОН НА ФУТБОЛЬНОМУ ПОЛІ

У 1980 році футбольне поле Центрального стадіону було презентоване із новим зеленим газоном. До цього там ріс шпориш… Як відбувалося встановлення газону розповів Володимир Микитович Ковальов, який тоді був директором стадіону:

– У 1978 році було поставлене завдання засіяти футбольне поле, щоб був відповідний газон. Проект виготовили в Науково-дослідному інституті. Автор проекту Турська Людмила Григорівна, яка безпосередньо брала участь у його реалізації. Перше, що потрібно було зробити – всю землю замінити, а «подушка» для нового газону має бути з кількох прошарків і у певних пропорціях. Для цього було виритий котлован майже у зріст людини. Мало того, ми змінили напрямок футбольного поля, щоб згідно вимог ворота були точно на північ і південь. Коли приїхав на наше будівництво один із посадовців, то взявся за голову і сказав, що якщо не зробимо газон, як і обіцяли, до 1980 року, а це рік Олімпіади, то у нас будуть великі проблеми. Я пообіцяв, що буде все вчасно. Зробити, то зробимо, але для того, щоб на полі був дренаж якісного рівня потрібно на дно класти гончарні труби. А де їх брати? Я вирішив, що поїду сам у міністерство і проситиму ці труби. Ніхто тут про це не знав. Але коли я сидів у приймальній мене покликали до телефону і сказали, щоб я негайно повертався у Черкасах, де мене в обкомі вже чекають. Допомогли нам знайти дефіцитні гончарні труби і ще щебінь. Нову землю далеко не шукали. Оце де зараз доріжка на стадіон, там ми її брали. Але спочатку потрібно було покласти труби, які були з отворами, куди мала потрапляти вода і далі витікати. Але у ці отвори може потрапляти земля і вони забиватимуться… Було вирішено обмотати їх штучним шовком, який як і труби, майже вічний. Такий шовк виготовлявся у нас у ЧШК, де нам допомогли його дістати. Далі робота пішла веселіше і у підсумку ми вклалися у необхідні терміни і здали футбольне поле вчасно.

Варто додати, що у період з 1978 по 1980 рік разом з будівництвом футбольного поля із системою дренажу і поливу, реконструйовано бігові доріжки і трибуни для глядачів  (до 13 тисяч. посадочних місць), радіо озвучення та освітлення території центральної арени, почалося будівництво запасного поля.